Η μαγεία των πάντων -της ζωής μας, του περιβάλλοντος, του κόσμου της επιστήμης- μέσα από την ευαίσθητη ματιά ενός καλλιτέχνη έχει τη δύναμη να μετακινήσει έναν άνθρωπο συναισθηματικά. Ο Κώστας Πηγαδάς είναι ο εικαστικός φωτογράφος που το καταφέρνει.

Από τη Μία Κόλλια

#photography #art #culture #nature #life #science 

Έχει εξειδικευτεί στην εικαστική φωτογραφία και στη video-art, προσπαθώντας να εξηγήσει και να συγκεράσει τις σχέσεις Τέχνης και Επιστήμης, ιδίως της επιστήμης που ασχολείται με τον ανθρώπινο οργανισμό και τις ζωτικές του λειτουργίες. Τα έργα του Κώστα Πηγαδά, Έλληνα καλλιτέχνη που ζει και εργάζεται στη Νέα Υόρκη από το 1994, χαίρουν αποδοχής παντού στον κόσμο. Μια έκθεση του στη Θεσσαλονίκη με βιοφιλικές μεγαλογραφίες και τίτλο Finding the ties between science and nature συναρπάζει τις αισθήσεις. 

- Συνδέετε την τέχνη με τη ζωή, στην κυριολεξία της, τη ζωή σε οργανισμούς ζώντες, τη ζωή ως διαδικασία ύπαρξης μέσα από τη βιολογία. Γιατί και πώς το καταφέρνετε;

Εστιάζω ιδιαιτέρως και στη φύση, ένα θέμα με μεγάλο ενδιαφέρον για την τέχνη σήμερα, το οποίο αποδίδω με τα σύντομα λυρικά βίντεο που δημιουργώ, συγχωνεύοντας κυτταρικές εικόνες με σκηνές της φύσης. Το ίδιο υβριδικό αντικείμενο εμφανίζεται τακτικά στους πίνακες και στα σχέδιά μου, στα οποία οι κυτταρικές μορφές, άλλοτε ακριβείς και άλλοτε ακατέργαστες, συχνά ξεχύνονται από το πεδίο της σύνθεσης στο λευκό πλαίσιο που τις περιβάλλει. Ζούμε σε μια εποχή με μεγάλες οικολογικές καταστροφές παντού. Η αίσθηση του χώρου μας, αργά αλλά σταθερά, διαστρεβλώνεται από την ανθρώπινη ανάπτυξη, η οποία μετατρέπει τη φύση σε οικιστικό σκηνικό, διαλύοντας την άγρια ομορφιά της. 

Παρότι ζω σε ένα μεγάλο αστικό κέντρο, μέσα από τα λυρικά βίντεο, εξακολουθώ να θέλω να δείξω τον τρόπο με τον οποίο η φύση μπορεί να επιμείνει, παρά την ανθρώπινη εισβολή. Σε αυτά τα έργα κινούμαι προς την κατεύθυνση του καθαρού συναισθήματος, που δομείται από εικόνες λουλουδιών, δέντρων και υδάτινων σωμάτων σε συνδυασμό με τις πιο «μετρημένες» εικόνες της επιστήμης. Ειδικά τα κύτταρα, που προσδίδουν μια αυστηρότητα στην εικόνα του εξωτερικού κόσμου όπως τη νιώθω.

picadas

- Τι επιθυμείτε από ένα έργο τέχνης σας; Να εκφράσετε αυτό που νιώθετε ή αναμένετε και την αντίδραση του θεατή; 

Όλη μου η προσπάθεια είναι να δημιουργήσω τέχνη που να αντλεί πληροφορίες από την επιστήμη. Πιστεύω ότι η δημιουργία σχέσεων μεταξύ καλλιτεχνών και επιστημόνων είναι απαραίτητη για την εξέλιξη της συμβιωτικής σχέσης που μοιράζεται η τέχνη με τον άνθρωπο. Επίσης, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την προσαρμογή της τέχνης σε ένα τεχνολογικό μέλλον. 

