Η Αμυμώνη είναι ο Πανελλήνιος Σύλλογος Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Προβλήματα Όρασης και Πρόσθετες Αναπηρίες, ο οποίος ιδρύθηκε το 1993 στην Αθήνα, ορμώμενος από την ανάγκη των γονέων να διεκδικήσουν τα δικαιώματα των παιδιών τους. 

Inspired by Αμυμώνη
#caring 

Στο όλο και πιο συμπεριληπτικό κοινωνικό πλαίσιο στο οποίο ζούμε σήμερα, η ανάγκη για φορείς και συλλόγους όπως η Αμυμώνη είναι αυτονόητη. Αυτό που προοδευτικά πρέπει να γίνει στόχος όλων μας είναι το να μπορούν οι άνθρωποι που χρειάζονται την υποστήριξη μας να ζουν και να ονειρεύονται όπως όλοι μας, για την ακρίβεια, να μη διαφέρουν σε τίποτα. 

Η Αμυμώνη έχει καταφέρει μέσω του ολοκληρωμένου σχεδίου της να συνεισφέρει τα μέγιστα σε όλους τους τομείς της ζωής ενός ατόμου που χτυπάει την πόρτα της. Οι ωφελούμενοί της είναι παιδιά και ενήλικες με ολική ή μερική απώλεια όρασης και πρόσθετες αναπηρίες, όπως νοητική υστέρηση, αυτισμό, σύνδρομα, νευρολογικές διαταραχές, κινητικά προβλήματα, ψυχιατρικές διαταραχές, επιληψία και προβλήματα ακοής.  

Η Δράση της Αμυμώνης

Μέχρι στιγμής, η Αμυμώνη έχει προσφέρει υπηρεσίες σε περισσότερες από 480 οικογένειες, παρέχοντας εκπαίδευση, απασχόληση και θεραπείες (εργοθεραπεία, λογοθεραπεία, φυσικοθεραπεία, μουσικοθεραπεία, κ.ά.) στα παιδιά και κάθε είδους υποστήριξη στην οικογένεια. Πιο συγκεκριμένα, παρέχει υπηρεσίες μέσα από τέσσερις δομές:

Πρόγραμμα Πρώιμης Παρέμβασης

Λειτουργεί από το 2004 και απευθύνεται σε βρέφη και παιδιά από 0 έως 6 ετών. Παρέχεται στο σπίτι του κάθε παιδιού σε στενή συνεργασία με το οικογενειακό περιβάλλον. Στόχος, είναι η έγκαιρη αξιολόγηση και αξιοποίηση των δυνατοτήτων του παιδιού, αλλά και η στήριξη και η καθοδήγηση των γονέων. Για την απόκτηση επιπλέον τεχνογνωσίας, η Αμυμώνη συνεργάζεται με φορείς και ιδρύματα του εξωτερικού, όπως το Blindeninstitut της Γερμανίας, ενώ εδώ και μια πενταετία το πρόγραμμα παρέχεται και εξ’ αποστάσεως μέσω τηλεδιασκέψεων σε οικογένειες από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Κέντρο Ημέρας «Ίριδα»

Πρόκειται για το πρώτο κέντρο ημερήσιας φροντίδας στην Ελλάδα, που εξυπηρετεί καθημερινά 40 άτομα από Δευτέρα έως Παρασκευή και λειτουργεί από το 1995 στο Ελληνικό (πρώην Αμερικανική Βάση). Σκοπός του Κέντρου είναι η καλλιέργεια δεξιοτήτων της καθημερινής ζωής και συγκεκριμένα η εκμάθηση κοινωνικών κανόνων συμπεριφοράς, η ενθάρρυνση για αυτοεξυπηρέτηση, η εξάσκηση στον προσανατολισμό, και κυρίως η ανάδειξη και η πλήρης αξιοποίηση των δυνατοτήτων του κάθε ατόμου.

Ξενώνας «Πολίχνη»

Από τον Μάρτιο του 1996 λειτουργεί σε μια μονοκατοικία στο Χαλάνδρι το μοναδικό στην Ελλάδα πρόγραμμα εισαγωγής στην Ημιαυτόνομη Διαβίωση, για άτομα με προβλήματα όρασης και πρόσθετες αναπηρίες. Λειτουργεί από Παρασκευή έως και Δευτέρα πρωί, εξυπηρετεί 5 ωφελούμενους ανά εβδομάδα και στοχεύει στη δια βίου εκπαίδευση σε δεξιότητες καθημερινότητας, καθώς και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των εκπαιδευομένων.

Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ) «Λίλιαν Βουδούρη»

Η ΣΥΔ Λίλιαν Βουδούρη είναι η πρώτη και μοναδική ΣΥΔ στη χώρα, για άτομα με αυτόν το συνδυασμό αναπηριών και αποτελούσε ανέκαθεν ένα όνειρο ζωής για τους γονείς των παιδιών αυτών, από την πρώτη στιγμή που ιδρύθηκε ο φορέας. Στεγάζεται σε μια μονοκατοικία στο Πικέρμι (δωρεά του Ιδρύματος Λίλιαν Βουδούρη) και λειτουργεί από τον Αύγουστο του 2012. Φιλοξενεί 7 άτομα και σκοπός της είναι η δια βίου παραμονή σε ένα ζεστό και οικογενειακό περιβάλλον.

