Η Αναστασία Πομόνη τα τελευταία 14 χρόνια, ζει και εργάζεται στην Ελβετία. Μετά από μια πανεπιστημιακή πορεία και δύο τίτλους ιατρικής ειδικότητας που αλληλοσυμπληρώνονται, της ακτινολόγου και της Πυρηνικής Ιατρικής, τα τελευταία 4 χρόνια είναι υπεύθυνη του τμήματος Πυρηνικής Ιατρικής στην κλινική LA SOURCE στη Λωζάνη.  Εκεί μαζί με μία ομάδα γιατρών, παλεύουν για την υγεία με πείσμα, αφοσίωση και αγάπη.

Από τη Μια Κόλλια

Είναι 43 χρονών και έχει ένα γιο.  Σπούδασε ιατρική στο Μιλάνο και ειδικεύτηκε στην Ακτινολογία. Αφού ολοκλήρωσε το πρώτο έτος  ειδικότητας στην Αθήνα, αποφάσισε να φύγει και να συνεχίσει στην Ελβετία. Η απόφασή της αυτή ήταν δύσκολη. Ήταν ένα νέο ξεκίνημα σε μία ξένη χώρα με άλλη κουλτούρα και αρκετά διαφορετική νοοτροπία από την ελληνική. Έπρεπε να ακολουθήσει διαφορετικούς ρυθμούς ζωής και εργασίας. Με λίγα λόγια όλα από την αρχή.

Στη Λωζάνη απέκτησε την ειδικότητα της ακτινολόγου και αμέσως μετά εστίασε το ενδιαφέρον της στην ογκολογία. Στο πώς δηλαδή, είναι δυνατόν η νόσος να απεικονιστεί και να ανιχνευθεί σε πρώιμο στάδιο. Στο πώς επίσης, μπορεί να εξακριβωθεί το αν ένας οργανισμός ανταποκρίνεται στη θεραπεία που ακολουθεί αλλά και στους τρόπους αναζήτησης καινοτόμων θεραπειών που απευθύνονται σε ασθενείς με όγκους.

Χάρη στην διαρκή έρευνα, την περιέργειά της και την απόλυτη πεποίθησή της πως «ναι», μπορούμε να κάνουμε πάντοτε το καλύτερο για τους ασθενείς μας, κατάφερε να αποκτήσει τη  δεύτερη ειδικότητά της, αυτήν της Πυρηνικής Ιατρικής.

Πρόκειται για μια ειδικότητα της ιατρικής που χρησιμοποιεί πηγές ακτινοβολίας για διαγνωστικούς και θεραπευτικούς σκοπούς δίνοντας ανατομικές και μεταβολικές πληροφορίες σε λειτουργικό και μοριακό επίπεδο με την απεικόνιση ολόκληρου του σώματος, αναδεικνύοντας συχνά αλλοιώσεις που προηγούνται των ανατομικών.

Σε συνεργασία με την απεικονιστική μέθοδο της ακτινολογίας, υπάρχουν υβριδικά συστήματα απεικόνισης που συνδυάζουν και τις δύο μεθόδους. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει ένα αυξανόμενο ενδιαφέρον διεθνώς σε διαγνωστικό αλλά κυρίως θεραπευτικό επίπεδο καθώς υπάρχει δυνατότητα κατευθυνόμενης ραδιενέργειας πάνω στον όγκο.

Ένα από τα πιο σημαντικά επιτεύγματα είναι το  Theragnostics,  που περιλαμβάνει με μεγάλη ακρίβεια τη θεραπεία όγκων που έχουν ήδη εντοπιστεί με τη διάγνωση, όπως για παράδειγμα οστικές αλλοιώσεις από καρκίνο του προστάτη ή νευροενδοκρινικούς όγκους. 

«Δεν ένιωσα ποτέ μία ξένη» λέει η Αναστασία, «αλλά η προσαρμογή μου δεν ήταν εύκολη. Λίγο το ελληνικό ταμπεραμέντο, λίγο οι ελβετικές σοκολάτες και οι όμορφοι άνθρωποι που γνώρισα με έκαναν να νιώσω σαν το σπίτι μου. Δεν υπάρχουν εδώ Έλληνες ή ξένοι, είμαστε όλοι ίσοι. Δυνατότητες και ευκαιρίες δίνονται σε όλους και στο χέρι μας είναι να τις αξιοποιήσουμε. Όμως δεν είναι όλα δουλειά. Τον ελεύθερό μου χρόνο συνηθίζω να τον περνάω άλλοτε κάνοντας βόλτες στη λίμνη με θέα τις Άλπεις, άλλοτε με περίπατους στα σοκάκια της παλιάς πόλης ή πεζοπορίες στην εξοχή, με βραδιές με φίλους και ασφαλώς απολαμβάνοντας συχνά το αγαπημένο μου φοντύ».

Και όπως πάντα, η Ελλάδα είναι εκεί. «Τι μου λείπει από την Ελλάδα; Όλα και τίποτα. Η Ελλάδα είναι μαζί μου πάντα, ό,τι κι αν κάνω. Όπου κι αν βρεθούμε, πρέπει να πιστεύουμε στον εαυτό μας και να τον αγαπήσουμε. Ας κυνηγήσουμε τα όνειρά μας πάνω απ’ όλα, προσέχοντας την υγεία μας και με σεβασμό στον χρόνο. Τίποτα δεν είναι δεδομένο. Να το θυμόμαστε αυτό πριν μας το μάθει η ζωή με τον δικό της τρόπο. Κάθε μέρα στο νοσοκομείο περιμένω να δω στεναχώρια, θλίψη και πόνο. Αλλά κάθε φορά που κοιτάω τους ασθενείς μου, βλέπω μόνο ελπίδα για τη ζωή.

Ζήστε λοιπόν! Η ζωή είναι εδώ και σας περιμένει να τη ζήσετε όσο πιο όμορφα μπορείτε»!

#HERstory