H ΜExoxo είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός που δημιουργήθηκε από την Ελπίδα Κόκκοτα το 2013 με σκοπό την κοινωνικό-οικονομική ανάπτυξη και την δωρεάν ενδυνάμωση και εκπαίδευση των γυναικών.

Από τη Μία Κόλλια

Από την ίδρυσή του μέχρι και σήμερα έχει βοηθήσει έμπρακτα, με χαρακτηριστικά νούμερα επιτυχίας, 5500 γυναίκες, ηλικίας 14-55 ετών, σε 16 χώρες. Για την ενίσχυση της εκπαίδευσης αυτών των γυναικών έχουν διατεθεί 1 εκατομμύριο δολάρια, είτε σε χρήματα είτε σε ευκαιρίες ανάπτυξης. Αξίζει να υπογραμμισθεί ότι η MExoxo έχει καταγράψει έμμεσο αντίκτυπο σε 22.000 γυναίκες, καθώς για κάθε γυναίκα που ενδυναμώνεται, αυτή με τη σειρά της υποστηρίζει τέσσερις ακόμη στην οικογένεια, ή στο άμεσο κοινωνικό της περιβάλλον. Η Ελπίδα σκιαγραφεί τον αγώνα, τις συνθήκες, την εξέλιξη.

Οι δυσκολίες από την έναρξη του εγχειρήματος και πώς ξεπεράστηκαν

Κάθε εγχείρημα που ξεκινά από την προσωπική σου θέληση να δημιουργήσεις μετατρέπεται αυτομάτως σε έναν ζωντανό οργανισμό. Μέσα από την διαδικασία της σύλληψης και της υλοποίησης φυσικά καλείσαι να βιώσεις όλο το φάσμα των εμπειριών και των συναισθημάτων αρά και να αντιμετωπίσεις πολλαπλές δυσκολίες. Πιστεύω πως το πιο δύσκολο που καλείσαι όμως να κάνεις είναι να αντιμετωπίσεις το δικό σου εγώ και να εστιάσεις στο μάθημα που σου φέρνει η κάθε εμπειρία καθώς και στον απώτερο στόχο του οράματός σου. Για εμένα η πρώτη δυσκολία ήρθε όταν βρέθηκα να ζω στην Τιχουάνα του Μεξικού και έπρεπε να εμπνεύσω την εμπιστοσύνη στις πρώτες γυναίκες που στηρίξαμε. Στην αρχή ένιωσα απογοήτευση που κάποιος δεν ήθελε την βοήθεια που του προσέφερα αφιλοκερδώς. Δεν μπορούσα να το κατανοήσω. Στην συνέχεια όμως όταν παραγκώνισα το "εγώ" μου και έδιωξα το "εγωιστικό" συναίσθημα της απογοήτευσης κατάφερα να δω την συνθήκη με τα δικά τους μάτια. Τότε κατάλαβα ότι έπρεπε να αλλάξω τον τρόπο προσέγγισης μου. Έτσι ένα χρόνο μετά την δημιουργία της, η MExoxo απέκτησε 500 ωφελούμενες που ενδυναμώθηκαν, εκπαιδεύτηκαν και υποστηρίχθηκαν κοινωνικο-οικονομικά.

Η θέση της γυναίκας στη σύγχρονη ελληνική κοινωνία

Η θέση της Ελληνίδας στην κοινωνία μας, στατιστικά αλλά και ουσιαστικά, δεν είναι ακόμα όσο «ίση» θα έπρεπε. Ταυτόχρονα, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι θεσμικά στη χώρα μας γίνεται μεγάλη προσπάθεια να δημιουργηθεί μια στιβαρή βάση που θα επιταχύνει την αλλαγή προς το καλύτερο. Επιπλέον είναι σημαντικό να γνωρίζουμε όλοι ως άνθρωποι (άνδρες και γυναίκες) ότι χρειάζεται να καταβάλουμε μεγαλύτερη προσπάθεια μέχρι να βρεθούμε σε ισορροπία. Οι γυναίκες χρειάζεται να βρουν τη δύναμη να διεκδικήσουν και να δοκιμάσουν καινούργιες εμπειρίες και οι άντρες να αφήσουν χώρο και να δημιουργήσουν τον χρόνο. Είναι μια δύσκολη εξίσωση και απαιτεί εξαιρετικά μεγέθη συλλογικής κουλτούρας αφού όλοι μας έχουμε να αντιμετωπίσουμε τους φόβους του καινούργιου, του αγνώστου και του διαφορετικού. Όταν μπορέσουμε να κάνουμε #Breakyourceiling, ουσιαστικά να περάσουμε από τον φόβο στη δύναμη τότε τα δώρα που λαμβάνουμε είναι πλούσια και μαγικά.

