Το σημερινό εργασιακό περιβάλλον θέλει τον άνθρωπο στο προσκήνιο.

Inspired by Kaizen Gaming

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, οι εταιρείες οφείλουν να βρουν τρόπους να δημιουργούν ένα εργασιακό περιβάλλον όπου οι εργαζόμενοι θα νιώθουν εμπιστοσύνη και πληρότητα, είτε δουλεύουν από κοντά είτε από μακριά.

Kaizen

Η χρόνια κούραση από την πανδημία, η αγωνία που εξακολουθεί να υπάρχει και οι νέες εργασιακές εξ αποστάσεως συνθήκες καθιστούν αναγκαία την αλλαγή συμπεριφοράς των εργοδοτών και την εφαρμογή πολλών διαφορετικών μεθόδων για τη νοητική και συναισθηματική υποστήριξη των ανθρώπων.  

Η βράβευση της Kaizen Gaming

Ένα πολύ ευχάριστο νέο για τη χώρα μας έρχεται και αφορά ακριβώς τον τομέα του εργασιακού περιβάλλοντος στη σημερινή εποχή. Η Kaizen Gaming βρίσκεται στο Top 10 των εταιρειών με το Καλύτερο Εργασιακό Περιβάλλον στην Ευρώπη! Αυτή τη διάκριση κατακτούν εταιρείες που γνωρίζουν καλά τι σημαίνει ικανοποιημένος εργαζόμενος και κυρίως πως να το πετύχουν. Με σεβασμό και συνεπή συμπεριφορά απέναντι στο προσωπικό της, η μεγαλύτερη GameTech εταιρεία στην Ελλάδα κατέλαβε την  9η θέση στην κατηγορία Best Large Workplaces in Europe (με 500+ εργαζόμενους).

Η ευρωπαϊκή λίστα Best WorkplacesTM  2021, η οποία περιλαμβάνει τις 150 καλύτερες ευρωπαϊκές εταιρείες για τη φετινή χρονιά, αποτελείται από 25 πολυεθνικές, 25 μικρές εταιρείες με 10-49 εργαζόμενους, 50 μεσαίες με 50-499 εργαζόμενους και 50 μεγάλες με περισσότερους από 500 εργαζόμενους. 

Γιατί η Kaizen Gaming τοποθετεί τον άνθρωπο στο προσκήνιο 

Στο πλαίσιο της διάκρισης, η Kaizen Gaming (Stoiximan | Betano) συγκέντρωσε μια από τις υψηλότερες βαθμολογίες στην ενότητα που αφορούσε στην αναγνώριση των εργαζομένων της, με τα μέλη της εταιρείας να δηλώνουν σε ποσοστό 97,73% πως «όλοι ανεξαιρέτως έχουν την ευκαιρία να αναγνωριστούν». Η εταιρεία, πιστή στη δέσμευσή της να εξελίσσεται με πρωταγωνιστές τους ανθρώπους, αναπτύσσεται και  μεγαλώνει συνεχώς, εντός και εκτός ελληνικών συνόρων, απασχολώντας περισσότερους από 1.000 εργαζόμενους στις 7 χώρες όπου έχει παρουσία. 

Σε δήλωσή της η κα Αλεξάνδρα Λόη, HR Director της  Kaizen Gaming, σημείωσε: «Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι για τη διάκριση αυτή και ευχαριστούμε από καρδιάς τους ανθρώπους μας, που μας χάρισαν ακόμα μια περήφανη στιγμή, την αναγνώριση της Kaizen Gaming ως μιας από τις πρότυπες εταιρείες στην Ευρώπη με ένα από τα καλύτερα εργασιακά περιβάλλοντα. Μένουμε πιστοί στις αξίες μας για συνεχή βελτίωση και ομαδικότητα, διασφαλίζοντας την ανάπτυξη των Kaizeners και της εταιρείας μας ενώ ταυτόχρονα δεσμευόμαστε πως θα συνεχίσουμε με το ίδιο πάθος και αφοσίωση  να προσφέρουμε στους ανθρώπους μας τα εφόδια και τις ευκαιρίες που χρειάζονται για να αναπτυχθούν μέσα σε ένα εξαιρετικό εργασιακό περιβάλλον!». 

Στη νέα εποχή που ανοίγεται μπροστά μας για την ηγεσία και την εργασία, απαιτείται η εφαρμογή μακροπρόθεσμων καινοτόμων ολιστικών προσεγγίσεων, με βάση τις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές, που υποστηρίζουν τους εργαζόμενους σε όλα τα επίπεδα - σωματικό, ψυχικό και νοητικό. Πληθώρα ερευνών αποδεικνύει ότι η πρακτική mindfulness είναι εξαιρετικά αποτελεσματική.

«Πρόκειται για μια προσέγγιση που υποστηρίζει τους εργαζομένους ολιστικά, με φροντίδα για την αποδοτικότητα αλλά και την ψυχική και τη συναισθηματική υγεία και ισορροπία», εξηγεί η Μυρτώ Λεγάκη, MBA Certified Mindfulness Instructor | Mindful Leadership & Corporate Wellbeing Consultant. 

Mindfulness: Η αύξηση της αποδοτικότητας ξεκινάει από την ψυχική ισορροπία

«Με την εκπαίδευση mindfulness, επιτυγχάνεται άμεση ρύθμιση του νευρικού συστήματος και αίσθηση εσωτερικής ηρεμίας και σταθερότητας, ανεξάρτητη από εξωτερικές συνθήκες», συνεχίζει η Μυρτώ Λεγάκη. Βαδίζουμε προς ένα πιο ανθρώπινο και συμπονετικό μοντέλο ηγεσίας, αυτό που ονομάζουμε mindful leadership. Έρευνες έδειξαν ότι από τις σημαντικότερες ηγετικές δεξιότητες σε περιόδους αβεβαιότητας και δυσκολίας είναι η ενσυναίσθηση και η συναισθηματική νοημοσύνη. Όταν αυτές οι δεξιότητες καλλιεργούνται μέσω του mindfulness, βελτιώνεται η επικοινωνία και η συνεργατικότητα, ενώ ενισχύεται η ικανοποίηση των εργαζομένων.

