T-square –ή αλλιώς ταφ– είναι ένα από τα πιο βασικά όργανα που πιάνει κανείς στα χέρια του όταν θέλει να γίνει αρχιτέκτονας. Η  Έλενα Σίτη, η Φένια Δούκα και η Χριστίνα Αλεξοπούλου, με σπουδές στο Royal College of Art του Λονδίνου και στο Τμήμα Αρχιτεκτονικής του Α.Π.Θ., δημιούργησαν ένα σύγχρονο επαγγελματικό χώρο, στον οποίο εμπνέονται, μελετούν, σχεδιάζουν και δημιουργούν.   

Από τη Μία Κόλλια

Κεντρική φιλοσοφία της T-square, η δημιουργία ενός νέου τρόπου συμπεριφοράς μέσα στο χώρο με στόχο την καλλιέργεια μιας νέας εμπειρίας. Δεν περιορίζονται απλώς στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, αλλά προεκτείνουν τη μελέτη τους στη διέγερση και στην ικανοποίηση όλων των αισθήσεων που συμμετέχουν στα καθημερινά βιώματα μέσα σε ένα χώρο. Η αρχιτεκτονική συνδυάζεται με την τέχνη και τη γραφιστική, για να δώσει σχήμα και μορφή σε ένα νέο concept ανάλογα με τον εκάστοτε πελάτη.  

Η αρχιτεκτονική είναι η επιστήμη που περικλείει πολλούς διαφορετικούς «δρόμους» μέσα της όπως της τέχνης, της μηχανικής, των μαθηματικών, ακόμα και της φιλοσοφίας κατά τη γνώμη μου. Ποια πλευρά σας συγκινεί ιδιαιτέρως;

Η αρχιτεκτονική είναι πράγματι μια πολυδιάστατη επιστήμη την οποία για να την προσεγγίσεις πρέπει να μελετήσεις και να κατέχεις σε βάθος όλους τους παραπάνω τομείς. Αποτελεί για μας το κυρίαρχο μέσο έκφρασης και δημιουργίας.  Τα μαθηματικά, η φιλοσοφία, η γλυπτική και η τέχνη αποτελούν εργαλεία που ανάλογα την εποχή, τον χώρο καθώς και τα συναισθήματα, χρησιμοποιούνται προκειμένου να αποδώσουν το όραμα του αρχιτέκτονα.

Ένας ακόμη πολύ σημαντικός τομέας που παίζει κυρίαρχο ρόλο στην αρχιτεκτονική δημιουργία είναι η ψυχολογία. Ως αρχιτέκτονας πρέπει να αντιλαμβάνεσαι πολύ καλά τις ανάγκες και τις επιθυμίες του κάθε πελάτη ξεχωριστά, να μπορείς δηλαδή να ψυχογραφείς – ψυχολογείς  τον κάθε διαφορετικό χαρακτήρα. Να μεταφράζεις τα «θέλω» του αρχικά στο χαρτί – σε σχέδιο και μετέπειτα στον χώρο σε πραγματικές διαστάσεις. Ταυτόχρονα, πρέπει να μπορείς μέσω του σχεδίου και της εικόνας να επικοινωνείς  την μοναδική κάθε φορά ιδέα – concept, τόσο στον πελάτη σου όσο και σε όλους τους εμπλεκομένους συνεργάτες, που βοηθούν στην υλοποίηση του project.
 
Με ποιον γνώμονα ξεκινάτε τη σχεδίαση ενός project: της αισθητικής σύμφωνα με τα δικά σας κριτήρια, της περιβαλλοντικής συνείδησης, των απαιτήσεων των ανθρώπων που σας καλούν;

Η έναρξη ενός project που περιλαμβάνει την αρχιτεκτονική σύνθεση είναι ένα από τα πιο σημαντικά στάδια του σχεδιασμού. Στη φάση αυτή καλούμαστε να κατανοήσουμε τις ανάγκες των πελατών μας και να τις φιλτράρουμε μέσα από τις εμπειρίες, την αισθητική,  τα βιώματα και τις αξίες μας, ώστε το τελικό αποτέλεσμα να ικανοποιεί τις προσδοκίες των πελατών μας. Επίσης, ο σεβασμός απέναντι στο περιβάλλον αποτελεί αναλλοίωτη αξία από την αρχή της επαγγελματικής μας πορείας. 

Τρεις γυναίκες σε μια συνεργασία διαρκείας. Είναι εύκολη υπόθεση και πώς διαχειρίζεστε διαφωνίες; Υπάρχει καταμερισμός ρόλων;

Η συνεργασία μας έχει δομηθεί σε στέρεες βάσεις από τα φοιτητικά μας χρόνια, εποχή που βρήκαν κοινό τόπο τα οράματα και οι προσδοκίες μας. Στην εξέλιξη αυτής της σχέσης, οι ρεαλιστικοί στόχοι που θέταμε, μας βοήθησαν στο να κατανοούμε καλύτερα τα προβλήματα που συναντούσαμε και να μαθαίνουμε από αυτά. Σε επίπεδο ρόλων επιδιώκουμε να υπάρχουν διακριτοί ρόλο στο διοικητικό επίπεδο της εταιρίας, ενώ σε επίπεδο έργων διατηρούμε μια agile προσέγγιση. 

