Stories Talk | Νίκος Η. Παπαστεργίου "Ο απόλυτος ασφαλιστικός κώδικας, απαιτεί σχεδιαστικά εργαλεία και ρεαλιστικές παραδοχές"
Ο Χρήστος Καρακασίδης μαζί με την αδερφή του Μαρία Καρακασίδου ανέλαβαν από κοινού μια σπουδαία πρωτοβουλία, που μόνο καλό οιωνό μπορεί να αποτελέσει για την πορεία της ελληνικής κοινωνίας.
Από τη Μία Κόλλια
Ίδρυσαν την ομάδα TheHappyAct, με σκοπό να μεταβάλουν τα δεδομένα στην εξυπηρέτηση των ατόμων στο φάσμα του αυτισμού και με προβλήματα αισθητηριακής επεξεργασίας. Βασικός στόχος τους ήταν να καταστήσουν προσβάσιμους τους χώρους πολιτισμού καθώς και εκείνους όπου λαμβάνουν χώρα καθημερινές δραστηριότητες για τα ιδιαίτερα αυτά άτομα.
Η Μαρία και ο Χρήστος, δύο αδέρφια από διαφορετικούς επαγγελματικούς χώρους, ξεκίνησαν το καινοτόμο αυτό εγχείρημα έχοντας διαπιστώσει την έλλειψη επιλογών ψυχαγωγίας αλλά και τον άτυπο αποκλεισμό από καθημερινές δραστηριότητες για τα άτομα στο φάσμα του αυτισμού. Σε μικρό χρονικό διάστημα, η ομάδα του TheHappyAct συγκροτήθηκε από εθελοντές και φίλους και άρχισε να κάνει πραγματικότητα δράσεις που αποσκοπούν στη δημιουργία ιδανικών συνθηκών εξυπηρέτησης για τα άτομα με αναπηρία και σε μια πολιτισμική αλλαγή προς περισσότερο προσβάσιμη κοινωνία.
Ο Χρήστος βλέπει στο πρόσωπο της αδερφής του τη γυναίκα που αποτέλεσε ουσιαστικά την αρχή όλων όσα αφορούν στη δική τους πρωτοβουλία. «Η περίπτωσή μας επιβεβαιώνει το “ρητό” ότι πίσω από μεγάλες πρωτοβουλίες για μεγάλες δράσεις υπάρχει μια γυναίκα».
Η Μαρία Καρακασίδη είναι εκπαιδευτικός ειδικής αγωγής και εργάζεται σε σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής. «Το δικό της πάθος για προσφορά και η αγάπη της γι’ αυτό που κάνει, ήταν εκείνο που μας γοήτευσε και έμελλε να συνδέσει ανθρώπους από διαφορετικό γνωστικό και επαγγελματικό υπόβαθρο, προκειμένου να συνεργαστούν και να προσφέρουν λύσεις σε χρονίζοντα θέματα που απασχολούν τον τομέα της αναπηρίας στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Ακούγεται ίσως ρομαντικό αλλά είναι ιδιαίτερα ουσιαστικός ο τρόπος που κατάφερε να μεταλαμπαδεύσει αυτή την αγάπη της σε όλη την ομάδα». Πλέον, έχοντας κατανοήσει τις ανάγκες που υπάρχουν, η ομάδα τού TheHappyAct εργάζεται για την επίτευξη ενός κοινού στόχου. Και αυτός δεν είναι άλλος από το να φέρνουν κοντά τους συνανθρώπους, τον έναν με τον άλλο, παρέχοντας υπηρεσίες προσβασιμότητας τόσο σε δημόσιους φορείς όσο και σε ιδιωτικές εταιρείες.
Ο δρόμος για την επιτυχία δεν είναι εύκολος, γεγονός που επιβεβαιώνεται και στην περίπτωση του TheHappyAct. «Συνήθως, όταν ακούμε την ιστορία μιας προσπάθειας, νομίζουμε ότι όλα ήταν ρόδινα και ομαλά. Ίσως επηρεασμένοι από τις ταινίες αντίστοιχων δράσεων στον κινηματογράφο, μένουμε στις νίκες και στα κατορθώματα. Πίσω όμως από αυτά για τα οποία είμαστε περήφανοι και χαμογελάμε, υπάρχουν άλλα τόσα στα οποία αντιμετωπίσαμε εμπόδια και αρκετές δυσκολίες αλλά μας έκαναν να προσπαθήσουμε με περισσότερο πείσμα για να τα καταφέρουμε».
Το σημαντικότερο ίσως εμπόδιο ήταν ότι επιχείρησαν να δώσουν λύση σε προβλήματα που μέχρι πρότινος είτε δεν ήταν γνωστά στον ευρύτερο κόσμο είτε δεν είχαν γίνει αντικείμενο μελέτης, ώστε να υπάρξουν αντίστοιχες λύσεις. Έτσι, προσπάθησαν να βρουν συνεργάτες πρόθυμους να ακούσουν αυτό το οποίο είχαν να προτείνουν και δημιούργησαν παραδείγματα εφαρμογής του. «Ο κόσμος δικαίως έχει κουραστεί να ακούει όμορφα λόγια και οράματα, θέλει πράξεις και έργα».
