Η Βίκυ Ξανθοπούλου, νηπιαγωγός στην Ποταμιά της Θάσου, είναι και επισήμως η καλύτερη δασκάλα στον κόσμο κατακτώντας το Global Teacher Award από το διεθνή εκπαιδευτικό οργανισμό AKS.

Από τον Αλέξανδρο Θεοδωρόπουλο

Ο λόγος αυτής της τεράστιας επιτυχίας για την Ελληνίδα νηπιαγωγό βρίσκεται στην εκπαιδευτική της δράση «Παίζουμε Βιβλίο» που πλέον κλείνει έξι χρόνια ύπαρξης.

Το «Παίζουμε Βιβλίο» είναι ένα καινοτόμο περιοδικό αναγνωστικών εμψυχώσεων για μικρά παιδιά του νηπιαγωγείου, που χρησιμοποιεί βιωματικές μεθόδους μάθησης για να διεγείρει τη φαντασία των παιδιών και ταυτόχρονα να καλλιεργήσει τις αξίες που θα τους κάνουν πολίτες του μέλλοντος.

Η τρομερή αυτή νηπιαγωγός που δουλεύει στο δημόσιο ολοήμερο νηπιαγωγείο της Ποταμιάς Θάσου, ένα χωριό 1,500 κατοίκων στο βορειότερο Ελληνικό νησί, κατάφερε να δημιουργήσει με πάθος ένα μοναδικό εργαλείο γραμματισμού και αλφαβητισμού που κέρδισε αμέσως τις καρδιές των μικρών αναγνωστών.

Σύμφωνα με τη βραβευμένη νηπιαγωγό, το μυστικό κρύβεται στη δημιουργία ισχυρών εμπειριών  στα μικρά παιδιά που αργότερα θα γίνουν αξέχαστες  αναμνήσεις.

Μέσα από αυτή τη διαδραστική διαδικασία εξερευνούν τους κοινωνικούς κανόνες και μαθαίνουν να σέβονται ο ένας τον άλλον προχωρώντας ομαδικά προς την απόκτηση αξιών μέσα από την ψυχαγωγία.

Η Βίκυ Ξανθοπούλου διατηρούσε ήδη μια θέση ανάμεσα στους καλύτερους εκπαιδευτικούς του κόσμου αφού προηγουμένως είχε βραβευτεί με διεθνή βραβεία όπως το The Freedom Through Literacy Award το οποίο της αναγνώρισε την ανάδειξη του βιβλίου ως υπέρτατο πολιτισμικό αγαθό σε μια περιοχή που στερείται δανειστικής βιβλιοθήκης.

Ακολούθησε το ακόμα πιο σημαντικό βραβείο «Αριστεία στη διδασκαλία – δασκάλα της χρονιάς για το 2020 (Excellence in TeachingTeacher of the Year Award) από τον οργανισμό AKS, για να φτάσουμε στη μέγιστη διάκριση με την απονομή του Global Teacher Award από τον ίδιο οργανισμό.

Ο οργανισμός αυτός βραβεύει εκπαιδευτικούς ανά τον κόσμο για την πρωτοποριακή τους δράση με σκοπό τον εμπλουτισμό των μαθητικών τους κοινοτήτων με καινοτόμες ιδέες και νέους τρόπους εκπαίδευσης.Book

Με αφορμή την τελετή που έγινε στο Ντουμπάι, η ίδια είχε δηλώσει πως αισθάνεται απίστευτη χαρά και συγκίνηση που η δράση της με το πρόγραμμά  που τόσο πολύ πίστεψε και είχε αφοσιωθεί σε αυτό, απέσπασε μια τόσο σημαντική διάκριση.

«Αυτό ήταν ένα στοίχημα με τον εαυτό μου. Η λογοτεχνία μπορεί να υπάρξει σαν ένα παιδαγωγικό εργαλείο στην τάξη, να ενεργοποιήσει τη συμμετοχή και τη φαντασία των παιδιών και να τους καλλιεργήσει αξίες όπως ο σεβασμός η ενσυναίσθηση και η συνεργασία, αξίες ενός παγκόσμιου πολίτη».

Η καλύτερη νηπιαγωγός της χώρας μας και πλέον μια από τις καλύτερες στον κόσμο δεν έφτασε τυχαία σε αυτές τις διακρίσεις καθώς αγαπά πάρα πολύ τη δουλειά της. Όπως είπε, ασχολείται με το πιο αγνό κομμάτι της κοινωνίας και αναπνέει μέσα από αυτό.

«Δεν το βλέπω ως επάγγελμα, είναι ένας τρόπος έκφρασης. Νιώθω ότι ζω, αναπνέω μέσα στη σχολική τάξη, δουλεύω με το πιο αγνό κομμάτι της κοινωνίας και μαζί προσπαθούμε να φτιάξουμε έναν καλύτερο κόσμο. Θέλω πραγματικά να νιώσουν οι μαθητές μου ότι παρόλο που βρισκόμαστε σε ένα μικρό χωριό ενός νησιού στη Βόρεια Ελλάδα, βρίσκονται στο κέντρο του κόσμου».

Ξέρει ότι στο μέλλον αυτό το αγνό κομμάτι της κοινωνίας και οι πρωταγωνιστές του θα τη θυμούνται για πάντα και κάποια στιγμή, θα της το ανταποδώσουν.

#HERstory