Stories Talk | Νίκος Η. Παπαστεργίου "Ο απόλυτος ασφαλιστικός κώδικας, απαιτεί σχεδιαστικά εργαλεία και ρεαλιστικές παραδοχές"
Το μυστικό της ευτυχίας είναι αυτή η μαγική υγιής ισορροπία. Πόσοι μπορούν όμως να την επιτύχουν στους σημερινούς, ταχύτατους ομολογουμένως, ρυθμούς; Τι προκαλεί την επαγγελματική εξουθένωση - σύνδρομο burnout και πως μπορούμε να την αποφύγουμε;
#wellbeing #balance #worklifebalance #success #thehumaneffect
Από τη Μία Κόλλια
Όταν μιλάμε για καλή ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής εννοούμε την αρμονία μεταξύ των διαφορετικών πτυχών της καθημερινότητάς μας. Με συγκέντρωση, χρόνο και αφοσίωση, μπορούμε να μάθουμε να συνδυάζουμε την εργασία και την προσωπική μας ζωή με επιτυχία (ενσωμάτωση εργασίας-ζωής / work-life balance).
Η βασική παρανόηση σχετικά με την ιδέα του work-life balance είναι πως υποθέτουμε ότι μπορούμε να εφαρμόσουμε έναν συγκεκριμένο αριθμό πρακτικών και να έχουμε ένα τελικό και μόνιμο αποτέλεσμα. Η αλήθεια είναι όμως λίγο διαφορετική.
Αυτό που καλούμαστε τελικά να κάνουμε είναι να θέσουμε σε κίνηση μια συνεχόμενη «διαπραγμάτευση» που να αντιστοιχεί στις πραγματικές ανάγκες της ζωής μας, όσο διαφορετικά κι αν είναι τα δεδομένα μας. Καθώς προσεγγίζουμε αυτήν τη «διαπραγμάτευση», βέβαια, πρέπει να έχουμε τα κατάλληλα εργαλεία που θα μας ενδυναμώσουν και θα μας στηρίξουν σ' αυτήν τη διαδρομή.
Η ισορροπία των δύο προϋποθέτει και εσωτερική, συναισθηματική ισορροπία. Για να επιτύχουμε όσα αναλύονται παρακάτω, πρέπει εμείς οι ίδιοι να θέλουμε να δώσουμε στον εαυτό μας χαρά, απόλαυση και ικανοποίηση. Πρέπει να αντέχουμε ώρα με τον εαυτό μας, πρέπει να αντέχουμε να «νταντεύουμε» το παιδί μας. Αν οι ίδιοι δεν πιστεύουμε πως αξίζουμε μια ευτυχισμένη ισορροπημένη ζωή, τότε ποτέ δεν θα μπορέσουμε να αξιολογήσουμε σωστά πόση εργασία λειτουργεί θετικά για την ψυχή μας και μετά από ποιο σημείο γίνεται μαρτύριο.
Πως να αποφύγουμε την επαγγελματική εξουθένωση - burnout;
1. Λέμε όχι στην υστερία της τελειομανίας
Αρκετοί από εμάς αρνούμαστε να σταματήσουμε την εργάσιμη ημέρα εάν κάτι δεν έχει γίνει τόσο τέλεια όσο θα θέλαμε. Ή, σκεφτόμαστε τόσο πολύ το project που έχουμε αφήσει στη μέση που δεν μπορούμε να συγκεντρωθούμε σε τίποτε άλλο, ακόμη και αν δεν είναι ανάγκη να παραδοθεί. Είναι θέμα χαρακτήρα.
Η τελειομανία έχει συνδεθεί επιστημονικά με το burnout, οπότε, το πρώτο βήμα είναι να προστατεύσουμε τον εαυτό και τη δουλειά μας από την πιθανότητα να μην μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στις απαιτήσεις της καθημερινότητάς μας.
Η καλή διαχείριση του χρόνου, καθώς και πολλά από τα παρακάτω εργαλεία, θα λειτουργήσουν συμπληρωματικά για να καταφέρουμε να ξεφύγουμε από την παγίδα της τελειομανίας.
2. Αποτοξίνωση από τα ψηφιακά μέσα
Η καθημερινή μας εξάρτηση από τα ψηφιακά μέσα, έχει επιμηκύνει τον χρόνο εργασίας. Όχι μόνον αυτό, αλλά έχει φέρει τον χώρο της εργασίας μέσα στο σπίτι και σε όλο τον χρόνο εκτός του γραφείου.
