Αποτελεί φωτεινό παράδειγμα για πολλούς νέους που ασχολούνται με την ορειβασία στη χώρα μας. Έχει επιτύχει αδιανόητα κατορθώματα και έχει βάλει την ελληνική σημαία στις περισσότερες οκτάρες κορυφές. Δίνει ομιλίες εμψύχωσης και εμπνέει ανθρώπους από κάθε χώρο με τη θετική του προσέγγιση και στάση απέναντι στη ζωή. Είναι ένας πανευτυχής οικογενειάρχης που λατρεύει γυναίκα, παιδιά, εγγόνια απολαμβάνει τη ζωή κάθε λεπτό  ακόμη και όταν δεν τη ρισκάρει.

Από τη Μία Κόλλια

Τι ωθεί έναν άνθρωπο να ξεπεράσει τα όριά του σε τέτοιο βαθμό; Αρκεί η αγάπη για τη φύση;

Ίσως μόνο στην ορειβασία μπορεί να βρει κάποιος τόσο σημαντικά οφέλη όπως το κίνητρο  για την υγεία, την ευχαρίστηση της εκγύμνασης, την επαφή µε τη φύση, σε συνδυασμό με τα κοινωνικά κίνητρα, µέχρι τη µαγεία της εξερεύνησης και της περιπέτειας. Η διερεύνηση των ορίων μου είναι μια συνεχής μάχη με την ίδια μου την ύπαρξη, η επίτευξη κάθε στόχου ανοίγει τον δρόμο άμεσα  για τον επόμενο, η επιτυχία αυξάνει την αυτοπεποίθηση και αυτή με την σειρά της φέρνει νέες επιτυχίες - όλα τούτα λειτουργούν βέβαια σε συνδυασμό με την αδρεναλίνη αλλά κυρίως οφείλονται στην αγάπη για την  ορειβασία. Αυτά αποτελούν την ώθηση για να ξεπεράσει κανείς κάθε φορά τα όρια του και να ανακαλύψει τις απεριόριστες δυνατότητες του!

Έχετε καταλήξει στο πώς λειτουργεί η αδρεναλίνη; Τι προηγείται: το σώμα ή το μυαλό;

Η αδρεναλίνη βοηθά τον οργανισμό να κινητοποιήσει όλες τις πηγές ενέργειάς του σε περιπτώσεις έντονης δραστηριότητας, όπως στην ορειβασία και τις αποστολές στα ψηλά  βουνά των Ιμαλαΐων. Το νευρικό σύστημα διεγείρεται παράγοντας «επείγουσα» ενέργεια κατά τη λεγόμενη «αντίδραση μάχης ή φυγής». Η αδρεναλίνη είναι το όπιο των ορειβατών: κάθε φορά που ξεπερνάς μια τεχνική δυσκολία το σώμα σου παράγει τόση πολλή, που το μόνο που ζητάς είναι την επόμενη, δυσκολότερη τεχνική δυσκολία και πιο δυνατή νέα πρόκληση. Αυτό συνεχίζεται προσφέροντας σου ατελείωτη χαρά και ευχαρίστηση - η ορειβασία όπως και έρωτας κάνει τους ανθρώπους πολύ ευτυχισμένους.

Ποιες ήταν οι πιο δύσκολες και κρίσιμες στιγμές σε ανάβαση ή κατάβαση; Τι σας κράτησε, τις σας ενδυνάμωσε και ποιες ήταν οι σκέψεις σας εκείνες τις ώρες;

Τις περισσότερες φορές θα υπάρξουν κρίσιμες στιγμές ιδιαιτέρως όταν πρόκειται να αποφασίσεις αν θα προχωρήσεις προς την κορυφή ή θα επιστρέψεις πίσω στην ασφάλεια της κανονικής ζωής. Ακόμα κρίσιμες στιγμές  μπορεί να υπάρξουν στη διαχείριση μιας έκτακτης κατάστασης όπως ένα ατύχημα ή ένας θάνατος στα βουνά. Σε κάθε περίπτωση, η διασφάλιση της σωματικής ακεραιότητας τόσο εσού όσο και των συντρόφων σου περνούν συχνά από κρίσιμες στιγμές, κρίσιμες αποφάσεις. Η λογική και ο σεβασμός, ότι δεν μπορείς να νικήσεις πάντα τα στοιχεία της φύσης και τις ανυπέρβλητες αντικειμενικές δυσκολίες των βουνών σε κρατούν πάντα σε ασφάλεια. Άλλωστε «καλός Ορειβάτης είναι ο ζωντανός Ορειβάτης!». Ένας ακόμα λόγος είναι η σκέψη μου στην οικογένεια μου - νιώθοντας ευθύνη για εκείνους,  προσέχεις περισσότερο, αλλά ταυτόχρονα οι ευχές και η αγάπη τους σε βοηθούν απεριόριστα!

Τι ικανότητες πρέπει να έχει κάποιος για να τα καταφέρει σε τόσο δύσκολα εγχειρήματα;

Πέρα από την τεχνική κατάρτιση, την άριστη φυσική κατάσταση και την εμπειρία, εκείνο που χρειάζεται περισσότερο είναι το ψυχικό σθένος που έρχεται μόνο από την αγάπη για  την ορειβασία και για τους στόχους που θέτει κάθε φορά! Το ψυχικό σθένος είναι εκείνο που σου υπαγορεύει την   ανάγκη να διευρύνεις τα όριά σου, να αναπτερώσεις το ηθικό σου και να στοχεύσεις προς την κορυφή.

