Μόλις 27 χρονών προσγειωμένη και αφοσιωμένη, η Ναταλία Χαντζή κατακτά με φόρα το πιο νευραλγικό κομμάτι της εθνικής μας οικονομίας, τον τουρισμό. 

#tourism #economy #hotelmanagement #hospitality

Από τη Μία Κόλλια

Μετά τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο Brunel του Λονδίνου, η Ναταλία Χαντζή, που γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, αποφάσισε να επιστρέψει στην Ελλάδα και να ασχοληθεί με τον τουρισμό. 

Το 2015, η 20χρονη τότε Ναταλία, ανέλαβε τη δημιουργία του Avaton Luxury Villas Resort στη Χαλκιδική, το οποίο τότε αποτελούνταν από 16 σουίτες και βίλες. Μέσα μόλις 3 χρόνια, κατάφερε να γίνει µέλος του διεθνούς ομίλου Relais & Châteaux, που περιλαμβάνει 600 ξενοδοχεία τα οποία ειδικεύονται στη γαστρονομική αριστεία. 

Σε ηλικία 23 ετών η Ναταλία Χαντζή απέκτησε τον τίτλο της «νεότερης (πιθανότατα) General Manager ενός Relais & Châteaux ξενοδοχείου». To 2020 ίδρυσε την Avaton Hotel Management, µε στόχο να βοηθήσει ιδιοκτήτες ξενοδοχείων και βιλών να βελτιώσουν τα αποτελέσματα και να αναπτύξουν τις μονάδες τους.

- Παίζει ρόλο, πιστεύετε, το οικογενειακό περιβάλλον για την καλλιέργεια των παιδιών -σε οποιονδήποτε τομέα και αν επιλέξουν; Πώς ήταν το δικό σας σπίτι;

Στη δική μου περίπτωση το οικογενειακό περιβάλλον έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην μετέπειτα πορεία μου. Από το οικογενειακό  τραπέζι δεν έλειπε ποτέ η συζήτηση γύρω από το επιχειρείν. Καλούμασταν από μικροί με τον αδερφό μου να συμμετάσχουμε σε επιχειρηματικές και οικογενειακές αποφάσεις οι οποίες καθόριζαν το μέλλον μας. Σίγουρα τα παιδιά που επιλέγουν να σταδιοδρομήσουν σε παρόμοιο τομέα με τους γονείς τους, έχουν στην αρχή περισσότερες γνώσεις γύρω από το αντικείμενο κάτι αποδείχτηκε πολύ βοηθητικό και για εμένα. Μετέπειτα και οι καθηγητές μου στο σχολείο μου έδωσαν πολλά ερεθίσματα και με βοήθησαν να εμπνευστώ, να ανακαλύψω και νέες πτυχές της προσωπικότητας μου και να εξελιχθώ σε διάφορους τομείς. 

- Νιώσατε κάποια κλίση εξ αρχής; Ποια είναι τα κομμάτια που σας συγκινούν: η επικοινωνία, η αισθητική, η καινοτομία; Όλα και γιατί;

Εξ αρχής γνώριζα ότι ήθελα να ασχοληθώ με το επιχειρείν γιατί έτσι θα είχα την δυνατότητα να πραγματοποιήσω ό,τι είχα φανταστεί και μάλιστα διοχετεύοντας την δημιουργικότητα μου. Η φιλοξενία με κέρδισε γιατί είναι ένας κόσμος γεμάτος συναρπαστικούς ανθρώπους (πελάτες, συναδέλφους, εργαζόμενους κλπ.) που έχουν πάθος με τις υπηρεσίες και με την τέχνη τού να ζεις καλά- L’art de la vie που λένε οι Γάλλοι. Με τέτοιους ανθρώπους ήρθα σε επαφή όταν ξεκίνησα στον τουρισμό και όλος αυτός ο κόσμος μου φάνηκε συναρπαστικός. Η ευρεία γκάμα παρεχόμενων υπηρεσιών (από τη γαστρονομία μέχρι το spa, το kids club και τα water sports) σου δίνουν την ευκαιρία να ασχοληθείς με πάρα πολλά αντικείμενα έτσι ώστε να μην βαρεθείς ποτέ και να ανακαλύψεις νέα ενδιαφέροντα και ταλέντα. 

natalia

- Ποιες ήταν οι μεγαλύτερες δυσκολίες που αντιμετωπίσατε, πώς τις ξεπεράσατε και τι σας δίδαξαν;

Στην αρχή σίγουρα οι περισσότεροι σε αντιμετωπίζουν επιφυλακτικά λόγω της νεαρής ηλικίας και του φύλου. Χρειάζεται περισσότερη δουλειά, επιχειρηματολογία και κόπο για να αποδεχτούν τις απόψεις σου ή να ακολουθήσουν τις κατευθυντήριες γραμμές που τους έχεις δώσει. Με την πάροδο των ετών όμως, καθώς αποδεικνύεις την αξία σου, η αποδοχή έρχεται. Με γνώση, κριτική ματιά, ρεαλιστικό στόχο και ένα λεπτομερές σχέδιο, σκληρή δουλειά, επιμονή, ισχυρή επιχειρηματική ηθική και πίστη στις δυνατότητες μας όλα είναι εφικτά.

