Πολύχρονες μελέτες έχουν αποδείξει πως ένας από τους πιο σημαντικούς δείκτες επιτυχίας σε ένα εργασιακό περιβάλλον είναι τα ηγετικά του στελέχη. Οι ίδιες έρευνες έχουν καταλήξει στα πιο βασικά χαρακτηριστικά που μοιράζονται όλοι αυτοί οι επιτυχημένοι ηγέτες: θετική ψυχοσύνθεση και ενδυναμωτική διάθεση. Τι σημαίνει όμως να είναι κάποιος θετικός και ενδυναμωτικός ηγέτης;

Από τη Μία Κόλλια

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν εργαστεί σε χώρους όπου συνεργάτες, προϊστάμενοι ή διοικητικά στελέχη είχαν αρνητική δυναμική. Εκείνα τα άτομα που, με μόνο κριτήριο την προσωπική τους επιτυχία, εξαντλούν τη διάθεση και την ενέργεια όλων των υπολοίπων.

Αντίθετα, τα στελέχη που επιδιώκουν να λειτουργούν με βάση την εμψύχωση και την ενδυνάμωση των υπολοίπων δημιουργούν ένα περιβάλλον θετικής ενέργειας. Αυτό το περιβάλλον αυτοτροφοδοτείται, ενισχύοντας τις σχέσεις και χτίζοντας γερά θεμέλια για την εταιρική επιτυχία.

Τα αποτελέσματα μιας τέτοιας θετικής ηγετικής προσέγγισης γίνονται εύκολα αντιληπτά και στον οργανισμό μας. Οι άνθρωποι που εργάζονται σε τέτοια περιβάλλοντα εμφανίζουν έντονη εγκεφαλική λειτουργία και αυξημένα ποσοστά ντοπαμίνης και οξυτοκίνης. Αυτές είναι οι ορμόνες που αναπτύσσονται από τις θετικές διαπροσωπικές σχέσεις, οι οποίες βοηθούν τη συγκέντρωση, την αποδοτικότητα, ακόμη και την ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού.

Η «αποθήκη» σωματικής ενέργειας μπορεί να μειώνεται απαιτώντας χρόνο ξεκούρασης. Όμως, η ενέργεια που επενδύουμε στις ενδυναμωτικές διαπροσωπικές σχέσεις ενισχύει τη διάθεσή μας να τη μοιραστούμε,  δημιουργώντας περιβάλλοντα εργασίας που στηρίζονται στη θετική ενέργεια.

Έρευνες από τους καθηγητές Emma Seppälä και Kim Cameron εντοπίζουν τα παρακάτω χαρακτηριστικά των στελεχών με θετική ενέργεια:

- Υψηλή αποδοτικότητα στα προσωπικά τους έργα
- Θετικός αντίκτυπος στην αποδοτικότητα των γύρω τους
- Βρίσκονται συχνά σε επιτυχημένους οργανισμούς

Ακόμη, οι εταιρείες που προσλαμβάνουν και επενδύουν σε θετικούς ηγέτες κερδίζουν:

- Καλύτερη ομαδική συνεργασία
- Καινοτόμες ιδέες και πρακτικές
- Αυξημένα κέρδη

Φυσικά, τα οφέλη «επεκτείνονται» και στο εργατικό δυναμικό:

- Ελαχιστοποίηση του turnover
- Ικανοποίηση και ευχαρίστηση
- Αύξηση της αποδοτικότητας

Energy at Work

 

Τα στελέχη που προσεγγίζουν την ηγετική τους θέση μέσα από τον φακό των θετικών διαπροσωπικών σχέσεων, ενδυναμώνουν ταυτόχρονα τους ίδιους, τους οργανισμούς τους και τους συνεργάτες τους. Παρουσιάζουν και καλλιεργούν θετικές συμπεριφορές όπως ενσυναίσθηση, ταπεινοφροσύνη, καλοσύνη, εμπιστοσύνη, ακεραιότητα, ειλικρίνεια, γενναιοδωρία, ευγνωμοσύνη.