Αν τα παιδιά σας έκαναν το ίδιο, πώς θα αισθανόσασταν και πώς θα το αντιμετωπίζατε;

Τα παιδιά μου δεν με ακολούθησαν και δεν ασχολούνται με την ορειβασία - έτσι αισθάνομαι  αρκετά ήρεμος. Αν όμως το έκαναν θα τους συμβούλευα να θέτουν πάντα στόχους που μπορούν να πετύχουν  ώστε να είναι ασφαλείς και να απολαμβάνουν πραγματικά την ορειβασία και τα βουνά. Γιατί εκτός όλων των παραπάνω ικανοτήτων, στην  ορειβασία χρειάζεσαι και τύχη κάποιες φορές. Γενικά η ορειβασία είναι ένα επικίνδυνο χόμπι.

sikaeis

Είναι ο κόσμος μας ένας μεγάλος κόσμος / αγκαλιά ή οι άνθρωποι δεν θα καταφέρουμε ποτέ να συμφιλιωθούμε; Ποιους λαούς και με ποια στοιχεία ξεχωρίζετε από τα ταξίδια σας;

Ο κόσμος μας είναι ένας μεγάλος κόσμος και μπορεί να γίνει ακόμα μεγαλύτερος και να συμφιλιωθεί πολύ εύκολα, έχοντας σαν προτεραιότητα την αγάπη χωρίς φυλετικές ή ρατσιστικές διακρίσεις. Όλοι οι λαοί του κόσμου έχουν τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες ανάγκες - Ειρήνη, Ισότητα,  Δικαιοσύνη και ασφαλώς Ευημερία. Η συμφιλίωση μας θα επιτευχθεί όταν εμείς οι άνθρωποι, κάνοντας την ενδοσκόπηση μας, κατανοήσουμε πως εμείς οι ίδιοι θα κάνουμε τον κόσμο καλύτερο και δεν πρέπει να το περιμένουμε αυτό από κανέναν άλλον. Από τους πιο αγαπημένους μου λαούς στον κόσμο είναι οι Νεπαλέζοι Sherpa ενώ ξεχωρίζω και όλους εκείνους που έχουν ασπαστεί την ιδεολογία του βουδισμού, στηριζόμενοι στην αγάπη και την απλότητα της ζωή όπως τη διδάσκει.

Τι συμβουλές δίνεται στις ομιλίες σας; Υπάρχει τελικά συνταγή για τη ζωή; Γιατί όλο και περισσότεροι άνθρωποι πέφτουν σε κατάθλιψη;

Νομίζω ότι ο σκοπός της ζωής του Ανθρώπου είναι η ευτυχία. Όλοι  πραγματοποιούμε δράσεις κοινωνικές, προσωπικές, οικογενειακές εργασιακές ή δραστηριότητες αναψυχής με στόχο την ευτυχία. Έτσι περιοριζόμαστε στο να νιώθουμε ευτυχισμένοι κάποιες στιγμές της ζωής μας – «Η ζωή είναι στιγμές». Προσωπικά, πιστεύω το αντίθετο: μπορούμε να ζούμε ολοκληρωμένα ευτυχισμένη ζωή αρκεί να καταλάβουμε ότι η ευτυχία κρύβεται στα απλά πράγματα - στη θέα ενός βουνού, στην ομορφιά της θάλασσας στην παρέα των φίλων ή της οικογένειας, ακόμα και στη δουλειά μας αφού ό,τι και αν κάνουμε πραγματοποιούμε μια πράξη δημιουργίας. Δεν χρειάζονται πολλά χρήματα για να είσαι ευτυχισμένος, ούτε να περιμένεις το επόμενο σκ ή την επόμενη αργία για να νιώσεις χαρά και ευτυχία – δες την κάθε μέρα.  

Ποιος είναι ο Αντώνης Συκάρης

Ο Αντώνης Συκάρης είναι Έλληνας ορειβάτης με δράσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, στις Άλπεις και στα Ιμαλάια.
Είναι γεννημένος στην Αθήνα είναι παντρεμένος με την Καλλιόπη Κονή και έχει δυο παιδιά. Είναι ο μοναδικός Ελληνας που έχει σκαρφαλώσει πέντε από τις 14 οκτάρες κορυφές της γης (Grand Slam).

\Everest 8.848m - Kangchenjunga 8.586m - Manaslu 8.163m - Lhotse 8.516m - Annapurna 8.091m. Στα 31 χρόνια της ορειβατικής του ζωής έχει πραγματοποιήσει 63 ορειβατικές αποστολές και έχει σκαρφαλώσει συνολικά σε 153 κορυφές στο εξωτερικό!\

Είναι μέλος του Συνδέσμου Ελλήνων ορειβατών ΣΕΟ και της Ελληνικής ομοσπονδίας Ορειβασίας και αναρρίχησης ΕΟΟΑ. Επίσης, είναι μέλος του Team 100 Mentors, του Διοικητικού συμβουλίου της Μπλε Κέδρος ΑΕΕΑΠ, καθώς και ομιλητής σε εταιρείες, Πανεπιστήμια, εκδηλώσεις και στο TEDx (Inspirational – Motivational speaker). Είναι πρεσβευτής καλής θέλησης των εκπαιδευτηρίων Αυγουλέα Λιναρδάτοu.

#HisStory