- Πώς διαχειριστήκατε τις πρώτες μεγάλες αναγνωρίσεις, τη φήμη και την αποδοχή σε έναν τόσο απαιτητικό χώρο όπως ο δικός σας; 

Η πρώτη αναγνώριση ήρθε όταν το Avaton Luxury Hotel & Villas συμπεριλήφθηκε στο πακέτο δώρων που δόθηκε στους υποψηφίους των Όσκαρ! Η κάθε αναγνώριση με χαροποιεί και μου δίνει δύναμη να συνεχίσω μια καινοτόμο πορεία στο χώρο της φιλοξενίας.  

- Ποιο είναι το μυστικό για τη σωστή εκτίμηση συνόλων και ανθρώπων;

Νομίζω πως η λογική, η αντικειμενικότητα και η κριτική ματιά είναι κάποιες από τις πιο σημαντικές συνιστώσες για μία σωστή εκτίμηση. 

- Ελπίζετε η χώρα μας να γίνει ο απόλυτος προορισμός για όλους και τι χρειάζεται για αυτό; 

Ο τουρισμός αλλάζει με πολύ γρήγορους ρυθμούς, ειδικά μετά την πανδημία. Ο σύγχρονος ταξιδιώτης είναι πολύ καλά πληροφορημένος, αναζητά μοναδικές εμπειρίες για τις διακοπές του και όχι απλά ήλιο και θάλασσα. Θέλει να βιώσει την αυθεντικότητα κάθε τόπου και να λειτουργήσει μέσα στον προορισμό σαν ντόπιος ανακαλύπτοντας κρυμμένους θησαυρούς (γαστρονομικούς, πολιτισμικούς, φυσικούς κ.α.).

Δεν προγραμματίζει πολύ νωρίς το ταξίδι του, κάνει όλες τις κρατήσεις του (για αεροπορικά, ξενοδοχείο, transfer, bar και εστιατόρια) online και επηρεάζεται κυρίως από τα social media και τη γνώμη προηγούμενων επισκεπτών. Επιλέγει καταλύματα με αισθητική ταυτότητα και δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην περιβαλλοντική και κοινωνική τους δράση. Κατά τη διάρκεια της διαμονής του στο κατάλυμα θέλει να κάνει χρήση της τεχνολογίας έτσι ώστε να έχει γρήγορη, αποτελεσματική πληροφόρηση και προσωποποιημένο service όπου και αν βρίσκεται οποιαδήποτε στιγμή.

Αν και τα τελευταία χρόνια δημιουργούνται μονάδες με γνώμονα τις ανάγκες του σύγχρονου επισκέπτη, υπάρχει μεγάλο περιθώριο εξέλιξης καθώς η πλειοψηφία των τουριστικών μονάδων βασίζεται στο μοντέλο του tour operator based, μαζικού τουρισμού προηγούμενων δεκαετιών. Οι προορισμοί θα πρέπει να διαφυλάξουν την αυθεντικότητα τους και να διορθώσουν λάθη του παρελθόντος. 

Είναι καθήκον όλων των ανθρώπων του τουρισμού στην Ελλάδα να παρακολουθούμε από πολύ κοντά τις παγκόσμιες τάσεις και εξελίξεις και να αναβαθμίζουμε συνεχώς το ελληνικό τουριστικό προϊόν για να πάρει η βαριά βιομηχανία της χώρας μας τη θέση που της αξίζει στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη. Αν εξελιχθούμε προς αυτή την κατεύθυνση το μέλλον του Ελληνικού τουρισμού θα είναι λαμπρό.

- Πόσο αφιερωμένος πρέπει κάποιος να είναι στο αντικείμενό του και πόσο ανοιχτός σε άλλα πράγματα;

Ειδικά τα πρώτα χρόνια μίας επιχείρησης χρειάζεται απόλυτη αφοσίωση για την καλή εσωτερική λειτουργία της και την εδραίωση της στην αγορά. Όσο περνούν τα χρόνια υπάρχει διαρκής ανάγκη βελτιστοποίησης και εξέλιξης και αυτό απαιτεί ερεθίσματα από πολλούς διαφορετικούς τομείς της ζωής (οικογένεια, φιλικές σχέσεις, κοινωνία, ταξίδια, εσωτερική αναζήτηση, τέχνη) έτσι ώστε να έρθει η έμπνευση για καινοτομία και νέες προοπτικές. 

- Πώς ζήσατε την Αγγλία και τι κρατάτε από εκεί; Ποιες ήταν οι σημαντικότερες εμπειρίες; 

Έζησα στην Αγγλία ως φοιτήτρια. Εκεί συνειδητοποίησα τη σημασία ενός πολύ καλά οργανωμένου συστήματος το οποίο σε βοηθάει να εστιάσεις σε ουσιαστικά θέματα και τελικά να επιτύχεις τους στόχους σου. Για αυτόν τον λόγο θεωρώ ότι το σύστημα εργασίας είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχία ενός οργανισμού. 

Τι συμβουλεύετε έναν νέο με όνειρα που θέλει να πετύχει;
Να έχει ενθουσιασμό και όρεξη για το επαγγελματικό ταξίδι που θα ξεκινήσει ανεξαρτήτως της αρχικής του θέσης, να έχει όραμα για το πού θέλει να φτάσει και λεπτομερές πλάνο δράσης. Να δουλέψει σκληρά και με ήθος. 
 

#HerStory