Stories Talk | Νίκος Η. Παπαστεργίου "Ο απόλυτος ασφαλιστικός κώδικας, απαιτεί σχεδιαστικά εργαλεία και ρεαλιστικές παραδοχές"
8 εμβληματικές πόλεις, 11 προορισμοί, 21 ειδικά σχεδιασμένες θεματικές διαδρομές με άξονες την Ιστορία, την Τέχνη, τη Γαστρονομία και τη Φύση μάς προσκαλούν να ανακαλύψουμε με τρόπο βιωματικό την Ελληνική Επανάσταση. Το πρόγραμμα «Μοριάς’21» αποδεικνύει ότι η ψυχαγωγία και η χαλάρωση μπορούν να συνδυαστούν με γνώση και η γνώση μπορεί να αναδειχθεί σε πολύ ευχάριστη εμπειρία!
#morias21 #tourism #culture #culturaltourism #greekrevolution #history #gourmet #nature
Από τη Μία Κόλλια
Μια από τις πιο σημαντικές στιγμές της ελληνικής ιστορίας, αν όχι η σημαντικότερη, η Ελληνική Επανάσταση του 1821, μέσα από την οποία κατοχυρώσαμε την πολιτική μας αυθυπαρξία και ταυτότητα ως κράτος. Αυτό το ιστορικό γεγονός-σταθμό γιορτάζουμε φέτος 200 χρόνια μετά: την κήρυξη του Αγώνα για εθνική ανεξαρτησία, που οδήγησε στη δημιουργία του πρώτου ανεξάρτητου εθνικού κράτους το 1830, με το όνομα «Ελλάς».
Τιμώντας αυτή την επέτειο, το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου και η ΤΕΜΕΣ Α.Ε., φορέας ανάπτυξης της Costa Navarino, δημιούργησαν το πρόγραμμα ΜΟΡΙΑΣ ’21 (www.morias21.com) σε συνεργασία με την Discover Greek Culture. Πρόκειται για πρωτοβουλία που προσκαλεί τους απανταχού Έλληνες, αλλά και ξένους, να επισκεφτούν την Πελοπόννησο για να ζήσουν την ιστορία του τόπου όπου εδραιώθηκε ο Αγώνας για την Ανεξαρτησία.
Μέσα από τις θεματικές διαδρομές και την αφήγηση που τις πλαισιώνει ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να αναπλάσει στη φαντασία του τον Μοριά του 1821 στην Πελοπόννησο του σήμερα, να αναβιώσει την ιστορική σημασία της Επανάστασης στον τόπο που εδραιώθηκε.
Επιπλέον, σε μια χώρα όπου ο τουρισμός επικεντρώνεται σχεδόν αποκλειστικά στα μνημεία του αρχαίου παρελθόντος, προσφέρεται μέσω των διαδρομών η ευκαιρία στον ταξιδιώτη να επισκεφτεί λιγότερο γνωστά τοπόσημα και αξιοθέατα, και να αφουγκραστεί τις ιστορίες που έχουν να διηγηθούν, ιστορίες που συνέθεσαν τη βάση για τη δημιουργία του νεοελληνικού κράτους.
8 εμβληματικές πόλεις, 11 προορισμοί, 21 ειδικά σχεδιασμένες θεματικές διαδρομές μάς προσκαλούν να ανακαλύψουμε από κοντά την ιστορία και τον ρόλο της κάθε πόλης στον Αγώνα -και όχι μόνο. Οι θεματικές διαδρομές εμπλουτίζονται με βιωματικές εμπειρίες από την Ιστορία, την Τέχνη, τη Γαστρονομία και τη Φύση του τόπου μας. Τριήμερη εκδρομή; Μία πενθήμερη απόδραση; Επταήμερο ταξίδι; Ένα είναι δεδομένο: Φέτος στο Μοριά η ιστορία της Ελλάδας ξετυλίγεται μπροστά μας, όπως ποτέ άλλοτε.
