Είναι σημαντικό ο ηγέτης να πατάει σταθερά σε ηθικές βάσεις. Μόνο έτσι εξασφαλίζει το μέλλον του και την αποδοχή συνεργατών και κοινού. 

Από τη Μία Κόλλια

#ethicalleadership #leaders #leadershipdevelopment #values #flexibility

Όταν έρχεται η ώρα των αποφάσεων, οι ηθικές μας αρχές μπορούν να μας βοηθήσουν για να διασφαλίσουμε ότι κάνουμε καλύτερες επιλογές στη ζωή και στην εταιρεία μας. Εξάλλου, σύμφωνα με τον Αριστοτέλη, η ηθική αρετή χαρίζει ευτυχία όχι γιατί δημιουργεί ευχάριστα συναισθήματα που προέρχονται από την εκτέλεση του καθήκοντος αλλά γιατί εξασφαλίζει στον άνθρωπο ευρυθμία, ψυχική ελευθερία και ισορροπία. Ας δούμε λοιπόν κάποιους τρόπους που, όσον αφορά τις αποφάσεις που πρέπει να πάρουμε, θα μας βοηθήσουν να μείνουμε σταθεροί στις αρχές μας:

1. Γράφουμε τις αρχές μας, ώστε να μπορούμε να τις οπτικοποιήσουμε.

Η οπτικοποίηση είναι ένα ισχυρό εργαλείο. Καταγράφουμε τις αρχές με βάση τις οποίες πορευόμαστε στη ζωή μας και διευθύνουμε την εταιρεία μας. Αυτό το φύλλο χαρτιού το έχουμε πάντα εύκαιρο στο γραφείο μας.

Ποιες είναι οι αρχές μας; Ποιες είναι οι αρχές της εταιρείας μας; Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν πτυχές κοινωνικού αντίκτυπου, διαφάνειας, εμπιστοσύνης και ασφάλειας, αυτονομίας, ισότητας, καινοτομίας ή θετικότητας. Βλέπουμε τις αρχές μας, ζούμε και εργαζόμαστε σύμφωνα με αυτές. Διότι όταν μια εταιρεία χάσει τη φήμη της, τότε κανείς δεν την εμπιστεύεται -πελάτες, υποψήφιοι εργαζόμενοι, προμηθευτές-, ενώ είναι πολύ δύσκολη και χρονοβόρα η αποκατάσταση της φήμης της.

leadership

2. Καθιερώνουμε και συντηρούμε μια ανθρωποκεντρική διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Οι άνθρωποι και οι εταιρείες συχνά εξαρτώνται από τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη (AI), για να τους βοηθήσουν να λαμβάνουν αποφάσεις πιο γρήγορα. Οι αλγόριθμοι των υπολογιστών διευκολύνουν τη λήψη αποφάσεων, αλλά τα ρομπότ ή η τεχνητή νοημοσύνη δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν κάθε περίπτωση.

Μερικές φορές πρέπει να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις, που απαιτούν εξισορρόπηση προτεραιοτήτων, ζύγισμα ανταλλαγμάτων και απαιτητικών προκλήσεων. Ενώ οι μηχανικοί της εταιρείας μας μπορούν να δημιουργήσουν μια διαδικασία βασισμένη σε τεχνολογία που προσπαθεί να ακολουθεί πιστά τις αρχές μας, μπορεί αυτό να μη λειτουργεί σε όλες τις καταστάσεις. Χρησιμοποιώντας την τεχνολογία, πρέπει να έχουμε πάντα στο νου μας ότι διασφαλίζονται οι αρχές μας και ότι αυτή η τεχνολογία έχει πυρήνα τον άνθρωπο και τις ανάγκες του.

3. Αφήνουμε περιθώριο για συζήτηση και προσαρμογή.

Το να είμαστε ανοιχτοί στην πρόοδο είναι το κλειδί για την ανάπτυξη, τη φήμη και τη μακροζωία οποιουδήποτε ατόμου ή οργανισμού. Όταν προκύψει ένα θέμα, πρέπει να το συζητάμε ανοιχτά με τους συνεργάτες μας. Εάν εξαρτόμαστε μόνο από την τεχνολογία ή έναν πολύ κλειστό κύκλο ανθρώπων γύρω μας για να πάρουμε αποφάσεις για ακανθώδη ζητήματα, διατρέχουμε τον κίνδυνο να μη λάβουμε υπόψη κάποιες κρίσιμες πτυχές και τελικά αυτές οι αποφάσεις να μην είναι βασισμένες σε αρχές τις οποίες είμαστε σε θέση να υπερασπιστούμε.

Η κοινωνία μας διαρκώς εξελίσσεται και αλλάζει. Πρέπει και εμείς ως ηγέτες να μπορούμε να ελισσόμαστε, να κατανοούμε αυτές τις αλλαγές, ώστε να αλλάζουμε και τον τρόπο τήρησης των αρχών μας, για να αντικατοπτρίζονται σωστά οι κοινωνικές αλλαγές. Ένα παράδειγμα πάνω σε αυτό, στις μέρες μας, είναι η αλλαγή της ονομασίας του Facebook  σε Meta, που έφερε αλλαγές και στην πολιτική του όσον αφορά τη ρητορική μίσους στο κοινωνικό μέσο και στις κυρώσεις που επιβάλλει πλέον σε χρήστες που δεν συμμορφώνονται με τα κοινοτικά πρότυπα της πλατφόρμας.

Οι ηθικές αρχές μας είναι τα καθοδηγητικά φώτα για τους εργαζόμενους της εταιρείας μας. Για να τα συντηρούμε πάντα φωτεινά, πρέπει να είμαστε σε θέση να τα αναπροσαρμόζουμε αναλόγως.