Stories Talk | Νίκος Η. Παπαστεργίου "Ο απόλυτος ασφαλιστικός κώδικας, απαιτεί σχεδιαστικά εργαλεία και ρεαλιστικές παραδοχές"
Η εμπνεύστρια και ιδρύτρια του Boardroom, ενός «χώρου» δικτύωσης για γυναίκες στελέχη, είναι η ίδια μια γυναίκα που πάλεψε και παλεύει καθημερινά για την καταξίωση και ανάδειξη των γυναικών που αξίζουν και πρέπει να αναγνωρίζονται.
Από τη Μία Κόλλια
Ποιες ήταν οι σημαντικές στιγμές στη ζωή σας, από τις σπουδές μέχρι σήμερα που διαμόρφωσαν την πορεία σας;
Οι σταθμοί της ζωής μου ήταν η επαγγελματική μου πορεία στη Νέα Υόρκη, οι EMBA σπουδές στο Harvard Business School, η μετάβαση από τα νομικά στο χώρο των επιχειρήσεων, η μετεγκατάσταση στην Ελβετία και η απόφαση να χτίσω τη δική μου εταιρεία. Κάθε ένα από αυτά τα ορόσημα είχε τη δική του επιρροή στην προσωπική μου διαδρομή.
Ποια ήταν η κυρίαρχη έμπνευση για τη δημιουργία του Boardroom και σε τι συνίσταται αυτό;
Όπως τα περισσότερα passion project, έτσι και το the Boardroom, γεννήθηκε μέσα από μια προσωπική αναζήτηση, μια προσπάθεια ανεύρεσης λύσης σε ένα δικό μου πρόβλημα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ήταν το πώς θα μπορούσα να χτίσω μια επιτυχημένη καριέρα σε διοικητικά συμβούλια. Πολύ γρήγορα συνειδητοποίησα ότι μια τέτοια επαγγελματική εξέλιξη δεν είναι γραμμική, με την έννοια ότι μια επιτυχημένη καριέρα ως υψηλόβαθμο στέλεχος δεν εγγυάται μια μελλοντική καριέρα σε διοικητικά συμβούλια. Κι αυτό ισχύει ακόμα περισσότερο για γυναίκες executives, που, δυστυχώς, παραμένουμε η εξαίρεση στον κανόνα. Αποφάσισα λοιπόν ότι, αντί να περιγράφω το πρόβλημα, έπρεπε να βρω μια λύση. Έτσι, όταν στο πλαίσιο των MBA σπουδών μου στο Harvard Business School οι καθηγητές μας ρώτησαν «τι πρόβλημα θέλετε να λύσετε;», σήκωσα το χέρι και είπα «Να φέρουμε περισσότερες γυναίκες σε διοικητικά συμβούλια!». Και κάπως έτσι γεννήθηκε το the Boardroom.
Το «Τhe Boardroom» συγκεντρώνει με τη μορφή «one-stop-shop» όλα όσα χρειάζεται ένα υψηλόβαθμο στέλεχος προκειμένου να εξελιχθεί σε επιτυχημένο μέλος ΔΣ εταιρειών:
-Εκπαίδευση, με εξειδικευμένο πρόγραμμα πέντε (5) ενοτήτων και προσομοιώσεις συνεδριάσεων διοικητικών συμβουλίων.
-Ανάπτυξη συγκεκριμένων ηγετικών ικανοτήτων που κρίνονται απαραίτητες σε επίπεδο διοικητικών συμβουλίων (leadership development), καθώς και εκμάθηση από ομότιμους (peer learning).
-Strategic networking, μέσω της συμμετοχής υψηλόβαθμων στελεχών, με έμφαση στους male supporters, οι οποίοι είναι άντρες σε θέσεις επιρροής που υποστηρίζουν τη γυναικεία επιχειρηματικότητα και ενδυνάμωση.
-Exclusive events με θετικά πρότυπα (role models) από όλον τον κόσμο, με τη λογική «you can't be what you can't see».
Ποιος είναι ο τρόπος να προχωρήσουμε σε καλύτερες επαγγελματικές προϋποθέσεις για τη γυναίκα;
Στην Ελλάδα, μόλις το 1% των εταιρειών έχει γυναίκα ως Πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου. Στην Ολλανδία, υπάρχουν περισσότεροι CEOs με το όνομα «Peter» από ό,τι υπάρχουν CEOs που είναι γυναίκες. Στην Ελβετία, υπάρχουν περισσότεροι CEOs με το όνομα Urs, Martin ή Peter, παρά γυναίκες. Αυτά και άλλα πολλά παραδείγματα είναι πραγματικά άξια απορίας, ειδικά όταν μιλάμε για ανεπτυγμένες χώρες όπου οι γυναίκες αποτελούν περισσότερο από το 50% του πληθυσμού.
