Πώς μία δωρεάν εφαρμογή για όλους, σε όλο τον κόσμο, «ζωντανεύει» την Ακρόπολη στην ακμή της.

inspired by COSMOTE CHRONOS
 

Η Ακρόπολη αποτελεί το παγκόσμιο σύμβολο του δυτικού πολιτισμού, της δημοκρατίας και της ελευθερίας. Αποτελεί σύμβολο υπερηφάνειας για κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα. Ταυτόχρονα, είναι σύμβολο έμπνευσης και θαυμασμού για εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο. 
Όσες φορές και αν επισκεφθούμε τον Ιερό Βράχο, κάθε φορά είναι ξεχωριστή. Κάθε φορά αναζητούμε να ανακαλύψουμε κάτι νέο, κάτι περισσότερο. Αυτή μας την ανάγκη έρχεται να καλύψει σε μεγάλο βαθμό  η νέα, πρωτοποριακή εφαρμογή επαυξημένης και εικονικής πραγματικότητας COSMOTE CHRONOS. Μέσω αυτού του καινοτόμου application, ξαναδίνεται στα σπουδαιότερα μνημεία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, η μορφή που είχαν την περίοδο ακμής τους, μαζί με πλήθος ιστορικών πληροφοριών. 
 

Η τεχνολογία του μέλλοντος φέρνει το παρελθόν μας στο σήμερα

H εφαρμογή, με τη χρήση τεχνολογιών αιχμής και με αξιοποίηση των δυνατοτήτων της τεχνητής νοημοσύνης, σε περιβάλλον δικτύου 5G, αναδημιουργεί, μπροστά στα μάτια των θεατών, επιστημονικά τεκμηριωμένες εικονικές ψηφιακές αναπαραστάσεις του Παρθενώνα, του τεμένους της Βραυρωνίας Αρτέμιδος και της Χαλκοθήκης, που δεν σώζονται σήμερα. Ακόμα, «δίνει ζωή» στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού και στα μνημεία της νότιας κλιτύος του Ιερού Βράχου, όπως αυτά φαίνονται από το Μουσείο της Ακρόπολης. Παρουσιάζει, επίσης, συγκεκριμένα εμβληματικά εκθέματα  από τον τρίτο  όροφο του Μουσείου, όπου εκτίθενται τα γλυπτά του Παρθενώνα. Όλα τα μνημεία παρουσιάζονται με υψηλή ποιότητα και λεπτομέρεια χάρη στα 3D γραφικά με φωτορεαλισμό, ο οποίος αποτελεί μοναδικό χαρακτηριστικό της εφαρμογής. Μάλιστα οι χρήστες μπορούν να μοιράζονται φωτογραφίες και βίντεο από τις ψηφιακές αναπαραστάσεις των μνημείων, καθώς το app είναι διασυνδεδεμένο με τα social media.

chronos cosmote

Πραγματική και εικονική περιήγηση στον Ιερό Βράχο

Η εφαρμογή έχει δύο τρόπους λειτουργίας. Μία λειτουργία πάνω στο Βράχο της Ακρόπολης και στο Μουσείο της Ακρόπολης, όπου ο χρήστης μπορεί, μέσω κινητού ή tablet, να δει τις ψηφιακές αναπαραστάσεις να «συμπληρώνουν» τα μνημεία που έχει μπροστά του. Και μία λειτουργία με την οποία ο χρήστης μπορεί να θαυμάσει τις ψηφιακές αναπαραστάσεις με την άνεσή του, από όπου και αν επιλέγει, είτε βρίσκεται στην Ελλάδα, είτε σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη. 
Το ιστορικό περιεχόμενο της εφαρμογής έχει εγκριθεί από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ). Την επιστημονική επιμέλεια του περιεχομένου της εφαρμογής COSMOTE CHRONOS έχει αναλάβει ο κ. Πάνος Βαλαβάνης, Ομότιμος καθηγητής του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού.
Για τις εικονικές ψηφιακές αναπαραστάσεις χρησιμοποιήθηκαν σχεδιαγράμματα, σκίτσα και σκαριφήματα μέσα από την διεθνή βιβλιογραφία. Η επιστημονική αρτιότητα του περιεχομένου της εφαρμογής τεκμηριώνεται από τις προτάσεις και τις σχετικές εικονικές ψηφιακές αναπαραστάσεις των μνημείων της Ακρόπολης από τους ειδικούς αρχαιολόγους και αρχιτέκτονες, που ασχολούνται με τα συγκεκριμένα μνημεία σε ειδικά βιβλία και άρθρα τα τελευταία 150 χρόνια

 

Διαδραστική εκμάθηση και ξενάγηση μέσω τεχνητής νοημοσύνης

Καινοτομία της εφαρμογής αποτελεί η ψηφιακή βοηθός-ξεναγός Κλειώ, η οποία είναι διαθέσιμη μόνο όταν υπάρχει δίκτυο 5G. Η Κλειώ είναι ένα πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης και μπορεί να απαντά real time σε ερωτήματα των χρηστών σχετικά με τα μνημεία. Κατανοεί δηλαδή τις ερωτήσεις που της κάνουν προφορικά ή γραπτά και δίνει άμεσα απαντήσεις. Η «Κλειώ» έχει ήδη τη δυνατότητα να απαντά σε περισσότερες από 10.000 ερωτήσεις   με επιστημονικά τεκμηριωμένο και αξιόπιστο περιεχόμενο και τελειοποιείται καθημερινά ανάλογα με τη χρήση.

Η αξιοποίηση των τελευταίων τεχνολογιών Augmented Reality μαζί με real time conversational Bot σε μορφή Avatar το οποίο λειτουργεί με Artificial Intelligence, είναι κάτι που γίνεται για πρώτη φορά στον χώρο του Πολιτισμού.

Η COSMOTE CHRONOS είναι αποτέλεσμα συνεργασίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της COSMOTE, με τη στήριξη και του Μουσείου Ακροπόλεως, στο πλαίσιο της Σύμβασης Πολιτιστικής Χορηγίας.
Είναι διαθέσιμη σε 2 γλώσσες, ελληνικά και αγγλικά και προσφέρεται δωρεάν στο ελληνικό και παγκόσμιο κοινό, με στόχο την ανάδειξη της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς. Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη στο Google play και το Apple store για κινητές συσκευές Αndroid και iOS. Λειτουργεί στα δίκτυα 4G και 5G όλων των παρόχων κινητής στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, καθώς και σε WiFi.
 

Παρακολουθήστε εδώ το demo της εφαρμογής COSMOTE CHRONOS: