Stories Talk | Νίκος Η. Παπαστεργίου "Ο απόλυτος ασφαλιστικός κώδικας, απαιτεί σχεδιαστικά εργαλεία και ρεαλιστικές παραδοχές"
Το καλοκαίρι του 2021 η ομάδα του ignite80 (https://www.ignite80.com/) που μελετά ηγετικές συμπεριφορές και στρατηγικές για επιχειρήσεις leaders παγκοσμίως και την οποία έχει ιδρύσει ο βραβευμένος PhD ψυχολόγος Ron Friedman συνεργάστηκε με την εταιρεία λογισμικού επικοινωνίας Front για μια σημαντική έρευνα. Η έρευνα αφορούσε το τι κάνουν οι ομάδες που πετυχαίνουν υψηλές επιδόσεις και έλαβε χώρα με 1.106 υπαλλήλους εταιρειών στις Η.Π.Α.
Από τη Μία Κόλλια
Σύμφωνα με τα εξαιρετικά ενδιαφέροντα αποτελέσματα για τη δημιουργία ομάδων υψηλών επιδόσεων, 3 ψυχολογικοί παράγοντες είναι απαραίτητοι: η αυτονομία, η απόδοση και η σύνδεση. Δεκαετίες έρευνας έχουν αποδείξει ότι όταν οι άνθρωποι αισθάνονται ψυχολογικά ισορροπημένοι και ασφαλείς, τείνουν να είναι πιο υγιείς, πιο χαρούμενοι και πιο παραγωγικοί.
Managers και υπεύθυνοι ανθρώπινου δυναμικού συμφωνούν ότι η συνάφεια, η επιθυμία να αισθάνονται τα μέλη μίας ομάδας συνδεδεμένα μεταξύ τους, είναι πάντα η μεγαλύτερη πρόκληση και δυσκολία. Είναι ήδη ένα θέμα να προσελκύεις ταλαντούχους υπαλλήλους -αλλά πώς ακριβώς τους κάνεις να συνδέονται ο ένας με τον άλλον;
Σύνδεση (και) από μακριά
Η πανδημία του κορωνοϊού αύξησε το βαθμό δυσκολίας στην καλλιέργεια της σύνδεσης των ανθρώπων. Ενώ η εργασία από το σπίτι ήταν ένα όφελος για την αυτονομία, η έλλειψη φυσικής εγγύτητας έκανε εκθετικά πιο δύσκολη τη δημιουργία στενών προσωπικών δεσμών.
Ωστόσο, η έρευνα δείχνει ότι οι ομάδες με τις υψηλότερες επιδόσεις βρήκαν τρόπους αξιοποίησης των κοινωνικών συνδέσεων κατά τη διάρκεια της καραντίνας για να τροφοδοτήσουν την πρόοδό τους. Τα ευρήματα προσφέρουν σημαντικές ενδείξεις σχετικά με τους τρόπους με τους οποίους οποιοσδήποτε οργανισμός μπορεί να προωθήσει τη διασύνδεση για τη δημιουργία ομάδων με υψηλότερες επιδόσεις.
Κατά τη διάρκεια της έρευνας, ζητήθηκε από τους ερωτηθέντες (1) να αξιολογήσουν την αποτελεσματικότητα της ομάδας τους και (2) να συγκρίνουν την απόδοση της ομάδας τους με άλλες ομάδες στον κλάδο τους. Οι εργαζόμενοι που βαθμολόγησαν την ομάδα τους με 10 στα 10 και στα δύο αντικείμενα ορίστηκαν ως μέλη ομάδων υψηλών επιδόσεων, επιτρέποντάς μας να συγκρίνουμε τη συμπεριφορά τους με τη συμπεριφορά των άλλων. Τι διαφορετικό κάνουν λοιπόν οι ομάδες με υψηλές επιδόσεις; Η μελέτη μάς αποκάλυψε πέντε βασικές διαφορές, που όλες υπογραμμίζουν τον ζωτικό ρόλο της στενής σύνδεσης μεταξύ των συναδέλφων ως κινητήρια δύναμη της απόδοσης της ομάδας.
