H Mαρία Θέμελη είναι επίκουρη καθηγήτρια της Ιατρικής στο πανεπιστήμιο VU University Medical Center της Ολλανδίας και ως ερευνήτρια έχει αναγνωρισμένα πολύ σημαντική συνεισφορά στη θεραπεία του αιματολογικού καρκίνου. 

Από τη Μία Κόλλια

Η Μαρία Θέμελη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πάτρα. Σπούδασε στην Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών, από όπου αποφοίτησε πρώτη μεταξύ των συμφοιτητών της, το 2006. Μετά το διδακτορικό της στο ίδιο πανεπιστήμιο, το 2010, συνέχισε την έρευνα σε μεταδιδακτορικό επίπεδο στο Memorial Sloan Kettering Cancer Center στη Νέα Υόρκη. 

Αυτή η δουλειά οδήγησε σε ανακαλύψεις υψηλού αντίκτυπου στον τομέα της ανοσοθεραπείας με κύτταρα CAR-T, που έχουν αντικαρκινική δράση. Η μέθοδος αυτή μάλιστα έχει κατοχυρωθεί με πατέντα. Στόχος της ερευνήτριας είναι να κάνει αυτή την πατέντα προσβάσιμη σε όλους, γιατί, όπως πιστεύει η ίδια, η θεραπεία για τον καρκίνο δεν μπορεί να είναι προνόμιο λίγων. 

Ο δρόμος βέβαια είναι μακρύς. Η ομάδα της μαζί με επιστήμονες σε όλο τον κόσμο προσπαθούν συνεχώς να βελτιώνουν τα αποτελέσματα της θεραπείας με CAR-T σε διάφορους τύπους καρκίνου. Όπως επισημαίνει όμως, «δυστυχώς, εκεί που νομίζουμε ότι τελειώνουμε το παζλ, ξάφνου εμφανίζονται καινούρια κομμάτια. Κι αυτό γιατί ο καρκίνος είναι μια εξαιρετικά πολυμορφική ασθένεια».

Η αναζήτηση της αλήθειας και οι αναγνωρίσεις

Το 2015 η Μαρία Θέμελη έλαβε την υποτροφία «Marie Curie» από την Ευρωπαϊκή Ένωση και επέστρεψε στην Ευρώπη, στο Τμήμα Αιματολογίας του VUmc Cancer Center στο Άμστερνταμ, όπου είναι πλέον επίκουρη καθηγήτρια. 

Αυτό που την παρακίνησε να ασχοληθεί με την έρευνα είναι ότι οι ερευνητές είναι άνθρωποι που έχουν μια εσωτερική ώθηση για την ανακάλυψη της αλήθειας. Δεν αρκούνται σε παρατηρήσεις αλλά θέλουν να ξέρουν τις αιτίες πίσω από αυτές. Στη συνέχεια, ανάλογα με τα ερεθίσματα αποφασίζουν να επικεντρώσουν το ταλέντο και την επιθυμία τους σε έναν συγκεκριμένο τομέα. 

Βοηθητική ήταν και η υποστήριξη της οικογένειάς της, «γιατί είναι σημαντικό η οικογένεια να αναγνωρίζει την αξία της αναζήτησης της γνώσης και να ενισχύει την πορεία αυτή».

themeli

Το 2019 έλαβε το βραβείο Καινοτομίας «Αργώ», που απονέμεται σε Έλληνες που ζουν και διαπρέπουν στο εξωτερικό, ενώ το 2017 είχε ήδη βραβευτεί ως Γυναίκα της χρονιάς στην Ολλανδία για την έρευνά της στην ανοσολογία του καρκίνου, στον διαγωνισμό του επιστημονικού περιοδικού VIVA, με τίτλο «Έξυπνα Κεφάλια».

Η στόφα του ερευνητή και η επιμονή στο όραμα 

Η Ελληνίδα ερευνήτρια πιστεύει ότι το εργασιακό περιβάλλον και οι τεχνικές δυνατότητες παίζουν μεγάλο ρόλο στην εξέλιξη του ερευνητή. Γι’ αυτό και ένας εκπαιδευόμενος ερευνητής θα πρέπει να έχει την εμπειρία εργασίας στο εξωτερικό, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η χώρα μας υστερεί σε αυτόν τον τομέα. 

Έχει να κάνει με τον εμπλουτισμό του τρόπου της επιστημονικής σκέψης, μέσα από τη σύναψη συνεργασιών. Αυτό τον εμπλουτισμό τον λαμβάνεις όταν γνωρίσεις άλλα εργασιακά περιβάλλοντα και συνομιλήσεις με επιστήμονες που μπορεί να έχουν έναν άλλο τρόπο σκέψης. 

Όσο για τη συμβουλή που θα έδινε στους νέους, είναι να θέτουν στόχους και να δουλεύουν σαν αθλητές για να τους κατακτήσουν. Όχι απαραίτητα πρωταθλητές, αλλά σίγουρα με όλες τους τις δυνάμεις, ώστε να μην μπορεί τίποτα να τους στερήσει το όραμα. Να εκτιμούν τη γνώση, γιατί καμιά γνώση δεν πάει χαμένη. 

Εξάλλου και η ίδια σήμερα στο εργαστήριο θέτει μικρούς και μεγάλους στόχους και χαίρεται για την κατάκτησή τους. «Είναι σημαντικό να πανηγυρίζουμε για τους στόχους μας, διότι η έρευνα έχει στο 90% αποτυχία και απογοήτευση και μόνο 10% στιγμές επιτυχίας. Η απάντηση έστω και σε ένα ερώτημα, είναι η κινητήριος δύναμη», έχει δηλώσει με παρρησία.  

#HerStory