Stories Talk | Νίκος Η. Παπαστεργίου "Ο απόλυτος ασφαλιστικός κώδικας, απαιτεί σχεδιαστικά εργαλεία και ρεαλιστικές παραδοχές"
Ο ιδρυτής και Διευθύνων σύμβουλος της PCN Materials, της εταιρείας που κυριολεκτικά έρχεται για να μας αλλάξει τον αέρα!
Inspired by egg - enter•grοw•go
Από τη Μία Κόλλια
- Ποιο είναι το αντικείμενο της PCN Materials;
Η PCN Materials είναι μια εταιρεία-τεχνοβλαστός του Ινστιτούτου Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), η οποία αξιοποιεί κατοχυρωμένη πρωτοποριακή τεχνολογία που αναπτύχθηκε από τους ερευνητές του Ινστιτούτου Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ (ΙΗΔΛ). Η εταιρεία έρχεται να δώσει λύση στη βελτίωση της ποιότητας του αέρα κυρίως σε εσωτερικούς χώρους, όπου ο μέσος πολίτης δαπανά περισσότερο από το 90% του χρόνου του καθημερινά. Η χρήση της τεχνολογίας της φωτοκατάλυσης είναι η πλέον ενδεδειγμένη από πλευράς κόστους και αποτελεσματικότητας σε θέματα αποδόμησης ρύπων αλλά και καταπολέμησης παθογόνων, πρωτίστως στην αέρια φάση.
- Ποιος είναι ο αντίκτυπος του έργου σας στον άνθρωπο;
Η ατμοσφαιρική ρύπανση και οι αερομεταφερόμενοι παθογόνοι μικροοργανισμοί είναι δύο από τις παγκόσμιες προκλήσεις της εποχής μας -η πανδημία της Covid-19 το κατέστησε αυτό πολύ σαφές. Η PCN Materials απαντά σε αυτές τις προκλήσεις, με καινοτόμα φωτοκαταλυτικά υλικά που διασπούν ρύπους και καταστρέφουν ιούς και βακτήρια.
Πιο συγκεκριμένα, η ποιότητα του εσωτερικού αέρα μπορεί να είναι 2 έως 5 φορές πιο επιβαρυμένη από τον εξωτερικό αέρα. Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Υγείας (ISGlobal) της Βαρκελώνης εκτιμούν ότι αν εφαρμοστούν οι νέες, αυστηρότερες συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για το διοξείδιο του αζώτου, θα μπορούσαν να αποτραπούν έως 57.030 πρόωροι θάνατοι στις ευρωπαϊκές πόλεις, έναντι μόνο 900 με βάση τα προηγούμενα χαμηλότερα όρια των συστάσεων από το 2005, δηλαδή θα είχαμε ένα κέρδος περίπου 56.000 ζωών.
Αντίστοιχα, μεταξύ των ελληνικών πόλεων, αυτή με το μεγαλύτερο όφελος σε μειωμένη θνησιμότητα, θα ήταν η Αθήνα, με 3.433 λιγότερους πρόωρους θανάτους ετησίως (έναντι 2.141 με βάση τα παλαιότερα όρια του ΠΟΥ, δηλαδή όφελος 1.292 ζωών), η Θεσσαλονίκη (719 λιγότεροι θάνατοι έναντι 488) και η Λάρισα (134 λιγότεροι θάνατοι έναντι 89).
Οι νοσοκομειακές λοιμώξεις αποτελούν ένα μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας, που θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των ασθενών και εκφράζεται με σημαντική αύξηση των δεικτών της νοσηρότητας, της θνησιμότητας, καθώς και της διάρκειας και του κόστους νοσηλείας.
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο, περίπου 4.100.000 ασθενείς εμφανίζουν νοσοκομειακή λοίμωξη, με τον εκτιμώμενο αριθμό θανάτων να αγγίζει τις 37.000. Παρόμοιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και τα ελληνικά νοσοκομεία, τα οποία, κυρίως κατά την τελευταία δεκαετία, έρχονται αντιμέτωπα με τα ολοένα αυξανόμενα επίπεδα της μικροβιακής αντοχής και την εμφάνιση νοσοκομειακών λοιμώξεων.
- Σε ποιο κομμάτι και πώς επέδρασε η αρωγή του προγράμματος καινοτομίας egg - enter•grοw•go της Eurobank;
Το egg είναι ένας καθημερινός σύμμαχος για την PCN Materials, στον οποίο μπορούμε να ανατρέξουμε για συμβουλές και υποστήριξη σε πάρα πολλά από τα θέματα που μας απασχολούν, ενώ μέσω του mentoring που μας παρέχεται, έχουμε την ευκαιρία για εποικοδομητική κριτική και καθοδήγηση. Επίσης, για τα νεότερα μέλη της επιχείρησης, το egg έχει υπάρξει «σχολείο» όσον αφορά τα οικονομικά και διαχειριστικά θέματα μιας επιχείρησης. Το egg είναι ο καθημερινός συνεργάτης που μας χαρίζει την εμπειρία και την τεχνογνωσία των στελεχών και των μεντόρων του και όλη την υποστήριξη και δικτύωση που χρειαζόμαστε.