Πώς είναι η επαγγελματική παρουσία τριών γυναικών, και μάλιστα ιδιαιτέρως γοητευτικών στο σημερινό ανδροκρατούμενο κόσμο; 

Ο κλάδος των μηχανικών δεν διαφέρει από τους περισσότερους επαγγελματικούς κλάδους, όπου συναντάμε ιδιαίτερα επιτυχημένες γυναίκες. Ο επαγγελματισμός και ο σεβασμός αποτελούν στοιχεία απαράβατα στις συνεργασίες μας.  

architecture

Πώς μπορούμε να βελτιώσουμε την αισθητική των μεγάλων πόλεων της Ελλάδας που κυριαρχούνται από το τσιμέντο – ειδικά της Αθήνας; Βλέπετε προοπτική ή μιλάμε για ένα άπιαστο όνειρο;

Βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, ενεργειακό και περιβαλλοντολογικό. Οι πόλεις, όπως σωστά αναφέρετε, κυριαρχούνται από τσιμέντο και οι παρεμβάσεις που απαιτούνται είναι σύνθετες και ριζικές. Είναι πλέον σαφές, ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε ως κοινωνία. Η χωροθέτηση των δημοσίων κτιρίων, το πράσινο, ο τρόπος μετακίνησης μας και άλλες πολλές παρεμβάσεις κρίνονται αναγκαίες για τη συνολική βελτίωση της αισθητικής των μεγάλων πόλεων της χώρας. 

Ποιες πόλεις αγαπάτε και για ποιους λόγους;

Τη Θεσσαλονίκη, την πόλη που ζούμε και εργαζόμαστε, για τις μνήμες, τις εμπειρίες και τα βιώματα που έχουμε.  Ιδιαίτερη θέση για όλες μας έχει το Λονδίνο, όπου συναντηθήκαμε οι τρεις μας στην περίοδο των φοιτητικών μας χρόνων, ένας τόπος μαγικός και πολυπολιτισμικός, που μας έδωσε πολλά ερεθίσματα γύρω από την αρχιτεκτονική και τις τέχνες. 

Οι αγαπημένοι σας καλλιτέχνες από κάθε τομέα που αγαπάτε; – μουσική, κινηματογράφο, ζωγραφική, γλυπτική, λογοτεχνία…

Ξεκινώντας από την λογοτεχνία ξεχωρίζουμε την Μάργκαρετ  Ατγουντ, μια γυναίκα σύγχρονη, βραβευμένη με πολιτικό λόγο. Στις τέχνες, όπως η  γλυπτική, βρίσκουμε πολύ ιδιαίτερα τα έργα του Βαρώτσου για τη σχέση τους με το φυσικό περιβάλλον και το φυσικό φως. Στη ζωγραφική μας κεντρίζει το ενδιαφέρον το έργο του Νταλί, γιατί είναι ένας πολύπλευρος καλλιτέχνης, που εκτός από τη ζωγραφική ασχολήθηκε με την αρχιτεκτονική, τον σχεδιασμό επίπλων και άλλα. Από σύγχρονους Έλληνες ζωγράφους, ξεχωρίζουμε το έργο του Φίλιππου Θεοδωρίδη, που πολλές φορές έχουμε ενσωματώσει σε δικούς μας χώρους. Στο κινηματογράφο και τη μουσική έχουμε πολλούς αγαπημένους καλλιτέχνες και μας είναι δύσκολο να ξεχωρίσουμε κάποιους.  

Ποια είναι, πιστεύετε, τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα σας και ποια συμβουλή θα δίνατε σε νεότερους που προετοιμάζονται για το μέλλον; 

Η αρχιτεκτονική είναι ένα απαιτητικό επάγγελμα αλλά ταυτόχρονα πολύ  δημιουργικό. Η εργατικότητα, η επιμονή στον στόχο, η συνεργατικότητα και η διαρκής αναζήτηση γνώσης αποτελούν τα βασικά στοιχεία που θα προτείναμε στους σημερινούς νέους να έχουν δίπλα τους κατά την εξέλιξη τους. 

Σπουδάσατε και οι τρεις στην Αγγλία. Γιατί δεν παραμείνατε εκεί να δουλέψετε; 

Το αρχικό μας όραμα ήταν η δημιουργία ενός αρχιτεκτονικού γραφείου στη πόλη που μεγαλώσαμε και οι τρεις. Το Λονδίνο αποτελούσε πάντοτε το μέσο εκπλήρωσης του οράματος μας, αλλά την ίδια στιγμή κέρδισε και διατηρεί μέχρι και σήμερα ένα μέρος στις καρδίες μας. 
 

Τα ωραιότερα κτίρια του κόσμου;

Τις τελευταίες δεκαετίες έχουν υλοποιηθεί πολλά κτήρια με εντυπωσιακές μορφές που πολλά από αυτά έχουν αποτελέσει παγκόσμια landmarks. Χαρακτηριστικό είναι το Ηeyolar Aliyev Cultural Center στο Αζερμπαϊτζάν σχεδιασμένο από την ανεπανάληπτη Zaha Hadid με την εκπληκτική γλυπτική μορφή του.

Επίσης, αγαπημένη η Tate Modern των πολυσύνθετων Herzog & de Meuron, με τον μεγάλο επιβλητικό όγκο της, όπου η αλλαγή  χρήσης ενός βιομηχανικού κτηρίου και η μετατροπή του σε κέντρο τέχνης και πολιτισμού, δημιουργεί πάντα ένα απαράμιλλο δέος, τόσο για την αρχιτεκτονική όσο και για την τέχνη.