Οι διαφορές της Ελλάδας και των άλλων χωρών σε σχέση με τη θέση της γυναίκας

Οι διαφορές είναι πολλές και πηγάζουν από τόσο πολύπλοκες και πολυποίκιλες κουλτούρες, αξίες και παιδεία. Η Ελληνίδα γυναίκα είναι έξυπνη, δυναμική, αρκετά εκσυγχρονισμένη και θα μπορούσα να την παρομοιάσω με ένα σταθμό ηλεκτρικής ενέργειας. Μετά τις σχεδόν 3000 Ελληνίδες που έχουμε ενδυναμώσει και εκπαιδεύσει, μπορώ με σιγουριά να δηλώσω ότι αν η Ελληνίδα πάρει την απόφαση και δεσμευτεί, μπορεί να πραγματοποιήσει ακόμα και το πιο τρελό της όνειρο. Αυτό που δημιουργεί έναν ανασταλτικό παράγοντα στην Ελληνίδα γυναίκα είναι ο ψηφιακός αναλφαβητισμός, διαφορετικά το λεγόμενο Digital Gender Divide. Γι' αυτόν τον λόγο ενώσαμε τις δυνάμεις μας με το Google.org, την Inco Academy & το Coursera και προσφέρουμε 670 δωρεάν υποτροφίες στον τομέα της εκμάθησης της τεχνολογίας για όλες τις γυναίκες που θέλουν να πρωτοπορήσουν.

kokkota

Οι πιο προηγμένες χώρες στην ισότητα και οι… εκπλήξεις

Σίγουρα οι πιο ανεπτυγμένες οικονομικά χώρες έχουν πετύχει περισσότερα όσον αφορά την θέση της γυναίκας. Προσωπικά όμως εντυπωσιάστηκα από την Κόστα Ρίκα και τους ανθρώπους της. Όχι μόνο γιατί υπάρχει Υπουργείο για την ισότητα των φύλων αλλά και γιατί όλο το οικοσύστημα της χώρας υποστηρίζει την κοινωνική συνοχή. Γενικά, είναι εντυπωσιακό το πώς μέσα σε κοινωνίες που οι γυναίκες μπορεί να διατρέχουν σοβαρούς κινδύνους, όπως πχ. η Κένυα, μπορείς παράλληλα να δεις αυτές τις δυνατές και δυναμικές κοινότητες γυναικών να είναι πιο πρωτοποριακές ακόμα και από ανθρώπους στη Σουηδία. Η προσωπική μου άποψη για το ποιος είναι πιο επιτυχημένος εστιάζεται στην αφετηρία του. Μέσα από την MExoxo έχω γνωρίσει γυναίκες που δεν γνώριζαν τι είναι το email και δύο χρόνια μετά τρέχουν τη δική τους επιχείρηση και έχουν αποκτήσει το σθένος να διεκδικούν χρηματοδοτήσεις από ξένους επενδυτές. Όλες μπορούμε.

Η ικανοποίηση της Ελπίδας Κοκκότα για τη σπουδαία προσφορά στη γυναίκα

Για εμένα το έργο μας είναι πολύ σπουδαίο γιατί προσωπικά ως άνθρωπος έχω λάβει μαθήματα ζωής όσα και οι MExoxo γυναίκες. Τα 5500 μαθήματα και παραδείγματα ζωής αποτελούν τον πιο σπουδαίο πλούτο για το μυαλό, την καρδιά και την ψυχή μου και τις ευχαριστώ με όλο μου το είναι. Συνεπώς και έχω πάρει τον ρόλο να παρακινήσω τη δική μου ομάδα, τους στρατηγικούς μας συνεργάτες και τους υποστηρικτές μας να δεσμευτούμε και να διανύσουμε μαζί αυτό το απαιτητικό ταξίδι με απόλυτο στόχο να εκπαιδευτούν και να ενδυναμωθούν 5 εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον κόσμο διασφαλίζοντας με τη σειρά τους την ποικιλομορφία στις εκάστοτε κοινωνίες. Είναι μια αποστολή ζωής και νιώθω μεγάλη τιμή και σεβασμό προς όλους τους ανθρώπους που έχουν πιστέψει και υποστηρίξει αυτό το όραμα από το 2013.

Μαζί είμαστε πιο δυνατοί και ευχαριστώ το ImpacTalk που έγινε και εκείνο μέρος αυτού του κύκλου αλλαγής που χτίζουμε μέσα από τη MExoxo.

*** To «Work in Tech» είναι ένα πρόγραμμα ενδυνάμωσης, εκπαίδευσης, επαγγελματικής κατάρτισης και πιστοποίησης στον τομέα της τεχνολογίας που απευθύνεται σε γυναίκες και παρέχει υποτροφίες διάρκειας 158 ωρών, ενώ τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης, του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, της ΚΕΔΕ, της Περιφέρειας Ηπείρου και του Δήμου Θεσσαλονίκης και αντίστοιχα υποστηρίζεται από την Google Hellas. Για την αίτηση συμμετοχής https://www.mexoxo.com/wit

Στην έναρξη του προγράμματος «INCOAcademy-Work in Tech» το οποίο πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Google.org και της Coursera, περνά σήμερα η Mexoxo, ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός υποστήριξης γυναικών που δραστηριοποιούνται ή θέλουν να δραστηριοποιηθούν στο επιχειρείν.

#HerStory