- Σε διεθνές επίπεδο, υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός στον χώρο σας και πόσο σημαντική είναι η δική σας παρουσία;
Το διοξείδιο του τιτανίου είναι γνωστό για τις φωτοκαταλυτικές του ιδιότητες, αλλά τα περισσότερα από τα σύγχρονα ανταγωνιστικά υλικά λειτουργούν μόνο κάτω από την επιβλαβή υπεριώδη ακτινοβολία, ενώ παράγουν και επιβλαβή παραπροϊόντα. Η PCN Materials έχει τροποποιήσει το διοξείδιο του τιτανίου με τέτοιο τρόπο, ώστε η φωτοκατάλυση να μπορεί να συμβεί και με ορατό (άμεσο ή διάχυτο ημερήσιο ή νυχτερινό) φωτισμό, χωρίς να παράγονται επιβλαβή παραπροϊόντα. Με αυτό τον τρόπο, το υλικό μας είναι ασφαλές και μπορεί να χρησιμοποιείται και σε εσωτερικούς χώρους.
Επίσης, όπως είπα παραπάνω, έχουμε καταφέρει να ενσωματώσουμε το υλικό μας σε μια σειρά από μήτρες και επιφάνειες όπως ύφασμα, τσιμέντο, ασβέστη, μπογιά, μέταλλο, σοβά, γυαλί, φίλτρο αέρα κ.ά.
- Ποιες επιστήμες «συναντιούνται» στην εταιρεία σας και πώς επιλέγετε συνεργάτες από κάθε χώρο;
Η εταιρεία ιδρύθηκε από εμένα και τον Βασίλη Μπίνα, μετά την πολυετή συνεργασία μας στο ΙΤΕ, η οποία συντέλεσε σε μια σειρά από επιστημονικές δημοσιεύσεις υψηλού κύρους.
Εγώ είμαι ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας. Είμαι συνταξιούχος καθηγητής του τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου της Κρήτης και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Διαφανών Αγώγιμων Υλικών (TCM) του Ινστιτούτου Ηλεκτρονικής Δομής του ΙΤΕ. Επίσης, έχω διατελέσει πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Έρευνας Υλικών (E-MRS), την περίοδο 2017-2019. Ο Βασίλης είναι ο επιστημονικός σύμβουλος της εταιρείας. Είναι μετα-διδακτορικός ερευνητής στο ΙΤΕ και επισκέπτης καθηγητής στο τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου της Κρήτης.
Η ομάδα διαχείρισης της εταιρείας περιλαμβάνει και τον υπεύθυνο Στρατηγικής & Επιχειρηματικής Ανάπτυξης Αναστάσιο Κλάδη, ο οποίος έχει πολυετή δραστηριότητα σε διοικητικές θέσεις επιχειρήσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Τα νεότερα μέλη της ομάδας που στελεχώνουν τον τομέα RND και τον τομέα της παραγωγής είναι νέοι απόφοιτοι ελληνικών πανεπιστημίων, που έχουν πολύ ενθουσιασμό για τη δουλειά τους.
- Πώς ονειρεύεστε την εταιρεία σας σε πέντε χρόνια;
Το επιχειρηματικό σχέδιο ανάπτυξης της εταιρείας στοχεύει στη δημιουργία μιας σοβαρής βιομηχανικής υποδομής της τάξεως των 1500 mt /y, για την οποία τα αντίστοιχα κεφάλαια αναζητούνται ήδη από ελληνικούς και διεθνείς επενδυτικούς κύκλους. Τα επόμενα επιχειρηματικά βήματα εστιάζονται στην προσπάθεια διεύρυνσης της παραγωγικής βάσης και εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή ή κεφαλαίων που θα συμβάλουν στη δεύτερη φάση ανάπτυξης της εταιρείας, τα επόμενα 3-10 έτη.
- Πρέπει κάποιος να ξεπερνά τον ρεαλισμό για να πετύχει σε οτιδήποτε καινοτόμο;
Σίγουρα. Θα πρέπει πάντα να κυνηγάμε το αδύνατο, για να ξεπεράσουμε τον ρεαλισμό. Η σκληρή δουλειά και η προσήλωση ενός επιστήμονα στον στόχο του είναι η κινητήριος δύναμη που, όταν συνδυαστεί με τις κατάλληλες ευκαιρίες, μπορεί να ξεπεράσει το ρεαλισμό. Στη δική μας περίπτωση, είναι η καινοτομία που αναπτύχθηκε από όλους τους ερευνητές της Ομάδας Διαφανών Αγώγιμων Υλικών του Ινστιτούτου Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ, σε συνδυασμό με την ευκαιρία που είχαμε για χρηματοδότηση «σποράς» από την εταιρεία επιχειρηματικού κινδύνου Big Pi Ventures, για να υλοποιήσουμε αυτή την καινοτομία.
Αλλά η δουλειά μας δεν έχει τελειώσει ακόμα, η σκληρή προσπάθεια συνεχίζεται, μέχρι να υλοποιήσουμε το δικό μας όραμα. Αυτό είναι η παραγωγή, διάθεση και χρήση φωτοκαταλυτικών υλικών ως μόνιμη λύση ενάντια στα υψηλά επίπεδα ρύπανσης στους εσωτερικούς χώρους.
Έτσι θα συμβάλουμε σε μια καλύτερη ποιότητα ζωής, σε συνδυασμό με την καταπολέμηση βλαβερών αερίων παθογόνων που προσβάλλουν το ανώτερο αναπνευστικό σύστημα και προκαλούν λοιμώξεις και χρόνια προβλήματα υγείας κυρίως σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, όπως παιδιά και ηλικιωμένους.
#HisStory