Έχουμε συνηθίσει να εκφράζουμε και να ερμηνεύουμε αυτόματα κι ασυναίσθητα τη γλώσσα του σώματος χωρίς καν να το προσπαθούμε ή να το σκεφτόμαστε ιδιαίτερα. Γι’ αυτό και είναι εξαιρετικά σημαντικό να μαθαίνει κάποιος να εκφράζει όσο πιο σωστά και αποτελεσματικά γίνεται τον εαυτό του μέσα από τη γλώσσα αυτή.

Από τη Μία Κόλλια

Κοιτάμε στα μάτια και σφίγγουμε το χέρι, δεν κουνιόμαστε συνεχώς και προσπαθούμε να μην ξυνόμαστε και να μην τρίβουμε τα δάχτυλά μας. Όταν μιλάμε σε κάποιον προσπαθούμε να διατηρούμε το σώμα σε μια στάση σταθερή που υποδηλώνει ότι προσέχουμε τι μας λένε και δεν γέρνουμε βαριεστημένα. Τέτοια και πολλά άλλα πρέπει πάντα να έχουμε υπόψη μας. Διότι η γλώσσα του σώματος είναι η σημαντικότερη μη λεκτική μορφή επικοινωνίας. 

Χρησιμοποιώντας σωστά τη γλώσσα του σώματος μπορούμε να υποδεχθούμε περισσότερες ευκαιρίες και να αναμένουμε μεγαλύτερη επιτυχία στην επαγγελματική μας καριέρα. Το πώς παρουσιάζουμε τον εαυτό μας μπορεί να μας βοηθήσει να βελτιώσουμε τους δεσμούς με τους συνεργάτες μας, να έχουμε καλύτερες εργασιακές σχέσεις με υφιστάμενους και προϊσταμένους και να βελτιώσουμε τις καθημερινές μας αλληλεπιδράσεις.

Τι να προσέχετε

Μπορεί να μην το σκεφτόμαστε ή να μην το συνειδητοποιούμε ενώ το κάνουμε, αλλά το σώμα και οι κινήσεις διαφημίζουν το χαρακτήρα μας και αποκαλύπτουν, συνήθως, περισσότερα και από τα όσα έχουμε να πούμε!

Σταθερή οπτική επαφή
 
Όταν μιλάμε με κάποιον ένας από τους πιο γρήγορους τρόπους για να χτίσουμε προσωπική σύνδεση είναι μέσω της οπτικής επαφής. Το να κοιτάζουμε κάποιον στα μάτια κατά τη διάρκεια μιας αλληλεπίδρασης δείχνει ότι προσέχουμε, μας βοηθά να διαβάζουμε τις εκφράσεις του προσώπου και συχνά μας κάνει να νιώθουμε και να φαινόμαστε πιο σίγουροι για τα όσα λέμε. Η διατήρηση της οπτικής επαφής είναι από τα πιο σημαντικά εργαλεία στις συνεντεύξεις εργασίας και σε κάθε επαγγελματικό μας ραντεβού.
  
Ευγενικό χαμόγελο
 
Το χαμόγελο καθησυχάζει τους γύρω μας και διαμηνύει ότι είμαστε προσιτοί και αξιόπιστοι. Πανεπιστημιακές έρευνες έχουν δείξει ότι θυμόμαστε ευκολότερα και με θετικό πρόσημο τους χαμογελαστούς ανθρώπους. Το χαμόγελο είναι ένας ιδανικός και εύκολος μη-λεκτικός τρόπος να κάνουμε τον συνομιλητή μας να αισθανθεί άνετα και ευχάριστα. 

Ήρεμες κινήσεις

Όταν βρισκόμαστε σε οποιαδήποτε συνάντηση εργασίας, στον εργασιακό μας χώρο, σε μια συνέντευξη ή σε ένα σημαντικό ραντεβού, πρέπει να διατηρούμε υπό έλεγχο τις κινήσεις μας. Προσπαθούμε να καθόμαστε ίσια, παρουσιάζοντας τα χέρια και τις παλάμες μας -πράγμα που ο εγκέφαλος ερμηνεύει ως θετική και ευγενική κίνηση. Η ηρεμία του σώματος παραπέμπει σε σιγουριά και προτρέπει τους άλλους να είναι και εκείνοι ήρεμοι.

Τελειοποιείστε τη χειραψία σας

Εάν υπάρχει ένα χαρακτηριστικό της γλώσσας του σώματος για το οποίο έχουν γραφτεί πολλά αυτό είναι η χειραψία. Πολλοί θεωρούν πως μια απότομη ή πολύ δυνατή χειραψία τους δίνει το πάνω… χέρι, όμως μπορεί να φανεί πολύ επιθετική ή ακόμη και απόπειρα επιβολής. Το άλλο άκρο, η πολύ αδύναμη χειραψία, μπορεί να ερμηνευτεί ως ανασφάλεια ή και αδιαφορία. Και εδώ, το μυστικό είναι η χρυσή τομή σε συνδυασμό με την οπτική επαφή. Είναι, επίσης, σημαντικό να έχουμε υπόψη τις πολιτισμικές διαφορές που υπάρχουν από χώρα σε χώρα και να φερόμαστε ανάλογα.