Τι κάνει την Αμυμώνη ξεχωριστή

Η Αμυμώνη είναι ο μόνος πανελλήνιος φορέας που παρέχει εκπαίδευση, φροντίδα και θεραπείες σε παιδιά και ενήλικες με προβλήματα όρασης και πρόσθετες αναπηρίες καλύπτοντας όλο το ηλικιακό τους φάσμα, στηρίζοντας παράλληλα με κάθε τρόπο τις οικογένειές τους. Εδώ και 29 χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας, παρέχει υψηλής ποιότητας υπηρεσίες από συνεχώς καταρτιζόμενο προσωπικό, με διαφάνεια, συνεργασία και συνέπεια, με μοναδικό στόχο τη φροντίδα και την κάλυψη δια βίου αναγκών των ανθρώπων που την έχουν ανάγκη. Ένα επιπρόσθετο πλεονέκτημα του συλλόγου, είναι να παρέχει μοναδικότητα ως προς την κάθε ωφελούμενη ομάδα, με στοχευμένες παρεμβάσεις και υποστήριξη ξεχωριστή για τον καθένα.

Για την προσφορά της στο κοινωνικό σύνολο και το πρωτοποριακό της έργο η Αμυμώνη έχει κερδίσει σημαντικές διακρίσεις, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζει η διπλή διάκριση με το Βραβείο Εταιρικής Επικοινωνίας και η Ειδική Διάκριση για την καλύτερη χρήση δεικτών επίδοσης (KPI’s) για τη δημιουργία Πρότυπης Παιδικής Χαράς για παιδιά με προβλήματα όρασης (Τελετή Απονομής των «Corporate Affairs Excellence Awards», 2019) καθώς και η βράβευση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο πλαίσιο του θεσμού «Νησίδες Ποιότητας 2015». 

Το 2020 η Αμυμώνη ξεχώρισε ανάμεσα σε 53 ΜΚΟ λαμβάνοντας τη δεύτερη θέση στο πεδίο “Κοινωνική ένταξη – Πρόνοια”, στο πλαίσιο του Προγράμματος «ΘΑΛΗΣ ΙΙ – Χαρτογράφηση & Αξιολόγηση Ελληνικών Μη Κερδοσκοπικών Οργανώσεων».

Σήμερα, η Αμυμώνη συμμετέχει σε ευρωπαϊκά προγράμματα έρευνας και ανάπτυξης (PrECIVIM, ErISFaVIA, Burn Out Free ECI Project, Stories4all), προτείνει καινοτόμες δράσεις για χρηματοδότηση μέσω crowdfunding, διατηρεί μια συνεχή δικτύωση και ενημέρωση, ενώ παράλληλα υλοποιεί και εθνικά προγράμματα με σημαντικό κοινωνικό αντίκτυπο («Παραμύθι χωρίς όρια» - Η πρώτη ηλεκτρονική βιβλιοθήκη παραμυθιών για παιδιά με προβλήματα όρασης, «Δίνοντας ζωή στις εικόνες» - Βιβλιοθήκη παραμυθιών με 3D εκτύπωση).

Τη σημασία ενός φορέα όπως η Αμυμώνη για την κοινωνία τόνισε και η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου: 

«Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε την κοινωνική πολιτική της χώρας παλεύουμε για μια κοινωνία συμπεριληπτική και ισότιμη. Η Αμυμώνη, λειτουργεί ακούραστα, υπέρ του σκοπού αυτού. Αποτελεί το μοναδικό Φορέα πανελλαδικά που παρέχει φροντίδα σε παιδιά με τύφλωση και πολλαπλές αναπηρίες. Γνωρίζοντας κι από κοντά τους ανθρώπους και τη λειτουργία της Αμυμώνης, επιθυμούμε ακόμη περισσότερο να στηρίξουμε αυτό το έργο. Όπως λέμε από την πρώτη μέρα, δεν αφήνουμε κανέναν πίσω». 

Και αυτό είναι που κάνει την Αμυμώνη τόσο ξεχωριστή. Το ότι δεν αφήνει κανέναν πίσω, μέχρι τελικά να καταφέρει να κάνει όλους αυτούς που τη χρειάζονται να ζουν όπως έχουν ονειρευτεί. 

Μπορείτε να στηρίξετε το έργο του συλλόγου ΑΜΥΜΩΝΗ αγοράζοντας ένα προϊόν από το e-shop www.amimoni-eshop.gr ή με μια δωρεά στο https://donate.amimoni.gr/  

Αμυμώνη
Διεύθυνση: Λ. Βουλιαγμένης (πρώην Αμερικάνικη Βάση)
Τ.Θ. 73842, Τ.Κ. 16777
Τηλέφωνα: 2109631441, 2109630244 
Website: www.amimoni.gr/
E-mail: info@amimoni.gr