Οι ομάδες με υψηλές επιδόσεις δε φοβούνται να σηκώσουν το τηλέφωνο
Ενώ οι τηλεφωνικές κλήσεις γίνονται όλο και λιγότερο συχνές στον εργασιακό χώρο και αντικαθίστανται από τα e-mails, αυτό δεν συμβαίνει μεταξύ των ομάδων υψηλών επιδόσεων. Η έρευνα διαπίστωσε ότι τείνουν να επικοινωνούν πιο συχνά και είναι σημαντικά πιο πιθανό να επικοινωνούν χρησιμοποιώντας το τηλέφωνο από ό,τι οι λιγότερο επιτυχημένοι συνάδελφοί τους (10,1 έναντι 6,1 κλήσεις ανά ημέρα, κατά μέσο όρο).
Αυτό βγάζει νόημα. Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν ότι οι τηλεφωνικές κλήσεις μπορεί να είναι αμήχανες και άβολες, αυτό είναι μια εσφαλμένη αντίληψη. Οι τηλεφωνικές κλήσεις τείνουν να ενδυναμώνουν τις σχέσεις και να αποτρέπουν τις παρανοήσεις συμβάλλοντας σε πιο γόνιμες αλληλεπιδράσεις μεταξύ των μελών της ομάδας και σε λιγότερες παρεξηγήσεις.
Οι ομάδες με υψηλές επιδόσεις ακολουθούν στρατηγική στις συναντήσεις τους
Δεν είναι μυστικό ότι οι συσκέψεις που έχουν κακή οργάνωση συντελούν στη δυσαρέσκεια των εργαζομένων, εξαντλούν τη συγκέντρωσή τους και κοστίζουν πολλά χρήματα στις εταιρείες.
Τα ευρήματα της έρευνας αποδεικνύουν ότι οι ομάδες με υψηλές επιδόσεις αποφεύγουν τις παγίδες των συσκέψεων με κακή οργάνωση, ενσωματώνοντας πρακτικές που ενθαρρύνουν πιο παραγωγικές συγκεντρώσεις. Συγκεκριμένα, είναι πολύ πιο πιθανό να απαιτήσουν προεργασία από τους συμμετέχοντες, να εισαγάγουν μια ατζέντα και να ξεκινήσουν με έναν έλεγχο των πεπραγμένων, που θα ενημερώνει το κάθε μέλος της ομάδας για την πρόοδο των υπολοίπων.
Εξασφαλίζοντας ότι ο χρόνος που περνούν μαζί είναι αποτελεσματικός και συνεργατικός, οι ομάδες με υψηλές επιδόσεις δεν κάνουν απλώς καλύτερη χρήση των συναντήσεών τους, αλλά καλλιεργούν και το έδαφος για πιο γόνιμες αλληλεπιδράσεις, συμβάλλοντας σε καλύτερες σχέσεις.
Οι ομάδες υψηλών επιδόσεων επιδιώκουν συναντήσεις που δεν αφορούν εργασιακά θέματα
Ένα στέλεχος μπορεί να μην επιθυμεί να αφιερώσει χρόνο για συζητήσεις στον χώρο εργασίας που δεν έχουν σχέση με τη δουλειά. Τι όφελος μπορεί να έχει να ξοδεύουν οι υπάλληλοι πολύτιμο χρόνο εργασίας συζητώντας για ένα σημαντικό αθλητικό γεγονός ή μια ταινία που πήρε Όσκαρ;
Και όμως, η έρευνα υποδηλώνει ότι αυτές οι συζητήσεις μπορούν να προσφέρουν σημαντικά πλεονεκτήματα. Αυτό συμβαίνει επειδή στις προσωπικές συνομιλίες εντοπίζουμε κοινά ενδιαφέροντα, κάτι που ενισχύει τη βαθύτερη συμπάθεια και τις αυθεντικές συνδέσεις.
Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα μέλη της ομάδας με υψηλές επιδόσεις είναι πολύ πιο πιθανό να περνούν χρόνο στο γραφείο συζητώντας θέματα εκτός εργασίας με τους συναδέλφους τους -θέματα που μπορεί να αφορούν στον αθλητισμό, σε βιβλία και στην οικογένεια. Είναι επίσης πολύ πιο πιθανό να έχουν συναντήσει τους συναδέλφους τους για καφέ ή ποτό τους τελευταίους έξι μήνες.
Με άλλα λόγια, οι καλύτερες ομάδες δεν είναι πιο αποτελεσματικές επειδή εργάζονται συνεχώς. Αντίθετα, επενδύουν χρόνο στη σύνδεση με γνήσιους τρόπους, που αποφέρει στενότερες φιλίες και καλύτερη ομαδική εργασία.
Οι ομάδες υψηλών επιδόσεων δείχνουν την εκτίμησή τους πιο συχνά
Ένας βασικός λόγος που η ανάγκη για σύνδεση συμβάλλει στην καλύτερη απόδοση στην εργασία είναι ότι μας κάνει να νιώθουμε ότι μας εκτιμούν, μας σέβονται και αναγνωρίζουν την προσπάθειά μας εκείνοι από τους οποίους περιμένουμε κάτι τέτοιο. Γι' αυτό η αναγνώριση είναι συχνά πιο ισχυρή κινητήρια δύναμη από τα χρήματα.
Στο πλαίσιο της μελέτης, τα μέλη ομάδων υψηλών επιδόσεων ανέφεραν ότι λάμβαναν συχνότερα ενδείξεις εκτίμησης στην εργασία -τόσο από τους συναδέλφους τους όσο και από τους διευθυντές τους. Και το πιο σημαντικό είναι ότι ανέφεραν επίσης ότι εκφράζουν την εκτίμηση προς τους συναδέλφους τους πιο συχνά, υποδηλώνοντας ότι στις καλύτερες ομάδες, η εκτίμηση δε ρέει από πάνω προς τα κάτω. Είναι ένας πολιτισμικός κανόνας που παρατηρείται στις αλληλεπιδράσεις μεταξύ ομότιμων.
Οι ομάδες υψηλών επιδόσεων είναι πιο αυθεντικές στη δουλειά
Στη μελέτη, τα μέλη ομάδων υψηλών επιδόσεων είχαν σημαντικά περισσότερες πιθανότητες να εκφράσουν θετικά συναισθήματα προς τους συναδέλφους τους. Ανέφεραν ότι ήταν πιο πιθανό να κάνουν ένα κομπλιμέντο ή να αστειευτούν μεταξύ τους.
Είναι ενδιαφέρον, ωστόσο, ότι ήταν επίσης πιο συχνό φαινόμενο το να εκφράσουν και αρνητικά συναισθήματα στη δουλειά. Βρέθηκε ότι ήταν πιο εύκολο να βρίσουν, να παραπονεθούν ή να είναι σαρκαστικοί με τους συναδέλφους τους.
Γιατί η έκφραση αρνητικών συναισθημάτων στην εργασία θα μπορούσε να αποφέρει πιο θετική απόδοση; Διότι η εναλλακτική στην έκφραση αρνητικών συναισθημάτων είναι η απόκρυψή τους -και η προσπάθεια απόκρυψης των συναισθημάτων μας από τους άλλους καταπιέζει και τελικά μάς αποσπά, αφήνοντας λιγότερη πνευματική ενέργεια για την εκτέλεση της εργασίας μας.
Η αυθεντικότητα αυξάνει και την απόδοση της ομάδας. Περιττό να πούμε ότι υπάρχουν φορές που η έκφραση αρνητικών συναισθημάτων στο γραφείο δεν είναι χρήσιμη ή κατάλληλη. Αυτό που υποδηλώνει το εύρημα της μελέτης είναι ότι, στον βαθμό που τα μέλη της ομάδας βιώνουν την ψυχολογική ασφάλεια να εκφράσουν το πλήρες φάσμα των συναισθημάτων τους με τους συναδέλφους τους, η συνολική απόδοση της ομάδας τείνει να ωφελείται.