Η Μαριλίτα Χατζηβασιλείου μπορεί να δει έως ένα εκατομμύριο views σε ένα βίντεο της. Μπορεί να διαχειρίζεται αλυσίδες εστιατορίων στο Λονδίνο. Και ασφαλώς μπορεί να μεγαλώνει παιδιά την ώρα που δουλεύει με αφοσίωση και ακούραστα το πάθος της.

Από τη Μία Κόλλια
 
Από τη μόδα στη γεύση – ποια βήματα έγιναν σε αυτή τη διαδρομή;
 
Σπούδασα σχέδιο μόδας στην Αθήνα και σχέδιο υφασμάτων στο Λονδίνο. Μετά ασχολήθηκα με το εμπόριο ενδυμάτων σε Κολωνάκι, Κηφισιά και Μύκονο. Όταν γέννησα το πρώτο μου παιδί και αποφάσισα να του αφοσιωθώ, έκλεισα την επιχείρηση. Έναν χρόνο μετά το δεύτερο ξεκίνησα το blog μαγειρικής Gourmelita. Το 2016 μετακόμισα στο Λονδίνο. Tα τελευταία 7 χρόνια εργάζομαι στον όμιλο Fulham Shore ως Marketing & Social Media Executive για τα The Real Greek, το μοναδικό ελληνικό γκρουπ εστιατορίων στη Αγγλία, που σε λίγες ημέρες εγκαινιάζει το 26ο του εστιατόριο στο Εδιμβούργο. Πέρα από την καθημερινή μου ενασχόληση με τα The Real Greek, ασχολούμαι με το @gourmelita στο Instagram και στο Tiktok που πραγματικά είναι η αγαπημένη μου πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης!
 
Ποια ήταν η στιγμή που αντιληφθήκατε την αγάπη για το αντικείμενό σας και πώς;

 
Πάντοτε αγαπούσα την μαγειρική και σαφώς έπαιξε ρόλο ότι μεγάλωσα σε μια οικογένεια όπου το να μαγειρεύεις, να ταΐζεις τους άλλους, αλλά και να τρως καλά ήταν πολύ σημαντικό. Από μικρή ενθουσιαζόμουν ανακαλύπτοντας νέες κουζίνες και γεύσεις στα οικογενειακά μας ταξίδια. Το food blogging ήταν η λογική εξέλιξη, μιας και κάποια στιγμή μετά από παρότρυνση της αδερφής μου, ξεκίνησα να καταγράφω τις συνταγές μου τις οικογενειακές συνταγές για να μπορώ να τις θυμάμαι και να τις δίνω σε όποιον μου τις ζητούσε, συγγενή ή φίλο.
 
Επιλέξατε έναν χώρο που συνθέτει κάθε σας αγάπη και κάθε χάρισμα;
 

Είμαι αρκετά καλλιτεχνική φύση και τα ταλέντα μου από παιδάκι ήταν αντίστοιχα: ζωγραφική, σχέδιο, φωτογραφία μου έδιναν απίστευτη χαρά. Όλα αυτά και μαζί η αγάπη μου για τη δημιουργία γενικώς, συνδυάστηκαν κι έγινα food blogger. Το συγκεκριμένο επάγγελμα συνδυάζει πολλά ταλέντα- από τη δημιουργία νέων, πρωτότυπων συνταγών, μέχρι τη φωτογράφιση και τη συγγραφή κειμένων, τη δημιουργία content για τα social media. Ο τομέας του marketing εστιατορίων συνδυάζει όλα τα παραπάνω- την τέχνη- αλλά και τον ρεαλισμό, γιατί καλείσαι να αντιμετωπίσεις ένα εντελώς διαφορετικό, οργανωμένο και corporate mindset.
 
