Η 8η Μαρτίου δεν είναι άλλη μία μέρα στο ημερολόγιό μας. Είναι η μέρα που γιορτάζουμε τη γυναικεία υπόσταση, το γυναικείο θάρρος, τη γυναικεία αντοχή, το γυναικείο σώμα, μυαλό και ψυχή. Δε χρειαζόμαστε μία μέρα για να τα θυμηθούμε όλα αυτά. Χρειαζόμαστε όμως μία μέρα ως υπενθύμιση των αρετών, της προσφοράς και της συνεισφοράς της Γυναίκας στη διαμόρφωση του σήμερα και του αύριο. Αποσπάσματα από τις συνεντεύξεις εμβληματικών γυναικών που έχει φιλοξενήσει το ImpacTalk αποδεικνύουν με μεστό τρόπο όλα τα παραπάνω. 

#internationalwomensday #women #happywomensday

Από τη Μία Κόλλια
 

 

Ναντίνα Χριστοπούλου, Δίκτυο Υποστήριξης Μεταναστριών Melissa 

Nantina Christopoulou

«Μοιραζόμαστε τη μέρα μας με γυναίκες κάθε ηλικίας και κάθε προέλευσης, μοιραζόμαστε τις ιστορίες τους, τον πόνο, το τραύμα, την ευαλωτότητα, την αξεπέραστη δύναμη της ελπίδας τους και μαζί ανοίγουμε δρόμους και δημιουργούμε γέφυρες. Κάθε μικρό βήμα είναι ένα άλμα και ένα θαύμα. Και στο τέλος ακόμα και της πιο δύσκολης μέρας, έχεις κάνει ένα μεγάλο ταξίδι. Δίνεις όχι επειδή έχεις περίσσευμα, αλλά επειδή ξέρεις πως είναι να μην έχεις τίποτα». 
 

Ελπίδα Κόκκοτα, ιδρύτρια του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Mexoxo

mexoxo

«Κάθε εγχείρημα που ξεκινά από την προσωπική σου θέληση να δημιουργήσεις μετατρέπεται αυτομάτως σε έναν ζωντανό οργανισμό. Οι γυναίκες χρειάζεται να βρουν τη δύναμη να διεκδικήσουν και να δοκιμάσουν καινούργιες εμπειρίες και οι άντρες να αφήσουν χώρο και να δημιουργήσουν τον χρόνο. Η Ελληνίδα γυναίκα είναι έξυπνη, δυναμική, αρκετά εκσυγχρονισμένη και θα μπορούσα να την παρομοιάσω με ένα σταθμό ηλεκτρικής ενέργειας».
 

Χριστίνα Φλαμπούρη, Ορειβάτης | 7 Summits achievement
flampouri

«Το πρώτο που έπρεπε να κατακτήσω ως γυναίκα ήταν να πείσω ότι είμαι ορειβάτης, χωρίς να είμαι η κοπέλα του ορειβάτη ή η κόρη του ορειβάτη. Στο άθλημα αυτό το πιο σημαντικό είναι ότι καταλαβαίνεις πόσο δυνατός είσαι όταν δεν έχεις άλλη επιλογή. Και μετά, το κάνεις και στη ζωή».

 

Χριστίνα Πουλίτση, Σοπράνο
poulitsi

«Χρειάζεται «γερό στομάχι», ώστε να αντέχεις τη διαρκή κριτική και να συνεργάζεσαι με ιδιάζουσες καλλιτεχνικές προσωπικότητες, διατηρώντας ταυτόχρονα την ευαισθησία και ευστροφία τού να γνωρίζεις πότε και πόσο να προβάλλεις τον εαυτό σου. Δεν υπάρχει μόνο ένα μονοπάτι, δεν υπάρχει καν το σωστό μονοπάτι -υπάρχει μόνο το δικό σου μονοπάτι».

Βανέσα Αρχοντίδου, Ορειβάτης
Archontidou

«Συνειδητοποίησα ότι είμαστε λίγες οι γυναίκες που έχουμε τη χαρά να απολαμβάνουμε τη φύση, την περιπέτεια, την εξερεύνηση αλλά και την ελευθερία που όλα τα προηγούμενα συνεπάγονται. Όχι γιατί δεν είμαστε δυνατές, αλλά γιατί έχουμε μεγαλώσει με εικόνες και πρότυπα που μας θέλουν περιποιημένες, καθαρές και ατσαλάκωτες». 
 