Ένας τόπος, 8+3 προορισμοί
Μια νοητή γραμμή συνδέει 8+3 μεγάλους σταθμούς, τις πόλεις του Μοριά και τις γύρω περιοχές τους, που διαδραμάτισαν κυρίαρχο ρόλο στα γεγονότα της Επανάστασης. Ο ταξιδιώτης μπορεί να περιηγηθεί:
- Στην Ανατολική και Δυτική Μάνη, προπύργιο των ανυπότακτων Ελλήνων και της μαχητικότητάς τους.
- Στην Καλαμάτα, την πρώτη απελευθερωμένη πόλη.
- Στην Τρίπολη, σύμβολο εδραίωσης του αγώνα.
- Στο κάστρο της Μονεμβασιάς, το πρώτο απελευθερωμένο οχυρό.
- Στην Κόρινθο, την πρώτη πρωτεύουσα των απελευθερωμένων Ελλήνων.
- Στην Πύλο, όπου διαδραματίστηκε η καταλυτική πράξη της Επανάστασης μετά την επιτυχία της ναυμαχίας του Ναυαρίνου και τη δημιουργία του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους.
- Στο Ναύπλιο την έδρα του Κυβερνήτη Καποδίστρια και πεδίο στρατιωτικών συγκρούσεων.
Με εφαλτήριο τη Μεσσήνη, την Οιχαλία και την Κυπαρισσία οι διαδρομές ξετυλίγονται σε λιγότερο γνωστά μονοπάτια του αγώνα, σε ένα επιβλητικό φυσικό τοπίο.
Οι διαδρομές του Μοριάς ΄21 δίνουν την ευκαιρία και το κίνητρο στους επισκέπτες να ανακαλύψουν κάτι καινούριο στο ταξίδι τους στην Πελοπόννησο. Οι τοπικές κοινωνίες αναδεικνύονται μέσα από το πρόγραμμα, προωθούνται με διαφορετικό τρόπο από τον συνηθισμένο και έτσι τις γνωρίζουν οι επισκέπτες και το ευρύ κοινό.
Το Μοριάς ’21 είναι ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα εμπειριών, διότι περιλαμβάνει ιστορία, τέχνη, φύση, γαστρονομία και ταξίδι, το οποίο δεν περιορίζεται μόνο σε γνωστά μέρη. Αυτό σημαίνει, περισσότεροι επισκέπτες, περισσότερα έσοδα για τους τοπικούς επαγγελματίες και κυρίως αναγνωρισιμότητα, που αυτό είναι προστιθέμενη αξία.
Παράλληλα, είναι ένα πρόγραμμα υποδομών (ψηφιακά εκθέματα, τοιχογραφίες, εκθέσεις, διαδρομές, συνταγές 1821, σήμανση αιωνόβιων δέντρων), τα οποία αποτελούν παρακαταθήκη και οι τοπικές κοινωνίες αισθάνονται περηφάνια για τα τοπικά στοιχεία, που συνθέτουν το πλαίσιο της Ελληνικής Επανάστασης.
Ιστορία: Το ταξίδι ενός έθνους – πολυμεσικά ψηφιακά εκθέματα
Η Επανάσταση του 1821 βάφτηκε με ελληνικό αίμα μέσα από συγκλονιστικές μάχες, πολύμηνες πολιορκίες και ηρωικές νίκες. Αυτά τα γεγονότα ενέπνευσαν μεγάλους ζωγράφους που δημιούργησαν διαχρονικά έργα, που σήμερα, η σύγχρονη τεχνολογία τα ζωντανεύει μπροστά στα μάτια μας.
Το ξεκίνημα της επανάστασης στην Ανατολική Μάνη, η άλωση της Τριπολιτσάς, η ναυμαχία του Ναυαρίνου ανασυντίθενται με τεχνικές animation και ψηφιακής τρισδιάστατης απεικόνισης, με αφήγηση που βασίζεται στα απομνημονεύματα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, που ζωντανεύει και αναλαμβάνει ρόλο προσωπικού μας ξεναγού.
Τα Ψηφιακά Εκθέματα προβάλλονται σε ειδικά διαμορφωμένες αίθουσες σε ενιαία οθόνη, για να ζήσουμε τις ένδοξες στιγμές της Ιστορίας μας.
