Από τη Χριστίνα Κατσαντώνη
#tourism #business #success #vision #hospitality #hotelmanagement 

Όταν ήταν περίπου 13 ετών, ο μεγάλος αδερφός του πέρασε πρώτος στη σχολή Πολιτικών Μηχανικών του Αριστοτελείου κι ο πατέρας του με σιγουριά προεξόφλησε ότι πέντε χρόνια μετά το ίδιο θα επαναλάμβανε κι εκείνος. Πέρασε 15ος, μη αφήνοντας τον πατέρα ικανοποιημένο. Χρειάστηκε να τελειώσει πρώτος τη σχολή για να τον ικανοποιήσει -εν μέρει. 

Η τάση του over achieving, του μεγάλου οράματος, ακόμα κι αν δείχνει πέραν των ορίων του δυνατού, στάθηκε μια οικογενειακή παράδοση για τον CEO του Ομίλου Sani/Ikos, Ανδρέα Ανδρεάδη. Την έμαθε από μικρός, τη συνέχισε με επιτυχία στη μετέπειτα ζωή του και συνεχίζει να την ακολουθεί πιστά με μότο «never give up». 

Η ανασφάλεια των παιδικών χρόνων

Αυτή η οικογενειακή παράδοση στάθηκε η αιτία και για την ανασφάλεια των παιδικών του χρόνων. Ο πατέρας του, ο οποίος έτρεφε μεγάλη αγάπη στη γη, αποφάσισε να κάνει το παράτολμο βήμα της αγοράς μιας μεγάλης μοναστηριακής έκτασης στη Χαλκιδική, σε μια περιοχή όπου η λέξη τουρισμός ήταν τότε άγνωστη. Δεν υπήρχαν καν δρόμοι, ενώ η ελώδης περιοχή τρομοκρατούσε μπροστά στον κίνδυνο της ελονοσίας κάθε πιθανό επισκέπτη. 

Παρά τις αντιρρήσεις και τους φόβους της μητέρας η αγορά έγινε, και η προσπάθεια υλοποίησης ενός γιγαντιαίου έργου ξεκίνησε, θέτοντας το οικονομικά της οικογένειας σε σταθερή βάση στο χείλος του γκρεμού. Το «δεν υπάρχει αύριο» ήταν το αίσθημα που χαρακτήρισε τα παιδικά του χρόνια.

Παράλληλα, όμως, του δίδαξε ότι οι απλές στρατηγικές σκέψεις, όπως η διορατική απόφαση του πατέρα να επενδύσει σε μια απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς περιοχή, προβλέποντας τις προοπτικές που θα είχε στο μέλλον, είναι που έχουν σημασία στη ζωή και που μπορούν καμιά φορά να αλλάξουν τη ροή της ιστορίας. 

Το μεγάλο δίλημμα

Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του στη Θεσσαλονίκη, ο Ανδρέας Ανδρεάδης έφυγε για μεταπτυχιακό στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου από όπου πήρε το διδακτορικό του. Τότε παρουσιάστηκε μπροστά του ένα μεγάλο δίλημμα. Ως πιο ασφαλής επιλογή έδειχνε η Ακαδημαϊκή καριέρα, όμως αν και είχε επαφή με το Πολυτεχνείο, προτίμησε την άλλη επιλογή: τις αγωνίες και την ανασφάλεια της οικογενειακής επιχείρησης, η οποία μετρούσε ήδη ένα ξενοδοχείο στη Σάνη νοικιασμένο κι ακόμα ένα, οι εργασίες του οποίου είχαν παραμείνει στη μέση. 

Κι από εκεί και πέρα ξεκινά η δική του προσπάθεια. Για αρχή να ολοκληρώσει το δεύτερο ξενοδοχείο και στη συνέχεια να δημιουργήσει μαζί με τον αδερφό του και μια ομάδα ανθρώπων που σιγά σιγά «έχτισε» γύρω του, το φημισμένο ξενοδοχειακό συγκρότημα Sani Resort.

Η νέα εποχή

Τα πράγματα δεν ήρθαν εύκολα από την αρχή για τον Ανδρέα Ανδρεάδη και την ομάδα του. Χρειάστηκε να ζήσει για 15 χρόνια μέσα σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου, να παλέψει με τις προκαταλήψεις και τις συνήθειες της εποχής, να δουλέψει σκληρά και κυρίως να μη σταματά να ακολουθεί υψηλά οράματα. Οι επιχειρήσεις, άλλωστε, όπως λέει είναι σαν το σκάκι. Πρέπει να προβλέπεις πολλές κινήσεις μπροστά και πριν από τον ανταγωνισμό.

Η συνεχής αναζήτηση και υλοποίηση νέων στόχων συνεχίζεται μετά και το σπάσιμο των συνόρων και την πραγματοποίηση της ιδέας της Ikos, που πέρασε την οικογενειακή επιχείρηση στη λογική της πολυεθνικής. Γι’ αυτό και το μήνυμα που ο Ανδρέας Ανδρεάδης θέλησε να περάσει στα παιδιά του είναι να βρουν το στόχο τους, αυτό που τους εμπνέει, αυτό που αγαπούν, και όπως επιμένει σταθερά το μότο του, να μην εγκαταλείψουν ποτέ. 

Θεωρεί πως το πιο ασφαλές μέτρο της ποιοτικής φιλοξενίας έγκειται στην ανθρώπινη επαφή, γι’ αυτό και υποστηρίζει με πίστη ότι ο τουρισμός στην Ελλάδα όχι μόνο δεν έχει κορεστεί, αλλά έχει πολλά ακόμα να δώσει στη χώρα. Γιατί για εκείνον το μεγαλύτερο πλεονέκτημα είναι οι ίδιοι οι Έλληνες, που όπως λέει, έχουμε τη φιλοξενία στο DNA μας...

#HisStory