Καινοτομία και ανάπτυξη χωρίς Disruption, χωρίς να έρθουν τα πάνω κάτω, δε γίνεται. Οι μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου, ιδιαίτερα εκείνες του ψηφιακού τομέα, μιλούν συνεχώς για το industry disruption ως μια κίνηση-ματ για την εξέλιξη και την επιτυχία αφού η ανατρεπτική καινοτομία βασίζεται στην ιδέα της δημιουργίας νέων αγορών διαταράσσοντας τη συνηθισμένη ροή υπηρεσιών και προϊόντων.

Από τη Μία Κόλλια 

#innovation #disruption #career #professional #digitaldisruption #success #evolution  

Στα ελληνικά, η λέξη μπορεί να μεταφραστεί ως διατάραξη ή αναστάτωση. Αυτό όμως που σημαίνει πρακτικά, σε επιχειρηματικούς όρους, είναι η αποδόμηση των συμβατικών πρακτικών, ενεργειών, διαδικασιών ή ακόμη και ρόλων μέσα σε έναν τομέα ή μια εταιρεία. Μια τέτοια προσέγγιση «αναστάτωσης» φέρνει μια φρέσκια ματιά σε κάθε πτυχή ενός οργανισμού ή και ολόκληρης βιομηχανίας και είναι βασικό συστατικό της ριζικής επαναδιοργάνωσης και στρατηγικής που είναι αναγκαία για την εκ νέου ανάπτυξη και τη συνεχή εξέλιξη που απαιτείται για την επαγγελματική επιτυχία στο σύγχρονο επαγγελματικό πεδίο.

Πώς μπορούμε όμως να χρησιμοποιήσουμε τις πρακτικές μιας σχετικής ανατροπής στον ίδιο μας τον εαυτό προκειμένου να διαχειριστούμε την τροχιά της καριέρας μας και να απογειώσουμε τις ικανότητές μας;

Η ιδέα της μόνιμης και αδιάκοπης εργασίας σε έναν οργανισμό είναι πλέον ξεπερασμένη. Οι περισσότεροι επαγγελματίες δεν έχουν καριέρες που να εξελίσσονται σε μια ευθεία γραμμή. Αντιθέτως, ολοένα και περισσότεροι από εμάς βλέπουμε την επιχειρηματική μας πορεία ως ένα περίπλοκο ζιγκ-ζαγκ που καλύπτει πολλαπλές θέσεις, ακόμη και τομείς.

Ακριβώς αυτή η ικανότητά μας να «πηδάμε» ανάμεσα σε θέσεις με διαφορετικές απαιτήσεις, δεδομένα και βάσεις, είναι το θεμέλιο για να αναπτύξουμε τις δεξιότητες που χρειαζόμαστε ώστε να εκτινάξουμε τον επιχειρηματικό μας εαυτό σε νέα ύψη.

Οι τέσσερις αρχές της προσωπικής ανατρεπτικής καινοτομίας

1. Πήγαινε όπου θα είσαι απαραίτητος στο μέλλον

Αντί να περιμένουμε να ακολουθήσουμε τις τάσεις που προκύπτουν, ως επιτυχημένοι «ανατροπείς» φροντίζουμε να βρισκόμαστε στο επίκεντρο της διαμόρφωσης των νέων trends.

Πρώτο βήμα είναι να κοιτάξουμε το εργασιακό πεδίο μέσα από το φίλτρο του disruption. Μαζί με μια γερή δόση εμπειρίας και ταλέντου, μπορούμε να κάνουμε λογικές υποθέσεις για τους τομείς που πρόκειται να κινηθούν ιδιαιτέρως  στο επόμενο χρονικό διάστημα και να καταφέρουμε να τοποθετηθούμε επαγγελματικά εκεί.

Μια τέτοια κίνηση μας δίνει τη δυνατότητα να διαμορφώσουμε το πεδίο πριν καν αυτό αποκτήσει σημαντική δυναμική, τοποθετώντας μας στην κορυφή της εξειδίκευσης που όλοι σύντομα θα αναζητούν.

innovation

2. Ποιος είναι ο disruptive άσσος στο μανίκι σου;

Αναλύοντας την ανατρεπτική καινοτομία σε επίπεδο επιχειρήσεων, βλέπουμε πως οι εταιρείες με προβάδισμα δεν αρκούνται απλώς στο να εντοπίσει ένα οποιοδήποτε πεδίο για ανάπτυξη. Το κλειδί είναι η αναγνώριση των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων της εταιρείας τα οποία μπορούν να έχουν εφαρμογή στο συγκεκριμένο διαθέσιμο πεδίο.