Γαστρονομία: Τα πιάτα της Επανάστασης
Μέσα από έρευνα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και σε συνεργασία με το περιοδικό Γαστρονόμος, εντοπίστηκαν τα υλικά και οι συνταγές εκείνης της εποχής. Αυτά τα υλικά αλλά και οι γενικότερες διατροφικές συνήθειες των επαναστατημένων Ελλήνων αποτέλεσαν την αναφορά για τη δημιουργία ενός ιδιαίτερου μενού 12 συνταγών που υπέγραψε ο διάσημος σεφ, Λευτέρης Λαζάρου.
Παράλληλα, αναδεικνύοντας τη μεγάλη οινική παράδοση του τόπου μας, ο Master of Wine Κωνσταντίνος Λαζαράκης επέλεξε για κάθε συνταγή μια ιδιαίτερη ποικιλία κρασιού από το Μοριά. Αυτές οι γκουρμέ συνταγές υιοθετήθηκαν από εστιατόρια της Πελοποννήσου και προσφέρονται στους επισκέπτες της περιοχής.
Φύση: Τα 27 Δέντρα της Επανάστασης
Από το ταξίδι στα χρόνια της Επανάστασης δε θα μπορούσε να λείπει η φύση του Μοριά. Η μητρική ελιά της κορονέικης ποικιλίας στην Καλαμάτα, ο φοίνικας που φύτεψε ο Καποδίστριας στο Ναύπλιο, ο ιστορικός πλάτανος στον Άγιο Φλώρο, όπου έγιναν οι μάχες με τον στρατό του Ιμπραήμ Πασά, η μουριά του Παπαφλέσσα, είναι μόνο μερικά από τα δέντρα της Πελοποννήσου, αυτοί οι αιωνόβιοι σιωπηλοί μάρτυρες, που έχουν πολλές ιστορίες να διηγηθούν.
Στο πλαίσιο των εορτασμών Μοριάς ’21, τα δέντρα της Επανάστασης φέρουν ειδική σήμανση και έχουν ενσωματωθεί στις 21 ειδικές διαδρομές του προγράμματος. Τα βλέπει ο επίμονος απαιτητικός ταξιδιώτης να στέκουν αγέρωχα μπροστά του, ενώνοντας τις ένδοξες στιγμές της ιστορίας της Ελλάδας με το σήμερα. Παράλληλα, διοργανώνεται πανελλήνιος μαθητικό διαγωνισμός «Τα Δέντρα μιλούν» για μαθητές 10-14 ετών, που εμπνέονται από τη φύση και την ιστορία και δημιουργούν τα δικά τους έργα τέχνης.
Τέχνη: Τα πρόσωπα του Αγώνα
Τα πορτρέτα των αγωνιστών του ’21 «βγαίνουν» από το μουσείο για να καταλάβουν το φυσικό τους χώρο. Νέοι καλλιτέχνες, φοιτητές και απόφοιτοι της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών Αθηνών παρενέβησαν στο περιβάλλον επιλεγμένων πόλεων της Πελοποννήσου με 10 δημόσιες τοιχογραφίες ηρώων, που έγιναν αναπόσπαστο κομμάτι της σύγχρονης ζωής και ζωντάνευσαν ξανά στους ίδιους δρόμους, μπροστά στα μάτια μας.
Ιστορικές στιγμές της Επανάστασης και πορτρέτα των μεγάλων αγωνιστών ξεπροβάλλουν τώρα απρόβλεπτα αλλά πλήρως εναρμονισμένα με τη ζωή της πόλης, πάνω σε κτήρια και δρόμους στην Πύλο, στην Καλαμάτα, στην Αρεόπολη, στην Καρδαμύλη, στο Ναύπλιο, στην Κόρινθο και στην Τρίπολη. Ανάμεσα στα πολλά έργα τέχνης που εμπνεύστηκαν από τον Αγώνα, υπάρχουν και κάποια αναγνωρίσιμα με την πρώτη ματιά. Με την τεχνική των ταμπλό-βιβάν, τα βλέπουμε να αναβιώνουν τόσο ίδια. Μα και τόσο διαφορετικά.