Ειδικά τώρα, που αντιμετωπίζουμε ανθρώπους (στελέχη και εργαζόμενους εξίσου) εξουθενωμένους μετά από δύο χρόνια ζωής εν μέσω πανδημίας, αυτό το ηγετικό προφίλ είναι πιο πολύτιμο από ποτέ.

Η Αλήθεια

Αξίζει όμως να σημειωθεί πως η ουσιαστική ενδυναμωτική ηγετική προσέγγιση δεν είναι επιφανειακή. Δεν πρόκειται για μια επιπόλαια επίδειξη ψεύτικων συναισθημάτων. Άλλωστε, η μη αυθεντική συμπεριφορά γίνεται αμέσως αντιληπτή και μπορεί να δημιουργήσει ένα εξαιρετικά αρνητικό περιβάλλον.

Το προσωπικό που εργάζεται με στελέχη που λειτουργούν επιφανειακά και με ίδιον συμφέρον δεν μπορεί να συνδεθεί μαζί τους σε κανένα κομμάτι της δουλειάς. Μειώνεται το ενδιαφέρον, επικρατεί κακή επικοινωνία με τους συναδέλφους τους και τείνουν να παραιτούνται γρήγορα, ψάχνοντας για νέες θέσεις σε πιο θετικά περιβάλλοντα.

Οι ηγέτες που δίνουν πραγματική σημασία στην καθημερινότητα των συνεργατών τους, που ενδιαφέρονται σε βάθος για κάθε πτυχή της δουλειάς και ενισχύουν τις δυνατότητες των εργαζομένων, καταφέρνουν να συνθέσουν ένα παραγωγικό πλαίσιο εργασίας με ανθρώπους που παίρνουν πραγματική ικανοποίηση από τη δουλειά τους.

Οι ικανότητές τους αυτές είναι που τους δίνουν εξαιρετικά πλεονεκτήματα στους επιχειρηματικούς χώρους. Μπορούν να αναζωογονήσουν εταιρείες που έχουν «ξεφουσκώσει», να επιλύσουν ακόμη και τα πιο περίπλοκα προβλήματα και να ενεργοποιήσουν υπαλλήλους με burnout.

Η Εμψύχωση

Φυσικά, γνωρίζουμε ήδη πως όλοι οι εργαζόμενοι έχουν την ανάγκη να αισθάνονται σημαντικοί, να δέχονται επιβράβευση και αναγνώριση. Τα στελέχη που ενδυναμώνουν το προσωπικό τους λειτουργούν ως καταλύτες για την επίτευξη αυτών των θετικών συναισθημάτων.

Άλλες σχετικές μελέτες υπογραμμίζουν ότι ο τρόπος που συμπεριφέρονται τα στελέχη που προωθούν την εμψύχωση και τις θετικές διαπροσωπικές σχέσεις βοηθούν στην αναπαραγωγή αυτών των συμπεριφορών. Υπάλληλοι οι οποίοι έχουν εργαστεί σε αυτά τα περιβάλλοντα τείνουν να προσπαθούν να τα αναπαραγάγουν όταν οι καριέρες τους τούς φέρνουν σε C-Suite επίπεδο.

Η πιο σημαντική διαφορά όμως εντοπίζεται στη διάρκεια των αποτελεσμάτων. Προκειμένου να ανθίσει πραγματικά ένας οργανισμός, χρειάζονται μακροπρόθεσμα αποτελέσματα. Μια κακή ηγεσία, εξουθενωτική και αποστασιοποιημένη, μπορεί να φέρει κάποια αποτελέσματα, αλλά θα είναι βραχυπρόθεσμα. Κι αυτό γιατί καμία ομάδα δεν μπορεί να λειτουργήσει για πολύ χρόνο υπό άσχημες συνθήκες. Αναπόφευκτα η απόδοση και τα κέρδη θα μειωθούν.

Επιλέγοντας για τις επιχειρήσεις στελέχη που αναγνωρίζουν την αξία της ουσιαστικής ανθρώπινης επαφής, που επιζητούν να εργάζονται με θετικό πρόσημο, επενδύουμε στη μακροπρόθεσμη επιτυχία των εταιρειών μας και τη βελτίωση της ίδιας της επαγγελματικής ζωής μας.