Το 2018 κατέκτησε μεταξύ 30.000 δασκάλων από 173 χώρες το διεθνές βραβείο Global Τeacher Prize στο διαγωνισμό του Ιδρύματος Varkey. Η Άντρια Ζαφειράκου είναι η καλύτερη δασκάλα του κόσμου!

Από τη Μία Κόλλια

Με καταγωγή από την Ελλάδα από τη μεριά του πατέρα της και από την Κύπρο, από τη μητέρα της, η Άντρια Ζαφειράκου διδάσκει στο κοινοτικό σχολείο Alperton, το οποίο βρίσκεται στο Μπρεντ του βόρειου Λονδίνου, μια από τις φτωχότερες και έντονα πολυπολιτισμικές περιοχές της Αγγλίας.

Η θέληση και μια απόφαση ζωής

85% των μαθητών της δεν έχουν τα αγγλικά ως μητρική γλώσσα! Έτσι, η Άντρια με επιμονή και θέληση, έμαθε τις βασικές φράσεις σε 35 γλώσσες, συμπεριλαμβανομένων των Γκουτζαράτι, Χίντι και Ταμίλ, ώστε να βελτιώσει την επικοινωνία με τα παιδιά και τις οικογένειές τους. Να πως πετυχαίνει κάποιος τον στόχο του: με προσωπική προσπάθεια και ένα όραμα προσωπικής καλλιέργειας.

Ο Μπιλ Γκέιτς είχε συγχαρεί την Άντρια Ζαφειράκου για τη βράβευσή της, δηλώνοντας: «Αν σκεφτεί κανείς τι είναι αυτό που οδηγεί την πρόοδο και τη βελτίωση στον κόσμο, η εκπαίδευση είναι σαν ένας πελώριος διακόπτης -αυτός που ανοίγει όλες τις ευκαιρίες για τα άτομα και τις κοινωνίες. Και η έρευνα έχει αποδείξει ότι η ύπαρξη ενός σπουδαίου δασκάλου μπορεί να είναι ο σημαντικότερος παράγοντας που καθορίζει αν οι μαθητές θα λάβουν σπουδαία εκπαίδευση».

Η πορεία

Η Άντρια Ζαφειράκου σπούδασε Διοίκηση επιχειρήσεων μόδας και κλωστοϋφαντουργίας στο Πανεπιστήμιο, πριν αποφασίσει να μπει στον χώρο της εκπαίδευσης. Έχει εξειδικευτεί στη σχεδίαση υφαντών, εμπνευσμένων από τη γιαγιά της στην Κύπρο, που ήταν υφάντρα μεταξιού. Παρ’ όλα αυτά, όπως έχει πει η ίδια, από μικρή ηλικία ήθελε να γίνει δασκάλα και να διδάσκει καλλιτεχνικά. Η επαγγελματική της εμπειρία στη βιομηχανία της μόδας και της κλωστοϋφαντουργίας μάλιστα της έδωσε τα εφόδια για να εντάξει την τέχνη και τον σχεδιασμό υφασμάτων στο σχολικό πρόγραμμα.

antria

Εξέλιξη και καλλιέργεια

Από την ημέρα που ο παγκόσμιος πρωταθλητής της Φόρμουλα 1 Λούις Χάμιλτον μαζί με τον εμίρη του Ντουμπάι τής απένειμαν το βραβείο, οι υποχρεώσεις της έχουν αυξηθεί κατά πολύ. Πλέον, στο ημερήσιο πρόγραμμά της έχουν ενταχθεί ομιλίες σε όλο τον κόσμο, συνεντεύξεις σε μεγάλα διεθνή μέσα ενημέρωσης αλλά και πολλές εκπαιδευτικές υποχρεώσεις. Τον Απρίλιο του 2021 η Άντρια Ζαφειράκου κυκλοφόρησε το βιβλίο της με τίτλο «Those who can, teach: What it takes to make the next generation» και χωρίς να σταματήσει τη διδασκαλία, έχει ξεκινήσει ήδη να αξιοποιεί το χρηματικό έπαθλο του βραβείου (1 εκατ. δολάρια) σε πρωτοβουλίες για την προώθηση της τέχνης στα σχολεία, μέσα από τον φιλανθρωπικό οργανισμό Artists in Residence, που έχει ιδρύσει. Μία από τις κύριες δράσεις του οργανισμού είναι «να φέρνει καλλιτέχνες από όλες τις περιοχές σε σχολεία, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στους μαθητές να οραματιστούν έναν συναρπαστικό κόσμο, στον οποίο μπορούν να συμμετάσχουν», λέει η Άντρια. Όσο για το βιβλίο της, εκεί περιγράφει τις ιστορίες διάφορων μαθητών της και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, όπως το ότι μπορεί να μην έχουν χαρτί να γράψουν και χρησιμοποιούν το χαρτί τουαλέτας, πώς για να συγκεντρωθούν κάνουν τα μαθήματά τους στο μπάνιο του σπιτιού τους, το οποίο διαθέτει μόνο ένα δωμάτιο για όλη την οικογένεια, ή πως χρειάστηκε να πλύνει τη βρώμικη στολή ενός μαθητή για να μην τον κοροϊδέψουν οι συμμαθητές του.

Οι δεξιότητες των παιδιών και η εξέλιξη

Η Άντρια Ζαφειράκου πιστεύει ακράδαντα ότι η τέχνη πρέπει να καταλάβει περισσότερο χώρο και χρόνο στην εκπαίδευση και να μην έχει δευτερεύοντα ρόλο. Άλλωστε, η εξέλιξη των μαθητών της επιβεβαιώνει ότι η τέχνη κινητοποιεί τη φαντασία, τον ψυχισμό και τις δεξιότητες του παιδιού, ενώ του επιτρέπει να ξεπερνά τα γλωσσικά εμπόδια και να αναπτύσσει την κοινωνικότητά του.

Η δεύτερη μεγάλη της προσπάθεια όσον αφορά τη διδασκαλία, είναι η οικοδόμηση σχέσεων μέσα στην τάξη. «Αντί να ανησυχείς για το αν τηρείς κατά γράμμα το σχολικό πρόγραμμα ή το αν διασφαλίζεις την ησυχία στην τάξη, εστίασε στο πώς θα φτιάξεις τη σχέση με τους μαθητές σου. Επικοινώνησε μαζί τους και ανακάλυψε τι είναι αυτό που τους ενδιαφέρει. Χτίσε μια σχέση και κέρδισε την εμπιστοσύνη τους. Και όλα τα άλλα μετά απλά έρχονται», λέει η ίδια.

#HerStory