Όσον αφορά την πορεία του Οργανισμού, η στρατηγική τους απόφαση ήταν να στραφούν αρχικά σε ιδιωτικές εταιρείες για να υλοποιήσουν το έργο τους και στη συνέχεια στο δημόσιο. Ο λόγος ήταν ότι ως νέοι και ενθουσιώδεις επέλεξαν συνεργάτες, οι οποίοι είχαν πιο γρήγορο ρυθμό συνεργασίας, άρα και αποτελέσματος. «Στο Δημόσιο μπορείς να βρεις πραγματικά εκπληκτικούς συνεργάτες. Ωστόσο, ένα έργο που θα πραγματοποιηθεί αρχικά από μια μικρή και ευέλικτη ομάδα, σίγουρα θα φέρει πιο γρήγορα θετικά αποτελέσματα».
Έτσι θέλησαν να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους, να εξελιχθούν, ώστε να μπορέσουν να υλοποιήσουν έργα μεγαλύτερης κλίμακας. «Πραγματοποιώντας δράσεις και έργα τα οποία αποτύπωναν το όραμά μας όσον αφορά στα διαφορετικά προβλήματα προσβασιμότητας για τα άτομα στο φάσμα του αυτισμού, ήταν ένας τρόπος να παρουσιάσουμε το έργο μας σε ανθρώπους που θα ήθελαν να γίνουν συμμέτοχοι σε αυτό».
Ο Χρήστος Καρακασίδης παρατηρεί μια ευοίωνη τάση προς ευαισθητοποίηση και ένα αυξημένο ενδιαφέρον για ενημέρωση εκ μέρους του κοινού σχετικά με τον αυτισμό. «Το αισιόδοξο κομμάτι στην παρούσα χρονική περίοδο που διανύουμε είναι ότι ο αυτισμός έχει εισαχθεί, με τις φιλότιμες προσπάθειες αρκετών φορέων και δυναμικών γονέων, στον δημόσιο διάλογο. Ο κόσμος έχει αρχίσει να κατανοεί τα βασικά χαρακτηριστικά αυτής της “αόρατης” αναπηρίας, με την έννοια ότι πολλές φορές ο αυτισμός δεν είναι εύκολα ορατός στον μη εξοικειωμένο άνθρωπο, με συνέπεια να μη φροντίζει για την προσβασιμότητα και την ποιότητα εξυπηρέτησής της. Ο δρόμος για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο ήταν μακρύς και το γνωρίζουν όσοι συστηματικά έχουν ασχοληθεί με την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού. Υπάρχουν αρκετά να γίνουν, διότι το επόμενο βήμα από την ενημέρωση είναι η ανάληψη δράσης, ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες ισότιμης αντιμετώπισης και εντέλει ενσωμάτωσης στην καθημερινότητα».
Το σημαντικότερο επίτευγμα του TheHappyAct μέχρι σήμερα είναι ότι έχουν καταφέρει να καθιερώσουν την πρόσβαση ατόμων στο φάσμα του αυτισμού σε χώρους διασκέδασης, πολιτισμού καθώς και καθημερινών δραστηριοτήτων. «Οι συνάνθρωποί μας έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν με έναν βέλτιστο τρόπο όσα όλοι οι υπόλοιποι. Ωστόσο, αν η ερώτηση ήταν προσωπική, θα επέλεγα να δώσω και μια άλλη πτυχή. Θεωρώ ότι με το έργο μας καταφέραμε οι γονείς και οι οικογένειες των ατόμων αυτών να μπορέσουν να βγουν από τα σπίτια τους και να ζήσουν εμπειρίες τις οποίες στερήθηκαν, προστατεύοντας και μεριμνώντας για το καλύτερο των ανθρώπων τους».
Ένα απλό παράδειγμα είναι ο κινηματογράφος. Ένας άνθρωπος την περίοδο πριν δημιουργήσει οικογένεια, είχε τη δυνατότητα να πάει και να απολαύσει μια κινηματογραφική προβολή. Έχοντας όμως αργότερα να φροντίσει ένα παιδί με αυτισμό, κάτι τέτοιο έγινε απαγορευτικό. Με τις παρεχόμενες λύσεις προσβασιμότητας πλέον, όλοι μαζί μπορούν να απολαύσουν όλα όσα έχει ο κόσμος μας να προσφέρει και αυτό είναι ένα τεράστιο επίτευγμα.
Ολοκληρώνοντας, ο Χρήστος Καρακασίδης εντοπίζει κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στους Έλληνες, που κατά τη γνώμη του οδηγούν στην επιτυχία. Αυτά είναι το πείσμα, η θέληση και η ευρηματικότητά τους. «Ο Έλληνας, στη μακρόχρονη πορεία του, έζησε δύσκολες καταστάσεις στις οποίες προκειμένου να αντεπεξέλθει πρόσθεσε όπλα στη φαρέτρα του όπως την ευρηματικότητα, το πείσμα και μεγάλα αποθέματα θέλησης. Όλα αυτά συνθέτουν έναν άνθρωπο ικανό να οδηγήσει τόσο τον ίδιο όσο και την ομάδα του σε μεγάλες επιτυχίες, οι οποίες δεν γνωρίζουν σύνορα. Θα τον παρομοίαζα με ένα παιδί το οποίο γεννήθηκε σε δύσκολες συνθήκες, βίωσε δύσκολες καταστάσεις και κατάφερε να εξελίξει τον εαυτό του και να αναδειχθεί. Αυτό όμως δεν έγινε από μόνο του, αλλά είχε ένα υπόβαθρο ιδιαίτερα ισχυρό και -όσο και αν ακούγεται ουτοπικό- είναι το σύνολο των χαρακτηριστικών που συνθέτουν το περίφημο ελληνικό δαιμόνιο».
«Οι Έλληνες είναι γεννημένοι για το καλύτερο -αφαιρώντας τη συνέχεια που πολλοί προσδίδουν σε αυτή τη φράση».
#HISstory