Αν και πολλές χώρες περνούν πλέον νομοθεσίες που απαγορεύουν στους εργοδότες να στέλνουν μηνύματα ή email στους εργαζομένους τους, χρειάζεται επαγρύπνηση για να καταφέρουμε να περιορίσουμε την εξάρτησή μας από τις συσκευές μας.
Η σύγχρονη επιστημονική κατανόηση είναι πως, η υπερβολική αφοσίωση χρόνου στις ψηφιακές πλατφόρμες και στις σχετικές συσκευές μέσα στην ημέρα, μας κουράζει πνευματικά τόσο πολύ που οδηγούμαστε σε διάσπαση της προσοχής μας.
Περιορίζοντας τον χρόνο που αφιερώνουμε καθημερινά μόνο στις απαραίτητες δραστηριότητες που χρειάζεται να κάνουμε στο τηλέφωνο, το laptop ή τον υπολογιστή μας, ελευθερώνουμε χρόνο που μπορούμε να περάσουμε με τους αγαπημένους μας ή κάνοντας κάτι που απολαμβάνουμε.
3. Επαναξιολόγηση προτεραιοτήτων
Είναι σημαντικό να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε χώρο στη ζωή μας για όλα τα πράγματα που απαιτείται να κάνουμε αλλά και για εκείνα που απολαμβάνουμε και που μας κάνουν να νιώθουμε όμορφα.
Μια δομημένη διαδικασία επαναξιολόγησης μπορεί να χρειάζεται δύο ή τρεις φορές τον χρόνο προκειμένου να μην υπαναχωρούμε στις παγίδες της ρουτίνας.
Οι ερωτήσεις που πρέπει να ρωτήσουμε είναι:
- Τι είμαστε διατεθειμένοι να θυσιάσουμε;
- Για πόσο χρόνο;
- Είναι η Χ δραστηριότητα απαραίτητη;
- Μετανιώνουμε για κάτι ή μπορεί να μετανιώσουμε εάν δεν αλλάξουμε κάτι;
Οι προτεραιότητές μας αλλάζουν ανά περιόδους και χρειαζόμαστε χρόνο και ηρεμία για να μπορέσουμε να δούμε την πραγματική τους διάσταση και το πόσος χρόνος τους αντιστοιχεί.
4. Σωστή διαχείριση του χρόνου
Τα πιο βασικά μας εργαλεία -ημερολόγιο, λίστες και ρολόι- είναι τα πιο σημαντικά. Πριν όμως ξεκινήσουμε, πρέπει να έχουμε μια αναλυτική εικόνα της κατάστασης. Οπότε, για μια εβδομάδα, καταγράφουμε όλες μας τις εργασίες και κινήσεις σε ημερολόγιο μαζί με τους χρόνους που κατέλαβαν.
Όταν συγκεντρώσουμε τις πληροφορίες, πρέπει να αναλύσουμε προσεκτικά ποια tasks ή δραστηριότητες κλέβουν χρόνο που δεν χρειάζονται. Επαναξιολογούμε τι έχει πραγματικά θέση μέσα στη μέρα μας και τι όχι.
Η σωστή διαχείριση του καθημερινού προγράμματος είναι δύσκολη υπόθεση, ειδικά όταν έχουμε οικογένεια με παιδιά και πολύ απαιτητικές εργασίες, αλλά με υπομονή και επιμονή, είναι κάτι που μπορούμε να μάθουμε να προσεγγίζουμε με πιο υγιή τρόπο.
5. Η ευχαρίστηση στο επίκεντρο
Καμιά φορά, φαντάζει πως η ζωή μας είναι απλώς μια ρουτίνα υποχρεώσεων. Πάμε από τη μια δουλειά και υποχρέωση στην άλλη και καταλήγουμε εξαντλημένοι. Αυτό το παράδειγμα είναι σίγουρα ένδειξη burnout και μας χτυπάει το καμπανάκι πως πρέπει να αλλάξουμε σημαντικά την καθημερινότητά μας.
Αυτή είναι η στιγμή που πρέπει να σκεφτούμε, ποιες αλλαγές στο πρόγραμμά μας θα μας έκαναν πιο χαρούμενους. Όχι πιο αποδοτικούς. Όχι πιο πετυχημένους. Πιο χαρούμενους. Σε όλους μας αξίζει μια ζωή που να τη ζούμε με ευχαρίστηση.
Η δουλειά μας είναι πάντα ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ζωής μας και ασφαλώς μας γεμίζει το να είμαστε καλοί σε αυτό που κάνουμε. Απλώς δεν μπορούμε να αφήνουμε τη δουλειά μας να καταλαμβάνει και τελικά να καταδυναστεύει τη ζωή μας!