Ιδέες και προτάσεις 

Μετά από έρευνα σε διεθνές επίπεδο, ξεχωρίσαμε στοιχεία και πρακτικές από εταιρείες που έχουν διαπιστώσει ότι οι χαρούμενοι, υγιείς και αφοσιωμένοι εργαζόμενοι αποτελούν τη βάση της επιτυχούς εξέλιξής τους.

- Η θετική αύρα φαίνεται και πρωτοστατεί: γεύματα γεμάτα χαρά και κέφι, events και ειδικά προγράμματα για τους υπαλλήλους αποτελούν την καθημερινότητά τους. Επίσης, μια σωστή εταιρεία φροντίζει να είναι πεντακάθαροι οι χώροι όπου γίνονται τα διαλείμματα και αν κάποιος υπάλληλος δεν κάνει το διάλειμμά του, θα τον υποχρεώσουν οι ίδιοι σε αυτό. Η φιλοσοφία αυτή έγκειται πάνω απ’ όλα στην ανάπτυξη και εμπέδωση των σχέσεων των υπαλλήλων, στη δημιουργία δηλαδή μιας μικρής κοινότητας. 

-  Συσκέψεις στην ταράτσα με θέα τον ουρανό,  φιλικοί συνεργάτες και ομαδικό πνεύμα χαρακτηρίζουν την ατμόσφαιρα της νέας εποχής, ενώ οι συχνοί έπαινοι κινητοποιούν ακόμη περισσότερο το προσωπικό σχετικά με τους στόχους της εταιρείας. Οι υπάλληλοι συχνά θα αναφέρουν πόσο τους αρέσει το γεγονός ότι έχουν έξυπνους και προσηνείς συνεργάτες. 

-  Μια σύγχρονη εταιρεία οφείλει να νοιάζεται για τους υπαλλήλους της προσφέροντας προγράμματα υγείας και fitness, εσωτερικά ή σε συνεργασία με άλλους, παρέχοντας ακόμη και κάρτες μέλους σε health-clubs που περιλαμβάνουν από διατροφικά προγράμματα ως μασάζ και personal training. 

-  «Επίπεδη, ανοιχτή και δημιουργική οργάνωση». ‘Οπου υπάρχουν ελάχιστες (ή και καμία) βαθμίδες μάνατζμεντ μεταξύ των υπαλλήλων και των στελεχών. Αυτή η προσέγγιση συναντάται ως επί το πλείστον στις startup επιχειρήσεις. 

- Το ιδανικό είναι τα στελέχη να δουλεύουν σε ανοιχτούς χώρους, πλάι στο προσωπικό. Αυτό αποτελεί μια συνειδητή προσπάθεια επίπεδης οργάνωσης, τουλάχιστον με τη χρήση των χώρων γι’ αυτό, ενισχύοντας το συναίσθημα της ισότητας και της δημοκρατίας μεταξύ των μελών της ομάδας. 

- Ισχυρά οφέλη και προνόμια, συμπεριλαμβανομένης πλήρους υγειονομικής ασφάλισης, ευελιξία στις διακοπές, ωραίους εργασιακούς χώρους, νόστιμα γεύματα και γεμάτα ψυγεία, μηνιαίους εορτασμούς, χώρους ξεκούρασης και περιοδικές ομιλίες από καλεσμένους. 

- Οι ανοιχτές παρουσιάσεις των στελεχών που μοιράζονται απλόχερα τη γνώση τους, ακόμη και το dog-friendly περιβάλλον είναι μερικά από τα πλεονεκτήματα μιας εταιρείας που κοιτάζει μπροστά.  

- Η εποχή επιβάλλει δραστηριότητες στη φύση αλλά και παροχή του εξοπλισμού – πρέπει να προωθούμε την ουσιαστική αγάπη για το περιβάλλον. Μια εταιρεία που πιστεύει πραγματικά πως οι υπάλληλοί της δίνουν «ζωή στον σκοπό της», τους αναγνωρίζει με τέτοιες πρακτικές το μεγάλο μερίδιο στην επιτυχία της. Και το ανταποδίδει. 

- Συναντήσεις όπου οι υπάλληλοι μπορούν να υποβάλλουν ανώνυμα ερωτήματα ή σχόλια που θα βοηθήσουν τους μάνατζερ να κατανοήσουν καλύτερα τι συμβαίνει μέσα στην εταιρεία και να βελτιώσουν τη λειτουργία της. Η ανάμιξη λοιπόν στις ίδιες τις δραστηριότητες μιας εταιρείας και η έμπρακτη απόδειξη ότι κάποιος «έχει φωνή», ανεβάζει το επίπεδο της εταιρικής κουλτούρας σε άλλη διάσταση. 

-  Τελικά οι μάνατζερ πρέπει να λειτουργούν περισσότερο ως coaches (καθοδηγητές, προπονητές) που επιτρέπουν στο προσωπικό να θέσει τους στόχους του και να ορίσει το πώς αυτοί θα επιτευχθούν. Η συνεχής εκπαίδευση του προσωπικού και η δυνατότητα ανάπτυξης έχει αποδειχθεί πως αυξάνουν την απόδοση. Η εμπιστοσύνη στους υπαλλήλους δημιουργεί ανεξάρτητες προσωπικότητες, που συμβάλλουν τα μέγιστα στην ανάπτυξη μιας εταιρείας.