Stories Talk | Νίκος Η. Παπαστεργίου "Ο απόλυτος ασφαλιστικός κώδικας, απαιτεί σχεδιαστικά εργαλεία και ρεαλιστικές παραδοχές"
Ο Γιώργος Κουμεντάκης, ο καλλιτεχνικός Διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, ανήκει στους πιο προικισμένους και πολυδιάστατους Έλληνες συνθέτες με ευρεία διεθνή καταξίωση.
Επιμέλεια: Χριστίνα Κατσαντώνη
Εκτός από τα πολυάριθμα έργα συμφωνικής μουσικής και μουσικής δωματίου που έχει συνθέσει, μεγάλο κομμάτι της καλλιτεχνικής του πορείας έχει αφιερωθεί στη σύνθεση μουσικής για τις παραστατικές τέχνες (θέατρο, κινηματογράφο, χορό, όπερα, installations).
Έχει συνθέσει και παρουσιάσει τέσσερις όπερες, με κορυφαία τη δίπρακτη όπερα “Η φόνισσα”, η οποία συνδυάζει την ελληνική μουσική παράδοση με τη σύγχρονη ευρωπαϊκή ταυτότητα του είδους.
Δείτε ολόκληρο το επεισόδιο του Leaders Talk εδώ
Οι σημαντικές διακρίσεις του ξεκινούν από το 1985, όταν ο György Ligeti τον επιλέγει και του αναθέτει τη σύνθεση του έργου Σύμμολπα 5. Το 1987, συνεργάζεται για πρώτη φορά με το περίφημο γαλλικό συγκρότημα ‘Ensemble InterContemporain’ και αρχίζει μία ανοδική πορεία διεθνούς αναγνώρισης που οδηγεί, το 1992, στην τιμητική υποτροφία Prix de Rome.
Το 1992 ξεκινά και η συνεργασία του με τον χορογράφο-σκηνοθέτη Δημήτρη Παπαϊωάννου και την ‘Ομάδα Εδάφους’, η οποία κορυφώνεται το 2004, με τις τελετές έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, όπου διετέλεσε μουσικός διευθυντής, συνθέτης και δημιουργός του μουσικού σεναρίου.
Έργα του Γιώργου Κουμεντάκη έχουν παρουσιαστεί σε όλον τον κόσμο, σε σημαντικές αίθουσες συναυλιών και λυρικά θέατρα. Από το 2015 έως τον Φεβρουάριο του 2017, εργάστηκε ως υπεύθυνος καλλιτεχνικού προγραμματισμού της Εναλλακτικής Σκηνής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Έκτοτε βρίσκεται στο “τιμόνι” της Εθνικής Λυρικής Σκηνής ως καλλιτεχνικός διευθυντής.
Στο Leaders Talk, ο Γιώργος Κουμεντάκης εξηγεί γιατί η μουσική είναι φυσικό φαινόμενο, μιλά για την επιτυχία και την απόρριψη, την πνευματική πολυτέλεια, τη δύναμη της φύσης και της παράδοσης, την έμπνευση και τη σημασία της διαρκούς αναζήτησης. Περιγράφει τη δημιουργική διαδικασία και εξηγεί γιατί στη μουσική δεν υπάρχουν ούτε κρυμμένοι θησαυροί, ούτε κρυμμένα ταλέντα που δεν ανακαλύπτονται.
#HisStory