Μέσα στο πνεύμα της συνολικής επανεξέτασης των χώρων και όρων εργασίας που λαμβάνει χώρα τα τελευταία δέκα χρόνια, έχουν διεξαχθεί πολλές μελέτες κι έχουν γραφτεί πολλά για τη σημασία της αυτοπεποίθησης. Ούτως ή άλλως, ξέρουμε πως και στις προσωπικές σχέσεις και στις κοινωνικές επαφές, κερδίζει εκείνος που την διαθέτει σε μεγάλο βαθμό!  

Από τη Μία Κόλλια

Αυτοπεποίθηση είναι η έκφραση της εμπιστοσύνης μας σε κάτι. Σε εργασιακό πλαίσιο, μπορεί να αφορά στην εμπιστοσύνη που έχουμε στον εαυτό μας να φέρει σε πέρας τα όσα απαιτούνται από εμάς ή ακόμη και την πίστη στις δυνάμεις μας. Αυτό το αίσθημα σημαίνει πως αναγνωρίζουμε τις ικανότητές μας, την εξειδίκευσή μας και τις δυνατότητές μας. Είναι τελικά μια αρετή που μπορεί να μας βοηθήσει σε πολλές φάσεις της επαγγελματικής μας καριέρας.

Γιατί είναι σημαντική η αυτοπεποίθηση στο χώρο εργασίας;

1. Βελτιώνει την αποδοτικότητα

Η αυτοπεποίθηση μπορεί να μας δώσει τη δύναμη να είμαστε πιο αποδοτικοί σε κάθε εργασία που χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε. Όταν γνωρίζουμε τις ικανότητές μας, δε χάνουμε χρόνο να αναρωτιόμαστε εάν μπορούμε να κάνουμε μια δουλειά. Ξέρουμε πώς να αντιμετωπίσουμε το κάθε τι και έτσι γινόμαστε οι ιδανικοί υποψήφιοι για εταιρείες και ιδανικοί εργαζόμενοι για τον εκάστοτε εργοδότη μας.

2. Δίνει τη δυνατότητα να βάλουμε όρια

Στους υψηλά ανταγωνιστικούς χώρους εργασίας είναι τυπικό φαινόμενο, κάποιοι εργοδότες – και συνάδελφοι- να έχουν απαιτήσεις που ξεπερνούν την περιγραφή εργασίας μας. Εδώ, η αυτοπεποίθηση  λειτουργεί ως εργαλείο οριοθέτησης των εργασιών που αναλαμβάνουμε και του χρόνου μέσα στον οποίον μπορούμε να τις διεκπεραιώσουμε. Η εμπιστοσύνη που έχουμε στις ικανότητές μας θα μας υποστηρίξει σε αυτήν τη δύσκολη διαδικασία. 

3. Θέτει ψηλά τον πήχη

Το να καταλαβαίνουμε την έκταση των ικανοτήτων μας και να έχουμε εμπιστοσύνη στον εαυτό μας, είναι σημαντικό εργαλείο προκειμένου να πιέσουμε τον εαυτό μας να καταφέρει περισσότερα. Όταν γνωρίζουμε το όριό μας, μπορούμε πιο εύκολα να δώσουμε την απαραίτητη ώθηση για να το υπερβούμε, αγγίζοντας έτσι νέα επίπεδα δυνατοτήτων.

4. Αυξάνει την ενεργή συμμετοχή

Οι χώροι εργασίας απαιτούν ενεργητικότητα από μέρος των υπαλλήλων, όλων των επιπέδων. Η αυτοπεποίθηση υποστηρίζει τη δυνατότητα που έχουμε να συμμετέχουμε ενεργά σε όλα τα πεδία της εργασίας μας. Το να πιστεύουμε πως αυτά που έχουμε να πούμε έχουν αξία, θα μας ωθήσει να συμμετάσχουμε σε περισσότερες ομαδικές συζητήσεις και, έτσι, να αποκτήσουμε ορατότητα και να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των προϊσταμένων μας. 
 
5. Βοηθάει στην επίλυση προβλημάτων

Η εμπιστοσύνη στις ικανότητές μας, θα μας δώσει τη δυνατότητα να επιλύσουμε ευκολότερα ή και γρηγορότερα πολλά εργασιακά προβλήματα, καθώς δεν θα χρειάζεται να αμφιβάλλουμε σε κάθε βήμα, να χάνουμε χρόνο ή και την πίστη μας στο ότι θα μπορέσουμε να βρούμε τη λύση.

6. Νικάει τις αμφιβολίες (imposter syndrome)

Ενώ είναι πάντα καλό να επανεξετάζουμε τις θέσεις μας, υπάρχει ένα όριο που, αν ξεπεραστεί, μετατρέπεται σε αμφιβολία και φόβο. Ο φόβος δεν έχει θέση στο εργασιακό περιβάλλον, καθώς μπορεί να καταστρέψει τις συνεργατικές σχέσεις και, κυρίως, να ακινητοποιήσει την εξέλιξη της καριέρας μας. Η αντικειμενική πίστη στις ικανότητές μας, θα μας απελευθερώσει από τέτοιους φόβους.

confidence

7. Βελτιώνει τις ηγετικές ικανότητες

Κανείς δεν μπορεί να ηγηθεί χωρίς αυτοπεποίθηση. Οι υφιστάμενοί μας δεν θα μπορούν να μας εμπιστευτούν εάν δεν φαίνεται πως εμπιστευόμαστε τον εαυτό μας. Οι ηγετικές θέσεις προϋποθέτουν τη δυνατότητα ανάληψης αποφάσεων και ευθυνών -κινήσεις που γίνονται εύκολα και είναι αποτελεσματικές όταν έχουμε την απαραίτητη αυτοπεποίθηση.