Πέρυσι προσκλήθηκα από το Ανοσολογικό Κέντρο του Νοσοκομείου Mount Sinai στη Νέα Υόρκη, όπου έμαθα πολλά από τους επιστήμονες που ήταν εκεί. Είχα, δε, την τύχη να μου δώσουν εικόνες μικροσκοπίου από τα εργαστήριά τους, οι οποίες γέννησαν τη σειρά φωτογραφιών μου Biophilia. Εγώ και οι επιστήμονες του Mount Sinai θέλαμε να προκαλέσουμε την έκπληξη σε όσους δεν έχουν καμία επιστημονική γνώση, παρουσιάζοντας την έρευνά τους μέσα από τον φωτογραφικό φακό.

- Ποιες ήταν οι πιο δύσκολες στιγμές στην καριέρα σας και πώς τις αντιμετωπίσατε;

Υπήρχαν πολλές, αλλά ξεπεράστηκαν με διαύγεια μυαλού και διαλογισμό.

- Τι είναι επιτυχία για εσάς και πώς την κατακτά ένας νέος άνθρωπος;

Δεν ψάχνω για υλική επιτυχία. Aν μπορώ να ευαισθητοποιήσω το κοινό, αυτό το θεωρώ επιτυχία.

- Πόση τεχνολογία χωρά στη ζωή και την τέχνη σας; Πόσο συναίσθημα χωρά η τεχνολογία;

Η δική μου έμπνευση είναι η προσπάθεια να δημιουργήσω τέχνη που αντλεί πληροφορίες από την επιστήμη. Η τεχνολογία είναι σπουδαίο εργαλείο αλλά όχι γνώση. Μου αρέσει να χρησιμοποιώ νέες τεχνολογίες όπως οι προβολές και η εγκατάσταση φωτός. Στα σχέδια μας είναι να κάνουμε μια μεγάλη προβολή στον παλιό Μύλο Θεσσαλονίκης.

- Τι αγαπάτε στην Αμερική και ποιες είναι οι καθημερινές σας συνήθειες;

Μου αρέσει το ανοιχτό μυαλό των ανθρώπων και οι δυνατότητες που δημιουργεί αυτή η συνθήκη. Οι καλύτερες συνήθειες μου είναι η γιόγκα και ο διαλογισμός. 

- Ποια πιστεύετε πως είναι τα πλεονεκτήματα του Έλληνα και ποια τα μειονεκτήματα της Ελλάδας;

Οι Έλληνες έχουν υπέροχο DNA και ζουν σε έναν τόπο που μπορεί να σε εμπνεύσει βαθιά. Από την άλλη, το έχουμε δει και στην Ιστορία, πολλές φορές λειτουργούν αυτοκαταστροφικά, με πράξεις που συνδέονται με τη ζήλεια καθώς και υλιστικές ή αποπροσανατολιστικές σκέψεις. 

- Υπάρχουν όρια στην τέχνη; 

Η ομορφιά της τέχνης είναι ακριβώς αυτή - δεν έχει όρια.

Ποιος είναι

Ο Κώστας Πηγαδάς γεννήθηκε στα Ιωάννινα και σπούδασε τέχνη στην Ecole Des Beaux-Arts και ιστορία της τέχνης στη Σχολή του Λούβρου στο Παρίσι. Το έργο του έχει εκτεθεί, μεταξύ άλλων, στα Queens Museum at Bulova Corporate Center, ΝΥ, Budman Gallery NY, Denise Bibro Gallery NY, The Blender Gallery, Αθήνα, Gallery Gransart, Paris, Mykonos Biennale, Ελλάδα, The Young Art Fair, Ελβετία, Gallery J&J Donguy, Paris, Some Young New Yorkers III, PS1, NY, Kappatos Gallery, Αθήνα, Galerie de Buci, Paris, Galerie Anatole of Chartre, Γαλλία, Gallery de Nest Paris, Salon de Montrouge, Paris, W.G. Amsterdam, Holland και στο Φεστιβάλ Αβινιόν, Γαλλία. Άρθρα, κριτικές και κριτική ανάλυση του έργου του εμφανίζονται σε καταλόγους ατομικών και ομαδικών εκθέσεων, όπως και σε εφημερίδες και περιοδικά στη Γαλλία, την Ελλάδα και τη Νέα Υόρκη (Zing Magazine, Absolute Arts, New York Spaces Magazine και Flash Art). Από το 1994 ζει και εργάζεται στη Νέα Υόρκη.

#HisStory