Η συμμετοχή όμως των γυναικών στις διοικητικές θέσεις, στον επιχειρηματικό στίβο και την πολιτική είναι πλέον απαίτηση της αγοράς. Νομοθετικές ρυθμίσεις, απαιτήσεις θεσμικών επενδυτών και proxy advisors, καθώς και παγκόσμιες εκστρατείες γυναικείας ενδυνάμωσης, έχουν δημιουργήσει ένα πρόσφορο έδαφος για την ανέλιξη ικανών γυναικών σε ανώτατες διοικητικές θέσεις. Ως γυναίκες σήμερα έχουμε μια ιστορική ευκαιρία να αναδείξουμε τη θέση μας στον επιχειρηματικό κόσμο και να καταρρίψουμε απαρχαιωμένες προκαταλήψεις και στερεότυπα που συνιστούν τροχοπέδη στην επίτευξη της ισότητας των φύλων.
Ποιες είναι οι σημαντικότερες επιτυχίες του Boardroom μέχρι σήμερα και γιατί αποφασίσατε να έρθετε στην Ελλάδα;
Μέσα σε έναν χρόνο λειτουργίας, έχουμε ήδη χιλιάδες αιτήσεις σε όλη την Ευρώπη, 300 μέλη σε Ελβετία, Δανία και Ελλάδα, 10 χώρες στο πλάνο επέκτασης, και σημαντικούς διορισμούς σε διοικητικά συμβούλια εταιρειών. Επίσης εκδώσαμε το πρώτο μας βιβλίο, που προβάλλει επιτυχημένες γυναίκες επαγγελματίες, μέλη του the Boardroom στην Ελβετία, και τον Ιανουάριο 2023 θα συμμετάσχουμε στο World Economic Forum (WEF) στο Davos της Ελβετίας, με θέμα τη συμμετοχή γυναικών σε διοικητικά συμβούλια εταιρειών. Η Ελλάδα ήταν για μένα ο λογικός επόμενος σταθμός του the Boardroom, όχι μόνο για προφανείς συναισθηματικούς λόγους, αλλά κι επειδή γνωρίζω πολύ καλά ότι η Ελλάδα έχει ένα εντυπωσιακό γυναικείο δυναμικό το οποίο δυστυχώς ακόμα μένει ανεκμετάλλευτο.
Ποιες ήταν οι μεγαλύτερες δυσκολίες που αντιμετωπίσατε, πώς τις ξεπεράσατε και τι σας δίδαξαν;
Η ζωή και καριέρα στο εξωτερικό, μακριά από οικογένεια και φίλους από νεαρή ηλικία, ως γυναίκα σε κυριαρχικά ανδροκρατούμενο περιβάλλον, ήταν γεμάτη δυσκολίες, επαγγελματικές και προσωπικές, που όμως έκαναν κάθε επιτυχία ακόμα πιο σημαντική. Πάντα φρόντιζα να περιστοιχίζομαι από ανθρώπους που ήταν καλύτεροι από εμένα, από τους οποίους μπορούσα να μάθω και να εμπνευστώ, και που ταυτόχρονα ήθελαν να με δουν να επιτυγχάνω. Τι μου δίδαξαν οι δυσκολίες; Αν ήταν εύκολο, όλοι θα το έκαναν!
Υπάρχουν άνθρωποι-φάροι στη ζωή σας ή υπήρξαν κάποιοι που να σας καθόρισαν;
Η μητέρα μου, που με τη ζωή της μου δίδαξε ότι ως γυναίκες, εάν το θέλουμε, μπορούμε να συνδυάσουμε με επιτυχία καριέρα και οικογένεια.
Ο πατέρας μου, που ήταν λαμπρό παράδειγμα άνδρα υποστηρικτή.
Ο αδερφός μου, που πάντα με αντιμετωπίζει ως ισότιμη.
Ο σύζυγός μου, συνοδοιπόρος στη ζωή, χωρίς την υποστήριξη του οποίου δεν θα μπορούσα ποτέ να χτίσω την καριέρα που πάντα ονειρευόμουν.
Πόσο σημαντικός είναι ο προσωπικός χρόνος – τον έχετε; Εκτός και αν «προσωπικός χρόνος» για εσάς είναι ο χρόνος στη δουλειά σας.
Η δουλειά μου πλέον είναι όλη μου η ζωή, ή μάλλον έχω αφιερώσει όλη μου τη ζωή στη δουλειά μου, με στόχο να κάνουμε τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος για τις επόμενες γενιές.
Ποια είναι τα όνειρά σας για το μέλλον;
Ανυπομονώ να δω το the Boardroom να μεγαλώνει, χώρα-χώρα, φέρνοντας κοντά άντρες και γυναίκες από όλον τον κόσμο!
#HerStory