Η γυναίκα που το 2015 γίνεται πρόεδρος της ερευνητικής ομάδας του Εθνικού Αντικαρκινικού Ινστιτούτου των ΗΠΑ για την έρευνα του γλοιοβλαστώματος και το 2019 εκλέγεται πρύτανης της Mayo Clinic και το 2020 τιμάται με τον τίτλο της διακεκριμένης ερευνήτριας της Mayo Clinic είναι Ελληνίδα και η παγκόσμια ιατρική κοινότητα της υποκλίνεται. 

 

Από τη Μία Κόλλια

Ποιες ήταν οι μεγαλύτερες δυσκολίες που συναντήσατε πηγαίνοντας στην Αμερική για να κάνετε το όνειρό σας πραγματικότητα; 

Δεν πήγα στην Αμερική κυνηγώντας κάποιο όνειρο ή καταξίωση. Ο στόχος μου ήταν η συνεχής εξέλιξη και αριστεία στην κλινική ιατρική και την έρευνα με γνώμονα πάντα τους ασθενείς: «παν μέτρον άνθρωπος». Η προσήλωση σε αυτόν τον στόχο καθόρισε την πορεία μου, καθώς ήμουν έτοιμη να αξιοποιήσω τις ευκαιρίες όταν αυτές παρουσιάστηκαν.

Έχει διαφορά για μια γυναίκα να βρίσκεται σε αυτόν τον χώρο; Στην Αμερική είναι πιο μοιρασμένοι οι ρόλοι ή οι σημαντικές θέσεις εξακολουθούν να δίνονται σε άνδρες; 

Ο «πρωταθλητισμός» στην ιατρική και την επιστήμη είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικός ανεξαρτήτως τόπου. Το θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικό για τις νέες γιατρούς και επιστήμονες να έχουν και γυναικεία πρότυπα επιτυχίας. Στην Αμερική πρόσφατα έχει ενταθεί η προσπάθεια για μια πιο δίκαιη κατανομή ευκαιριών όσον αφορά σε σημαντικές θέσεις, ανεξαρτήτως φύλου, φυλής ή άλλων διακρίσεων.

Ποια είναι τα στοιχεία ενός τόσο επιτυχημένου γιατρού; 
Υπομονή και αφοσίωση, μελέτη και έρευνα ασφαλώς - αλλά πείτε μας εάν παίζει ρόλο και κάποια ευχέρεια ίσως ή ειδική αντίληψη;

Θα πρόσθετα ενσυναίσθηση, βαθιά αγάπη για τον άνθρωπο, ενδελεχή γνώση του αντικειμένου, συνδυαστική σκέψη αλλά και κοινή λογική. 

Αντιστοίχως, τι χρειάζεται η έρευνα; Πόση υπομονή και πώς ανατροφοδοτείται η εγρήγορση και το κίνητρο, ειδικά αν δεν έρχονται άμεσα αποτελέσματα;

Πραγματικά χρειάζεται τεράστια υπομονή και επιμονή και κάποιες φορές σχεδόν γενναιότητα, ειδικά όταν κάποιος εισάγει «καινά δαιμόνια». Το πάθος για την επίλυση του προβλήματος και η προσήλωση στο στόχο είναι στοιχεία που παρέχουν ανατροφοδότηση. Οι ασθενείς μου και γενικότερα οι ογκολογικοί ασθενείς που χρειάζονται άμεσες λύσεις και απαντήσεις με εμπνέουν να επιτείνω την ερευνητική προσπάθεια ακόμη και όταν τα αποτελέσματα δεν είναι άμεσα.

Η προσωπική ζωή είναι σχεδόν ανύπαρκτη σε έναν άνθρωπο που είναι alert 24 ώρες το 24ωρο κυριολεκτικά. Αντέχετε μία τέτοια ζωή; Είναι τόσο μεγάλη τελικά η ικανοποίηση ώστε να σβήνει τις άλλες ελλείψεις; 

Προσωπική ζωή υπάρχει παρά την περιπλοκότητα της καθημερινότητας.Είναι απολύτως αναγκαία και καθίσταται εφικτή όταν επικεντρώνεται στην ποιότητα χρόνου και επιλογών.

galani

Ποιες φορές έχετε λυγίσει και πώς ξεπερνάτε μια ενδεχόμενη δυσμενή κατάληξη; 

Είναι γεγονός ότι η κλινική ογκολογία είναι κάποιες φορές πολύ ψυχοφθόρα, ιδιαίτερα όταν χάνουμε τους ασθενείς μας παρά την επιστημονική πρόοδο και τις ηρωικές προσπάθειες που καταβάλουμε. Για εμένα, η εντατικοποίηση των ερευνητικών μας προσπαθειών ενάντια στον καρκίνο, είναι πηγή ελπίδας και αισιοδοξίας για το μέλλον και μάχεται τις καθημερινές δυσκολίες και απογοητεύσεις.

Πώς αντιμετωπίζετε το ιατρικό λάθος;

Πρώτιστα με την πρόληψη και τη διασφάλιση συστηματικών μηχανισμών και αλγορίθμων σε επίπεδο κλινικό και εργαστηριακό που το αποτρέπουν. Εάν παρόλη αυτή την προσπάθεια κάποιο λάθος συμβεί, είναι σημαντική η ειλικρίνεια προς τους ασθενείς και τις οικογένειές τους.

Γιατί διαπρέπουν τόσο οι Έλληνες στην ιατρική στο εξωτερικό; Έχουμε κάτι ιδιαίτερο;

Πολύ καλή προπτυχιακή εκπαίδευση στην Ελλάδα παρά τις δυσκολίες στις υποδομές, ευελιξία σκέψης, το φιλοπερίεργο.

Οι μεγαλύτερες σας επιτυχίες;

Εκτός από τους σταθμούς που περιγράφονται στο βιογραφικό μου, πρέπει να αναφέρω επιπλέον τις εξής επιστημονικές επιτυχίες:

- Ενεργοποίηση των πρώτων κλινικών μελετών παγκοσμίως με χρήση παραγώγων του ιού της ιλαράς στη θεραπεία του καρκίνου.

- Με βάση τα πρώτα πολύ ενθαρρυντικά κλινικά αποτελέσματα, η έρευνα έχει προχωρήσει σε τυχαιοποιημένες κλινικές μελέτες.

- Χρήση ογκολυτικών ιών για την αύξηση της αποτελεσματικότητας και την αντιμετώπιση της ανάπτυξης αντίστασης στην ανοσοθεραπεία του καρκίνου.

- Ανακάλυψη αλγορίθμων που μπορούν να προβλέψουν την αποτελεσματικότητα της ιοθεραπείας/ανοσοθεραπείας με βάση τη μοριακή ανάλυση του όγκου.

- Ενεργοποίηση των πρώτων κλινικών μελετών παγκοσμίως με χρήση βλαστοκυττάρων για τη μεταφορά ογκολυτικών ιών στη θεραπεία του καρκίνου. 

- Ανάπτυξη αποτελεσματικών στοχευμένων θεραπειών για όγκους του κεντρικού νευρικού συστήματος όπως τα επιθετικά μηνιγγιώματα και τα κρανιοφαρυγγιὠματα.

Τι σας λείπει από την Ελλάδα;

Το ελληνικό φως με τη διαύγεια, αισιοδοξἰα και διαπεραστικότητἀ του.
Και το φως ατελεύτητο…

Ποια είναι η Ευανθία Γαλάνη

Έκανε ειδικότητα Παθολογίας και στη συνέχεια Αιματολογίας-Ογκολογίας στη Mayo Clinic. Το 1993 ανακηρύσσεται διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών στην Ανοσολογία και το 2008 γίνεται τακτική καθηγήτρια ογκολογίας στη Mayo Clinic και στη συνέχεια τιμάται με το Sandra J. Schultze Professorship. 

Το 2009 εκλέγεται διευθύντρια του τμήματος Μοριακής Ιατρικής της  Mayo Clinic και γίνεται επικεφαλής του προγράμματος γονιδιακής θεραπείας και ιοθεραπείας του καρκίνου και γίνεται σύμβουλος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA). Το 2013 εκλέγεται πρόεδρος της πολυκεντρικής ομάδας νευρο-ογκολογίας Alliance for Clinical Trials in Oncology, ενός οργανισμού που αποτελείται από 160 πανεπιστήμια και περισσότερες από 800 ογκολογικές κλινικές στις ΗΠΑ. 

Το 2015 γίνεται πρόεδρος της ερευνητικής ομάδας του Εθνικού Αντικαρκινικού Ινστιτούτου των ΗΠΑ για την έρευνα του γλοιοβλαστώματος, το 2019 εκλέγεται πρύτανης της Mayo Clinic και το 2020 τιμάται με τον τίτλο της διακεκριμένης ερευνήτριας της Mayo Clinic.
 

#HerStory