Ευθεία στάση σώματος

Τι πιο απλό κι αυθόρμητο; Η σωστή στάση του σώματος! Ας σκεφτούμε έναν άνθρωπο με αυτοπεποίθηση και ας παρατηρήσουμε πώς στέκεται: όρθιος και ευθυτενής ή, εάν είναι καθισμένος,  ακουμπά σταθερά στο πάτωμα τα πόδια και τους αγκώνες στο τραπέζι ή στα χέρια μιας καρέκλας; Αυτά είναι τα πρώτα χαρακτηριστικά που κοιτάμε. Οι πεσμένοι ώμοι και το χαμηλωμένο κεφάλι, το «διπλωμένο» σώμα δηλαδή, δείχνει εσωστρέφεια και έλλειψη σιγουριάς. Αναπόφευκτα λοιπόν εμπνέει λιγότερη εμπιστοσύνη.

bodylanguage

Τι να αποφεύγετε
 
Όσο σημαντικό είναι το να κάνουμε τις ιδανικές κινήσεις για να προκαλέσουμε την καλύτερη εντύπωση, αντίστοιχα είναι εξαιρετικά σημαντικό να αποφεύγουμε τα πιο συχνά λάθη της γλώσσας του σώματος γιατί υπάρχει κίνδυνος παρεξήγησης ή και αποτυχίας στους χώρους εργασίας.

Νευρικές κινήσεις

Το πιο απλό και βασικό λάθος είναι οι κινήσεις που υποδηλώνουν νευρικότητα. Όταν δαγκώνουμε τα νύχια ή κουνάμε συνεχώς τα πόδια ή τα χέρια μας, γίνεται εμφανές πως υπάρχει έλλειψη σιγουριάς και αυτοπεποίθησης. Σημαντικό, επίσης, είναι να μην κοιτάμε γύρω γύρω αλλά τους συνομιλητές μας. Όλες οι παραπάνω συμπεριφορές μπορεί να υπονομεύσουν σοβαρά τον επαγγελματισμό σας.

Μάτια στο τηλέφωνο

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, η οπτική επαφή είναι must! Παρά το ότι ζούμε σε μια εποχή στην οποία η τεχνολογία βρίσκεται στο κέντρο της καθημερινότητάς μας και της εργασίας μας, πρέπει να φροντίζουμε να μην δείχνουμε απορροφημένοι στο κινητό μας ενώ βρισκόμαστε σε συναντήσεις με συνεργάτες, πελάτες, υφισταμένους. Προδίδει έλλειψη ενδιαφέροντος και, ενδεχομένως, έλλειψη σεβασμού.

Εισβολή προσωπικού χώρου

Κάθε άνθρωπος, ασυναίσθητα, αισθάνεται ασφάλεια στον προσωπικό του χώρο (μια ακτίνα περίπου ενός μέτρου γύρω του). Κάθε παραβίαση του χώρου αυτού, μπορεί να εκληφθεί ως επιθετικότητα ή ασέβεια, άσχετα με την πρόθεση. Αντίστροφα, η διατήρηση μεγάλης απόστασης, μπορεί να εκληφθεί ως αποφυγή ή έλλειψη συγκέντρωσης. 

Έλλειψη ανταπόκρισης

Ενώ μιλάει κάποιος, θεωρείται αναμενόμενο να δίνουμε σημάδια ανταπόκρισης. Τα πιο συνηθισμένα είναι το γνέψιμο του κεφαλιού, μικρές λέξεις επιβεβαίωσης ή ακόμη, ένα χαμόγελο. Το να δείχνουμε πως είμαστε ενεργοί ακροατές του συνομιλητή μας, αυξάνει την εμπιστοσύνη και την άνεση ανάμεσά μας, οδηγώντας στη δημιουργία καλύτερης συνεργασίας.

Αρνητικές στάσεις

Οι αρνητικές στάσεις σώματος και χεριών είναι ο πιο γρήγορος δρόμος προς μια πολύ κακή εντύπωση. Το δίπλωμα των χεριών μπορεί να ερμηνευθεί όχι μόνο ως επιθετικότητα αλλά και ως αμυντική στάση. Το να μη γυρίζουμε το σώμα μας προς το συνομιλητή μας υποδηλώνει αδιαφορία. Το χασμουρητό ή η αποφυγή του βλέμματος είναι αυτονόητα η χειρότερη κίνηση. Τέλος, οι υπερβολικά έντονες κινήσεις των χεριών όταν μιλάμε μπορεί να οδηγήσουν στην αμφισβήτηση της αξιοπιστίας μας.

Σύμφωνα με πολλές έρευνες το συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι της επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων είναι μη λεκτικό. Είναι σαφές πως η γλώσσα του σώματος είναι καθοριστική για την εικόνα μας και τον τρόπο που μας αντιλαμβάνονται οι άλλοι. Ο δρόμος της επιτυχίας περνάει μέσα από τη γλώσσα του σώματος!