Τι χρειάζεται για να κάνει κάποιος το όνειρό του πραγματικότητα;

 
Να πιστεύει στον εαυτό του και να επιμείνει, παρ’ όλες τις δυσκολίες και τις αντίξοες συνθήκες που σίγουρα θα κληθεί να αντιμετωπίσει.
 
Ποιες ήταν οι μεγαλύτερες δυσκολίες που αντιμετωπίσατε, πώς τις ξεπεράσατε και τι σας δίδαξαν;

 
Πέρα από την αλλαγή ζωής όταν μετακόμισα στο Λονδίνο μόνη μου, με δύο παιδιά σε μικρή ηλικία, η προσαρμογή στον τρόπο ζωής τής Αγγλίας μού πήρε γύρω στα 3 χρόνια. Έμαθα να σκέφτομαι αλλιώς, και να βλέπω τα πράγματα από διαφορετικές οπτικές.

gourmelita
 
Δουλεύετε σε έναν τομέα με τεράστιο ανταγωνισμό και μάλιστα στο εξωτερικό. Τι πιστεύετε πως σας κρατά ψηλά, εκτός του ταλέντου και πώς διαχειρίζεστε τη συνεχή πίεση για επιτυχία;
 
Είναι αλήθεια ότι ο ανταγωνισμός είναι τεράστιος στον τομέα μου στο Λονδίνο κι αισθάνομαι πολύ τυχερή για τις συνθήκες που βρέθηκαν στον δρόμο μου και με έφεραν εδώ σε αυτήν την θέση. Όσον αφορά όμως στην πίεση για «επιτυχία», προσωπικά δεν είναι κάτι που υπολογίζω. Για εμένα η όποια πίεση έχει να κάνει πρωτίστως με τα παιδιά μου - το στοίχημα είναι εάν η ζωή τους εδώ στο Λονδίνο είναι πλεονέκτημα σε σχέση με τη ζωή στην Ελλάδα.
Η επιτυχία για εμένα επαγγελματικά, είναι ότι στα The Real Greek λειτουργούμε πραγματικά σαν μια μεγάλη ελληνική οικογένεια και στα 7 χρόνια μου στην εταιρεία, μπορώ πια να αισθάνομαι αναπόσπαστο κι απαραίτητο μέλος της ομάδας μας.
 
Ελληνική κουζίνα και η πορεία της στο εξωτερικό. Οι μύθοι και η πραγματικότητα.
 
Η ελληνική και η μεσογειακή κουζίνα είναι στο προσκήνιο. Προσωπικά αισθάνομαι πολύ χαρούμενη που μέσω των 26 εστιατορίων μας δίνουμε την ευκαιρία στο βρετανικό κοινό να ανακαλύψει την πληθώρα εξαιρετικών γεύσεων της κουζίνας μας, σε συνταγές φτιαγμένες εξ´ ολοκλήρου από εμάς, με ελληνικά υλικά - ελαιόλαδο, φέτα, όσπρια. Προσπαθούμε συνέχεια να ενημερώνουμε το κοινό για τα γευστικά μας έθιμα προσφέροντας για παράδειγμα, λαγάνες την Καθαρή Δευτέρα, μπακαλιάρο-σκορδαλιά την 25η Μαρτίου, μελομακάρονα τα Χριστούγεννα, και προσαρμόζουμε τα εποχικά μας μενού - Christmas Menu, Veganuary Menu - με μοναδικές συνταγές που έχει επιμεληθεί ο διπλά βραβευμένος Michelin star σεφ, Νίκος Καραθάνος.
Ο μύθος στην δική μας περίπτωση, ενώ φτιάχνουμε τα πάντα in house, είναι ότι είμαστε «αλυσίδα» και άρα το φαγητό μας δεν είναι αυθεντικό, και το αστείο είναι ότι δυστυχώς έχει τύχει να φάω σε ελληνικά εστιατόρια στο Λονδίνο όπου μας σέρβιραν ντολμάδες και γίγαντες από κονσέρβα- άμα είσαι Έλληνας, αναγνωρίζεις την γεύση αμέσως… Η βελτίωση της εικόνας μας στο εξωτερικό, για μένα, έχει να κάνει 100% με την χρήση «αληθινών» υλικών, με την αυθεντικότητα και την πρωτοτυπία στις συνταγές. Ευτυχώς, σήμερα στο Λονδίνο υπάρχουν και κάποια ελληνικά εστιατόρια διαμάντια!
 
