Το περιοδικό Time έχει χαρακτηρίσει τη Χρύσα Κουβελιώτου ως ένα από τα 25 πρόσωπα με τη μεγαλύτερη επιρροή διεθνώς στο πεδίο έρευνας του Διαστήματος.

Από τη Μία Κόλλια

Αφοσιωμένη - Η ίδια θεωρεί κάθε διάκρισή της μια δικαίωση για την αφοσίωσή της στην επιστήμη της. Και για μας, είναι ένα τρανό παράδειγμα ότι όντως η αφοσίωση σε αυτό που κάνουμε θα φέρει καρπούς, που κάποια στιγμή θα ανθίσουν.

Περίεργη - Στην αστροφυσική την οδήγησε η περιέργειά της να ανακαλύψει πώς δουλεύει το Σύμπαν. Μπορεί αυτή η σκέψη που έκανε στα 18 της, σήμερα να της φαίνεται απλοϊκή, γιατί όπως λέει, «τελικά, είναι εξαιρετικά δύσκολο να μπορέσεις να ανακαλύψεις τους νόμους του Σύμπαντος», όμως η περιέργεια και η ανησυχία είναι σίγουρα αρετές που θα μας πάνε παρακάτω στη ζωή.

Επίμονη - Ως επιστήμονας, και μάλιστα διακεκριμένη, σε έναν τομέα κυρίως ανδροκρατούμενο, μας δείχνει ότι τίποτα δεν μπορεί να μας σταματήσει, αν θέλουμε κάτι πολύ και συμβουλεύει τα νέα παιδιά «να ακολουθήσουν αυτό που πραγματικά θέλουν να σπουδάσουν, να ανακαλύψουν αυτό που θα τους κάνει να θέλουν να δουλέψουν σαράντα χρόνια από τη ζωή τους, ακόμη κι αν δεν υπάρχει άμεση ικανοποίηση, όπως συχνά συμβαίνει στην αστρονομία».

kouveliotou

Η Χρύσα Κουβελιώτου γεννήθηκε το 1953 και μεγάλωσε στην Αθήνα, σε μια μεσοαστική οικογένεια. Ο πατέρας της ήταν μαθηματικός και η μητέρα της συνταξιοδοτήθηκε ως διευθύντρια του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Ακολούθησε την προτροπή των γονιών της να σπουδάσει, αφού όπως έχει πει και η ίδια, «ο πατέρας μου ειδικά πίστευε ότι η μόρφωση είναι βασικό συστατικό αυτάρκειας». Έτσι σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και συνέχισε για το μεταπτυχιακό της στην αστροφυσική στη Βρετανία και το διδακτορικό της στη Γερμανία. Παράλληλα περνούσε τα καλοκαίρια στις ΗΠΑ, όπου έκανε έρευνες σε προγράμματα της NASA. Όταν πρωτοπήγε εκεί, το 1978, ρώτησε πώς μπορούσε να γίνει αστροναύτισσα, που ήταν το παιδικό της όνειρο. Δεν είχε όμως αμερικανική υπηκοότητα τότε, γεγονός που την απέκλειε από τη διαδικασία.

Τώρα βέβαια είναι εγκατεστημένη στις ΗΠΑ, όπου για πολλά χρόνια εργάστηκε ως ερευνήτρια στο Διαστημικό Κέντρο Πτήσεων Μάρσαλ της NASA (Marshall Space Flight Center) και σήμερα είναι καθηγήτρια και Πρόεδρος του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου George Washington.

Η Χρύσα Κουβελιώτου έχει λάβει σειρά υψηλών διακρίσεων και βραβείων για το έργο της, ενώ στις 9 Ιουνίου 2016 εξελέγη αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Η πιο πρόσφατη βράβευσή της έγινε φέτος, όταν της δόθηκε το διεθνές βραβείο Shaw στην Αστρονομία για το 2021, για τη συμβολή της στη μελέτη και κατανόηση των μάγναστρων, των αστέρων νετρονίων με πολύ ισχυρό μαγνητικό πεδίο, που συνδέονται με ευρύ φάσμα αστροφυσικών φαινομένων υψηλών ενεργειών.
Μπορεί η αστροφυσική ως επιστήμη να μην έχει άμεση σχέση με την καθημερινή ζωή του ανθρώπου, όμως, όπως λέει η κυρία Κουβελιώτου, η μεθοδολογία της παρατήρησης, που είναι ένα βασικό κομμάτι της αστροφυσικής, μπορεί να χρησιμεύσει σε διάφορα επίπεδα και της καθημερινότητάς μας.

#HerStory