Stories Talk | Νίκος Η. Παπαστεργίου "Ο απόλυτος ασφαλιστικός κώδικας, απαιτεί σχεδιαστικά εργαλεία και ρεαλιστικές παραδοχές"
Ο Πέτρος Καμινιώτης, 24 ετών σήμερα και με σπουδές στο τμήμα Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, έχει μια μεγάλη αγάπη: τον λαϊκό πολιτισμό και την παράδοση σε όλες τις εκφάνσεις της. Έγινε γνωστός σε όλο τον κόσμο, ντύνοντας τα Playmobil με παραδοσιακές φορεσιές και φουστανέλες!
Από τη Μία Κόλλια
Αυτό το ενδιαφέρον του έχει ρίζες στα παιδικά κιόλας χρόνια όταν, όπως λέει ο ίδιος, ξεκίνησε ως απορία, βλέποντας την προγιαγιά του να φοράει καθημερινά την παραδοσιακή της φορεσιά: «Στα μάτια μου όλο αυτό φάνταζε πολύ παράξενο και κάθε φορά, το μόνο που τη ρωτούσα ήταν πώς δεν ζεσταίνεται, όταν φοράει μάλλινα βαριά ρούχα το καλοκαίρι. Η απάντηση της ήταν απλώς ότι έτσι έμαθε να ντύνεται όλη της τη ζωή. Μια απάντηση που κατάλαβα πολύ αργότερα».
Ακολούθησε η συμμετοχή του σε ομάδες παραδοσιακού χορού, που μπορεί αρχικά να ήταν μια ευκαιρία να κάνει φίλους, ταξίδια και να συμμετέχει σε παραστάσεις, αλλά κατά βάθος σίγουρα ήταν κάτι που τον γοήτευε πολύ και εξακολουθεί να τον γοητεύει. Ο τόσο πλούσιος λαϊκός πολιτισμός μιας μικρής χώρας όπως η Ελλάδα, όπου κάθε χωριό έχει τη δική του παράδοση, που πολλές φορές μάλιστα διαφέρει κατά πολύ από αυτήν ακόμη και του ακριβώς διπλανού χωριού. Αυτό αντικατοπτρίζεται και στις παραδοσιακές φορεσιές. «Υπάρχει τόση αυστηρότητα αλλά παράλληλα τόση ελευθερία. Δηλαδή, μπορεί οι τύποι φορεσιάς μιας περιοχής να είναι πολύ συγκεκριμένοι, π.χ. για την έφηβη, την αρραβωνιασμένη, τη νύφη κ.λπ., αλλά η κάθε κοπέλα είχε την ελευθερία να δείξει το προσωπικό της γούστο μέσα από αυτό το ρούχο», λέει ο Πέτρος.
Πολλοί άνθρωποι αγαπούν την παράδοση, αλλά ο Πέτρος κάνει κάτι που τον ξεχωρίζει. Από μικρός το αγαπημένο του παιχνίδι ήταν τα Playmobil -και ακόμη είναι. Έτσι, σε ηλικία 5 ετών αποφάσισε να μετατρέψει τους πειρατές και τους ιππότες σε παραδοσιακούς χορευτές. Στην αρχή, η μετατροπή έγινε με μικρά κομμάτια από χαρτοπετσέτες πρόχειρα κολλημένες μεταξύ τους.
Τότε γεννήθηκε και η ιδέα, η οποία πολύ αργότερα ονομάστηκε PlaymoGreek. Σιγά σιγά μάζευε πληροφορίες, μέχρι που στα 18 του επιχείρησε να φτιάξει κάποιες φορεσιές που θα αποτυπώνουν με πλήρη πιστότητα τις αυθεντικές. Η διαδικασία που ακολουθεί, είναι αρκετά μεγάλη και χρονοβόρα, αλλά με αυτόν τον τρόπο νιώθει ότι δημιουργεί τη δική του, προσωπική συλλογή πάνω σε κάτι που αγαπάει.
Εξάλλου η παράδοση είναι κάτι συνεχές, που δεν σταματάει. «Όλοι είμαστε μέρος της παράδοσης, αν και η έννοια έχει αλλάξει με τον καιρό. Το ενθαρρυντικό είναι ότι όλο και περισσότεροι νέοι ενδιαφέρονται να εξερευνήσουν τον λαϊκό πολιτισμό, είτε συμμετέχοντας σε χορευτικές ομάδες, είτε πηγαίνοντας σε γλέντια και πανηγύρια, είτε αποτυπώνοντας παραδοσιακά σχέδια σε ρούχα και αντικείμενα», λέει ο Πέτρος Καμινιώτης, που έχει καταφέρει να προσελκύσει με το «παιδικό παιχνίδι» του το ενδιαφέρον συλλεκτών από την Ελλάδα αλλά και από τον διεθνή χώρο.
«Όταν ξεκίνησε αυτή η ιδέα δεν φανταζόμουν ότι θα είχε απήχηση. Η μεγάλη έκπληξη ήρθε μετά το πρώτο άρθρο για ένα ηλεκτρονικό περιοδικό και σιγουρεύτηκα τελικά από το ενδιαφέρον μουσείων, ιδρυμάτων και οργανισμών για εκθέσεις, αλλά και από την προσέλευση κόσμου σε αυτές. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη επιβράβευση από το να βλέπεις μικρά παιδιά να στέκονται και να χαζεύουν τη δουλειά σου. Γιατί αυτός είναι και ο κυριότερος στόχος του project: να φέρω σε επαφή τις νεότερες ηλικίες με την παράδοση μέσα από έναν πιο δημιουργικό και σύγχρονο τρόπο. Μελλοντικά, θέλω να διευρύνω τη συλλογή και να συμπεριλάβω φορεσιές από τις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας αλλά και χώρες του εξωτερικού, ώστε να γίνει μια σύγκριση και να δούμε τις διαφορές αλλά κυρίως τις ομοιότητες που, πιστέψτε με, είναι πολλές», καταλήγει.
#HisStory