Νταϊάνα Κόχυλα, Σεφ | Τηλεοπτική παραγωγός | Συγγραφέας
kochila

«Το “χάρισμα” μου λέγεται εργατικότητα και δουλειά! Από μικρό παιδί είχα πάντα ένα δυνατό “θέλω”. Όχι όσον αφορά έναν εγωισμό που λέει ότι “θέλω να γίνει το δικό μου”, αλλά σχετικά με τους εκάστοτε στόχους της ζωής. Δεν το βάζω κάτω και δεν αφήνω το “όχι… δεν” να με εμποδίζει». 
 

 

Αποστολία Παπαδαμάκη, Χορογράφος | Χορεύτρια
papadamaki

«Το ταξίδι της ζωής είναι ένα ταξίδι αυτογνωσίας. Το μεγαλύτερο δώρο που μπορούμε να κάνουμε στον εαυτό μας είναι να συμπληρώσουμε τα κομμάτια της ψυχής που μας λείπουν, αυτά με τα οποία δεν είμαστε ενεργά συνδεδεμένοι».

Μαρία Θέμελη, Γιατρός | Ερευνήτρια
themeli

«Είναι σημαντικό να πανηγυρίζουμε για τους στόχους μας, διότι η έρευνα έχει στο 90% αποτυχία και απογοήτευση και μόνο 10% στιγμές επιτυχίας. Η απάντηση έστω και σε ένα ερώτημα είναι η κινητήριος δύναμη».

Άντρια Ζαφειράκου, Βραβευμένη Δασκάλα
Zafirakou

«Αντί να ανησυχείς για το αν τηρείς κατά γράμμα το σχολικό πρόγραμμα ή το αν διασφαλίζεις την ησυχία στην τάξη, εστίασε στο πώς θα φτιάξεις τη σχέση με τους μαθητές σου. Επικοινώνησε μαζί τους και ανακάλυψε τι είναι αυτό που τους ενδιαφέρει. Χτίσε μια σχέση και κέρδισε την εμπιστοσύνη τους. Και όλα τα άλλα μετά απλά έρχονται».

 

Ευανθία Γαλάνη, Γιατρός | Ερευνήτρια 
Galani

«Ο “πρωταθλητισμός” στην ιατρική και την επιστήμη είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικός ανεξαρτήτως τόπου. Το θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικό για τις νέες γιατρούς και επιστήμονες να έχουν και γυναικεία πρότυπα επιτυχίας».

 

Μυρτώ Καλουπτσίδη, Μαθηματικός | Καθηγήτρια Οικονομικών
Kalouptsidi

«Έχω μάθει ότι όσο συνεχίζεις να προσπαθείς παρά τις απογοητεύσεις, και όσο δουλεύεις στις λεπτομέρειες (get your hands dirty, λέω τώρα στους φοιτητές) η έμπνευση θα έρθει».

 

Ελένη Ανδρεάδη, Ιδρύτρια της μη κερδοσκοπικής οργάνωση «Πράκτορες του Πλανήτη» | Συγγραφέας
Andreadi

«Πιστεύω πως τα παιδιά έχουν πολλή δύναμη. Πως όλοι έχουμε δύναμη αρκεί να ενεργοποιηθεί η ατομική πρωτοβουλία. Είναι δηλαδή πολύ σημαντικό, ο κάθε ένας από εμάς, να μην αισθάνεται αδύναμος σε σχέση με όσα ζει, αλλά να προσπαθήσει να αναλάβει δράση».

 

Αθανασία Αθανασίου, Μόνιμη Ερευνήτρια στο Ιταλικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας
Athanasiou Athanasia

«Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να είναι ανδροκρατούμενος ο επιστημονικός χώρος. Οι γυναίκες έχουν τις ίδιες ικανότητες με τους άντρες και επιπλέον πολλές φορές είναι πιο μεθοδικές και εφευρετικές. Συνεπώς μπορούν να διαπρέψουν σε  αυτόν τον χώρο αν αγαπούν την επιστήμη τους, το βάλουν ως στόχο και αν έχουν επιμονή και υπομονή».