Αντίστοιχα και εμείς, στην προσπάθειά μας να εξελιχθούμε, οφείλουμε να αναλύσουμε τις συμπεριφορές, τις δεξιότητες και τα ταλέντα μας και να εντοπίσουμε ποια είναι αυτά που α. είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη της αγοράς στην οποία θέλουμε να απευθυνθούμε, αλλά και, β. δεν διαθέτουν άλλοι ανταγωνιστές.

Εάν στηριχθούμε αποκλειστικά στα όσα κάνουμε καλά, ερχόμαστε σε άμεσο ανταγωνισμό με πληθώρα άλλων επαγγελματιών που μπορούν να προσφέρουν αντίστοιχες υπηρεσίες. Ο στόχος μας πρέπει να είναι η ανάδειξη των δεξιοτήτων που διαθέτουμε και τις οποίες δε διαθέτει η πλειονότητα άλλων επαγγελματιών.

3. Ένα βήμα στο πλάι μπορεί να είναι καλύτερο από ένα βήμα μπροστά

Αναγνωρίζουμε πλέον πως, οι σπουδές που επιλέγουμε να κάνουμε σε μια νεαρότερη ηλικία και που οδηγούν τις επαγγελματικές επιλογές μας στην αρχή της καριέρας μας, δεν είναι αναγκαστικά το τέλος του δρόμου για τις γνώσεις μας.

Όταν έχουμε εντοπίσει ένα νέο πεδίο στο οποίο σκεφτόμαστε να μεταπηδήσουμε, αξίζει να σκεφτούμε σοβαρά πώς θα κινηθούμε και να οργανώσουμε τη μετακίνησή μας λεπτομερώς. Αυτό μπορεί να σημαίνει μια αντισυμβατική διαδρομή, από τη μία θέση στην άλλη.

Κάνοντας ένα βήμα στο πλάι και μπαίνοντας ξανά σε μια νέα εκπαιδευτική διαδικασία, γεγονός που μπορεί να φαντάζει τρομακτικό σε πολλούς από εμάς, αλλά αποτελεί ένα απαραίτητο ρίσκο για τους αποφασισμένους «ανατροπείς». Η απόκτηση εξειδικευμένων γνώσεων γύρω έναν νέο τομέα, μας αναζωογονεί και ενδυναμώνει τη θέση μας ως ρηξικέλευθους επαγγελματίες.

4. Στρατηγική ευελιξία

Η συμβατική και συνηθισμένη προσέγγιση για τη στρατηγική ακολουθεί τη συγκεκριμένη πορεία από την έρευνα αγοράς στην ανάπτυξη σχεδίου βήμα-βήμα για την επίτευξη ενός συγκεκριμένου στόχου. Τι γίνεται όμως όταν οι συνθήκες επιτάσσουν κάτι ριζικά διαφορετικό;

Επιλέγοντας καριέρες ανατροπής, αποχαιρετούμε την προδιαγεγραμμένη πορεία, μην ακολουθώντας παραδοσιακά μονοπάτια όπου το τέλος είναι γνωστό από την αρχή. Αυτό όμως αποτελεί ένα ρίσκο με μεγάλη απόδοση σε έναν κόσμο που εξελίσσεται με ταχύτητες που δεν θα μπορούσαμε να είχαμε φανταστεί 20 ή 30 χρόνια πιο πριν.

Η ευελιξία είναι απαραίτητη δεξιότητα που οφείλουμε να αναπτύξουμε για να μπορέσουμε να αντιμετωπίζουμε τις απρόβλεπτες συνθήκες που ανακύπτουν. Έχουμε μια ιδέα, σχεδιάζουμε το επόμενο βήμα και όταν φτάνουμε εκεί, μελετάμε το feedback και προσαρμόζουμε ή επαναπροσδιορίζουμε το επόμενο βήμα.

---

Σύμφωνα με έρευνες, εταιρείες που επιδιώκουν ανάπτυξη σε νέες αγορές έχουν έξι φορές υψηλότερες πιθανότητες επιτυχίας και 20 φορές μεγαλύτερες ροές εσόδων. Είναι φυσικά αδύνατο να ποσοτικοποιήσουμε τα αποτελέσματα της υιοθέτησης της ανατρεπτικής καινοτομίας στην προσωπική σταδιοδρομία με τον ίδιο τρόπο, αλλά τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι μπορεί να αποφέρει παρόμοια αποτελέσματα, βελτιώνοντας δραματικά τις πιθανότητές μας να επιτύχουμε οικονομικά, κοινωνικά και συναισθηματικά.