Υπό πίεση στη δουλειά; Ποιος δεν είναι υπό πίεση όλη μέρα σχεδόν; Ας δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να διαχειριστούμε το άγχος που μας προκαλεί.

Aπό τη Μία Κόλλια

Η παλαίμαχη Αμερικανίδα αντισφαιρίστρια Billie Jean King έχει πει ότι «η πίεση είναι ένα προνόμιο», αλλά σύμφωνα με το Ίδρυμα Ψυχικής Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, «το άγχος είναι η απάντηση του σώματός μας στην πίεση». Όποια και αν είναι η δουλειά μας, το πιθανότερο είναι ότι αντιμετωπίζουμε αυτή την πίεση -και το εργασιακό στρες κατά διαστήματα ή, δυστυχώς, σε καθημερινή βάση. 

GΤα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν τρόποι να καταπολεμήσουμε το άγχος, με κάποιες τεχνικές που αν τις εντάξουμε στην καθημερινότητά μας , θα μας βοηθήσουν να ελαφρύνουμε τη διάθεσή μας. Πρόσφατα δεδομένα έρευνας του CareerBuilder αποκαλύπτουν πως οι εργαζόμενοι προσπαθούν να καταπολεμούν το άγχος με μεθόδους που περιλαμβάνουν ακρόαση μουσικής, βόλτα, λήψη άδειας μιας ημέρας ή έστω με ένα φλιτζάνι καφέ στη διάρκεια ενός διαλείμματος και όχι δίπλα στο κομπιούτερ.

Πώς αλλιώς ανακουφίζονται οι άνθρωποι από το εργασιακό άγχος; Η έρευνα μάς αποκάλυψε ότι:

• Το 35% κάνει stretching
• Το 17% αφιερώνει χρόνο για ένα μεσημεριανό διάλειμμα για φαγητό 
• Το 16% κάνει έναν δεκάλεπτο διαλογισμό χαλάρωσης
• Το 13% ορίζει συγκεκριμένη ώρα για να απαντήσει στα emails
• Το 12% πηγαίνει να εργαστεί εκτός γραφείου για κάνα δίωρο (π.χ. καφετέρια)

Άλλες συμβουλές για να βρούμε χρόνο να χαλαρώσουμε κατά τη διάρκεια της εργασίας:

• Βάζουμε μια υπενθύμιση στο κινητό, που μας προτρέπει να κινούμαστε κάθε μία ώρα.

• Υιοθετούμε μια μέθοδο παραγωγικότητας όπως η τεχνική Pomodoro, σύμφωνα με την οποία, κάνουμε 25 λεπτά εργασίας και πέντε λεπτά διάλειμμα. Μετά από τέσσερις κύκλους, κάνουμε διάλειμμα 20 λεπτά. Η λήψη τακτικών διαλειμμάτων δίνει στον εγκέφαλό μας την ευκαιρία να χαλαρώσει και να επανέλθει περισσότερο αναζωογονημένος. Γνωρίζοντας ότι μπορούμε να εργαζόμαστε μόνο για ένα μικρό χρονικό διάστημα, είναι πολύ πιο εύκολο να παραμείνουμε αφοσιωμένοι και με κίνητρο.

 • Συζητάμε με έναν συνάδελφο για κάτι που δεν έχει σχέση με τη δουλειά. Βρίσκουμε κάποιον με τον οποίο μοιραζόμαστε κοινά ενδιαφέροντα και κάνουμε μια μικρή κουβέντα που μας φτιάχνει τη διάθεση.

• Αν εργαζόμαστε από το σπίτι, όταν έρχεται το μεσημέρι αισθανόμαστε υποσυνείδητα μεγαλύτερη κούραση, γιατί ενώ βλέπουμε τον καναπέ, ξέρουμε ότι δεν είναι ακόμα ώρα για ξεκούραση. Μια στο τόσο, καλό θα ήταν να επιβραβεύουμε τον εαυτό μας παραγγέλνοντας  φαγητό απέξω, έτσι, για αλλαγή.

• Απλώς ας αναπνεύσουμε βαθιά. Όταν αισθανόμαστε πολύ αγχωμένοι, ας πάρουμε μια ανάσα. Εισπνέουμε από τη μύτη μας αργά και μετά εκπνέουμε από το στόμα σαν να σβήνουμε τα κεριά στην τούρτα γενεθλίων μας.

Το στρες συχνά οδηγεί σε αλλαγές στη ρουτίνα μας, όπως στις διατροφικές μας συνήθειες και στον ύπνο

Πολλές φορές έχει έρθει το βράδυ κι εμείς δυσκολευόμαστε να αφήσουμε πίσω μας τις σκέψεις για τη δουλειά, με αποτέλεσμα να χάνουμε τον ύπνο μας. Έχει παρατηρηθεί ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν μάθει να αναγνωρίζουν και να αποδέχονται τα επιτεύγματα και τα καλά τους στοιχεία. Γι’ αυτό, στο τέλος της ημέρας, καλό θα ήταν να κάνουμε μια συνειδητή προσπάθεια, ρωτώντας τον εαυτό μας: «τι έχω καταφέρει σήμερα;, τι έχω κάνει καλά;, τι καινούριο έχω μάθει;;…». Ερωτήσεις σαν κι αυτές θα κατευθύνουν την προσοχή μας στα θετικά κομμάτια της εμπειρίας μας, που συχνά αγνοούμε. Αντί λοιπόν να αφήνουμε το μυαλό μας και τις σκέψεις μας να μας κατευθύνουν, ας υπενθυμίσουμε στον εαυτό μας ότι εμείς είμαστε αυτοί που έχουμε τον έλεγχο και μπορούμε να επιλέξουμε σε ποια κομμάτια της εμπειρίας μας θέλουμε να εστιάσουμε.

Αν οι επιπτώσεις του άγχους είναι έντονες ή αρχίζουν να επηρεάζουν την καθημερινότητά μας, πρέπει να το διαχειριστούμε πιο δραστικά. Είναι φυσιολογικό να νιώθουμε άγχος στη δουλειά μας, λιγότερο ή περισσότερο κατά διαστήματα, αν όμως αυτό μάς εμποδίζει να λειτουργήσουμε, καλό θα ήταν να ζητήσουμε τη βοήθεια ενός ειδικού.