Πώς διαχειρίζεστε τη φήμη και την επιτυχία σας;
 
Πήρε μερικά χρόνια μέχρι να εδραιωθώ και στην Αγγλία ως food blogger κι ευτυχώς έχω συνάψει αδερφικές φιλίες με συναδέλφους κι εδώ όπως και στην Ελλάδα. Δεν είμαστε πολλοί οι Έλληνες food bloggers εδώ, και το γεγονός ότι εργάζομαι σε ένα πολύ αυθεντικό ελληνικό περιβάλλον, με γευστικό φαγητό, έχει παίξει μεγάλο ρόλο στο να εμπιστεύονται τη γνώμη και τις προτάσεις μου. Επίσης το Mediterranean background μου, μου έχει φέρει συνεργασίες με αρκετές εταιρείες τροφίμων, μιας και πάντα υπάρχει ζήτηση για νόστιμες μεσογειακές συνταγές.
 
Πώς είναι η ζωή αλλού, τι κερδίζετε, τι εμπειρίες ξεχωρίζετε;
 
Η ζωή στο Λονδίνο είναι μαγική για όποιον αγαπάει το φαγητό. Βρίσκεις εύκολα αυθεντικό φαγητό από όλες τις κουζίνες του κόσμου, από βραβευμένο street food μέχρι εστιατόρια με αστέρια Μichelin.
Από την άλλη, το Λονδίνο μπορεί γίνει πολύ σκληρό. Η ζωή τρέχει σε γρήγορους ρυθμούς. Αυτή η εμπειρία όμως είναι κέρδος από μόνη της, επειδή αναγκάζεσαι να προσαρμοστείς για να προχωρήσεις και τελικά προχωράς! Είναι μεγάλη αλήθεια ότι παίρνει μερικά χρόνια να τα καταφέρεις εδώ, αλλά η ανταμοιβή στο τέλος είναι μεγάλη.
 
Υπάρχουν άνθρωποι-φάροι στη ζωή σας;
 
Υπάρχουν άνθρωποι δικοί μου που μου στέκονται όταν τους χρειαστώ, που ξέρω ότι με αγαπούν απεριόριστα και χαίρονται με τις επιτυχίες μου. Η οικογένεια και οι φίλοι μου στην Ελλάδα, αλλά κι εδώ στο Λονδίνο. Νιώθω πολύ τυχερή που έχω αποκτήσει μια νέα «οικογένεια», αυτή της δουλειάς μου και νέους αγαπημένους φίλους.
 
Τι λείπει από την Ελλάδα για έναν επαγγελματία και τις σας λείπει από την Ελλάδα;

 
Στο επαγγελματικό κομμάτι, θα έλεγα η οργάνωση- πχ. η ευκολία του να κάνεις τη φορολογική σου δήλωση μέσω μίας εφαρμογής σε μερικά λεπτά. Η διαφάνεια. Η πλήρης αποδοχή όλων σε όλες τις θέσεις εργασίας και η ισότητα που δυστυχώς καταλαβαίνω ακόμα δεν υπάρχει στην Ελλάδα. Από την Ελλάδα - εκτός από τους αγαπημένους μου- μου λείπουν μόνο το κλίμα της, τα ψάρια, τα χόρτα και τα κολοκυθάκια! Είμαι τυχερή που μπορώ να τα γεύομαι κάθε καλοκαίρι στο αγαπημένο νησί της καταγωγής μου, την Κάσο.

#HerStory

 

Category