8. Υποστηρίζει την ανάληψη ρίσκου

Οι άνθρωποι χωρίς αυτοπεποίθηση συχνά αποφεύγουν να παίρνουν ρίσκα, καθώς δεν έχουν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους. Το να γνωρίζουμε τις ικανότητες και τα όριά μας, θα μας βοηθήσει να πάρουμε μετρημένα ρίσκα για την προώθηση της επαγγελματικής μας καριέρας και την απώτερη επιτυχία μας.

9. Μειώνει το στρες

Η πίστη στις ικανότητές μας, θα μειώσει το εργασιακό στρες. Εκεί που κάποιοι αντιμετωπίζουν κάθε πρόκληση ως αμφισβήτηση των ικανοτήτων τους, οι άνθρωποι με αυτοπεποίθηση γνωρίζουν πώς χρειάζεται να χειριστούν τις καταστάσεις και, άρα, υφίστανται πολύ λιγότερο εργασιακό στρες.

10. Δημιουργεί συνθήκες για ευτυχία

Το μειωμένο επαγγελματικό στρες είναι μόνο ένας παράγοντας. Η αυτοπεποίθηση μειώνει και το στρες της καθημερινότητας που βασίζεται στη διαρκή αμφισβήτηση του εαυτού μας. Γνωρίζοντας την αξία μας, μπορούμε να επιβραβεύσουμε τον εαυτό μας για ένα καλό αποτέλεσμα, ή να μιλήσουμε για τον εαυτό μας με θετικές λέξεις. Όλα τα παραπάνω, συνεισφέρουν σε ένα θετικό πλαίσιο ζωής, δημιουργώντας τις ιδανικές συνθήκες για την κατάκτηση της ευτυχίας.

Παρά την κατανόηση της βαρύτητας που έχει η αυτοπεποίθηση για την επαγγελματική καριέρα, μπορεί ακόμη να αντιμετωπίζουμε δυσκολία στο να βρούμε μέσα μας τους τρόπους να την εκφράσουμε.

Να πώς μπορούμε να αυξήσουμε την αυτοπεποίθησή μας στο χώρο εργασίας:

•    Ενδυναμώνουμε τις γνώσεις και τις ικανότητές μας
Είναι σώφρον να αξιολογούμε τις ικανότητές μας σε διαφορετικά πεδία της εργασίας μας. Ειδικά τώρα, που οι τεχνολογικές εξελίξεις επηρεάζουν τη δουλειά, είναι σημαντικό να επενδύουμε χρόνο στο να επιμορφωνόμαστε και να καταρτιζόμαστε διαρκώς. Οι αντικειμενικές μας ικανότητες θα μας δώσουν αυτοπεποίθηση.

•    Καλλιεργούμε τις ήπιες δεξιότητές μας
Η ενσυναίσθηση, η ταπεινότητα, η ανάπτυξη εμπιστοσύνης με τους συνεργάτες, η πειθαρχία, η ενεργή ακρόαση μας διαφοροποιούν και μας βοηθούν να αναδειχθούμε στον εργασιακό χώρο. Ακόμη και αν διαθέτουμε έμφυτα κάποιες από αυτές, είναι σημαντικό να τις καλλιεργούμε δια βίου με coaching, workshops και προγράμματα προσωπικής ανάπτυξης. 

•    Δε φοβόμαστε τις ερωτήσεις
Αρκετοί πιστεύουν πως οι ερωτήσεις μαρτυρούν έλλειψη γνώσης. Τουναντίον! Εάν πρόκειται να αναλάβουμε ένα έργο ή κάποια εργασία, είναι σημαντικό να μην φοβόμαστε τις ερωτήσεις. Οι απαντήσεις που θα λάβουμε, θα μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε το εύρος και τις ιδιαιτερότητες του έργου. Έτσι, θα μπορέσουμε να το διαχειριστούμε αποτελεσματικότερα και πιο επιτυχημένα.

•    Προετοιμαζόμαστε καλά
Η αυτοπεποίθηση δεν είναι μονάχα προσωπική υπόθεση. Όταν έχουμε να αντιμετωπίσουμε αντικειμενικές δυσκολίες ή tasks στην εργασία μας, δεν θα μπορέσουμε να αισθανθούμε άνετα αν δεν έχουμε προετοιμαστεί. Η σωστή προετοιμασία θα πάρει χρόνο, αλλά θα μας ενδυναμώσει ώστε να αισθανθούμε σίγουροι για τον εαυτό μας και να κερδίσουμε τον σεβασμό των συναδέλφων μας.

•    Βελτιώνουμε την εικόνα μας
Συχνά, το εξωτερικό παρουσιαστικό, μαρτυρά πολλά. Φροντίζουμε τον εαυτό μας, τα μαλλιά, τα ρούχα, την εμφάνισή μας. Όταν αισθανόμαστε καλά, αυτό φαίνεται και η αυτοπεποίθηση αυξάνεται. Επίσης, δεν παραλείπουμε να προβάλλουμε τον τρόπο που αισθανόμαστε και προς τους άλλους: χρησιμοποιούμε ανοιχτή στάση σώματος, χαμόγελο και θερμό τρόπο επικοινωνίας.