Από το μάρκετινγκ και τις πωλήσεις στις πιο ψηλές κορυφές του κόσμου και στο Εβερεστ ασφαλώς! Η Βανέσα Αρχοντίδου, πολυπράγμων, δυναμική και πείσμων αποφάσισε να δημιουργήσει τον οργανισμό “A Woman Can Be” καθώς γνωρίζει από πρώτο χέρι πως, ναι, μια γυναίκα μπορεί να καταφέρει τα πάντα! Τώρα, ετοιμάζεται για την Ανταρκτική για να μας αφυπνίσει σε σχέση με το περιβάλλον και τη βιωσιμότητα με το “Women for Nature_THE ANTARCTICA EXPEDITION PROJECT”.

Από τη Μία Κόλλια

Η Βανέσα Αρχοντίδου, (και) μητέρα δύο αγοριών είναι μια γυναίκα που κυριολεκτικά «πήρε τα βουνά» και έφτασε την άνοιξη 2019 – με την πρώτη ελληνική γυναικεία ομάδα – στην κορυφή του κόσμου, το Έβερεστ. Είναι marketer, αλπινίστρια, motivational speaker & environmental communicator και ιδρύτρια του “A Woman Can Be”.

Παρόλο που τα τελευταία 17 χρόνια, το μάρκετινγκ και οι πωλήσεις αποτελούν τον πυρήνα της επαγγελματικής της πορείας, καθώς εργάζεται ως Διευθύντρια Μάρκετινγκ σε πολυεθνικές εταιρείες, η προσωπική της εξέλιξη επηρεάστηκε από την αγάπη της για τη φύση, τον διαλογισμό, την ορειβασία και τα μακρινά ταξίδια.

Το 2004 έγινε μέλος του Αθηναϊκού Ορειβατικού Συλλόγου (Α.Ο.Σ) όπου ολοκλήρωσε τη Σχολή Αναρρίχησης και Χειμερινού Βουνού και πλέον βοηθά περιστασιακά ως αρχηγός στις αναβάσεις και τις πεζοπορίες. Στο πλαίσιο της ορειβατικής της δράσης έχει συμμετάσχει σε εμπορικές αποστολές σε ολόκληρο τον κόσμο, αφού με στόχο την επίτευξη του διεθνούς project “7 SUMMITS” έχει ταξιδέψει στις 6 από τις 7 ηπείρους και έχει ανέβει στις υψηλότερες κορυφές τους!

Στα βουνά της Ελλάδας και του κόσμου εδραιώθηκε ο σεβασμός για τη φύση και η ανησυχία της για την περιβαλλοντική βιωσιμότητα. Η αναζήτηση για ένα καλύτερο μέλλον συμπορεύτηκε με την αναζήτηση για ένα καλύτερο εαυτό, με επίγνωση και ενσυνειδητότητα. Πλέον, ως εκπαιδεύτρια mindfulness, ειδικεύεται σε τεχνικές διαλογισμού στην ύπαιθρο που ενισχύουν τη συγκέντρωση, την ενσυναίσθηση και τη θετική ψυχολογία.

Τoν Νοέμβριο του 2019 ίδρυσε τον οργανισμό “A Woman Can Be” γιατί πραγματικά πιστεύει ότι μια γυναίκα μπορεί να είναι…ο,τιδήποτε βάλει στόχο να γίνει.

Γυναίκα, πλανήτης, περιβάλλον

«Τόσο η επαγγελματική όσο  και η προσωπική μου πορεία με έκαναν να καταλάβω ότι η γυναικεία ισότητα χρειάζεται ακόμα δουλειά για να επιτευχθεί και είναι ένας καθημερινός αγώνας με την κοινωνία, τα στερεότυπα αλλά και τον ίδιο μας τον εαυτό. Εγώ προσωπικά τον βρήκα μέσα από την επαφή μου με τη φύση και με το βουνό. Συνειδητοποίησα ότι είμαστε λίγες οι γυναίκες που έχουμε τη χαρά να απολαμβάνουμε τη φύση, την περιπέτεια, την εξερεύνηση αλλά και την ελευθερία που όλα τα προηγούμενα συνεπάγονται. Όχι γιατί δεν είμαστε δυνατές, αλλά γιατί έχουμε μεγαλώσει με εικόνες και πρότυπα που μας θέλουν περιποιημένες, καθαρές και ατσαλάκωτες. Οι μέρες όμως είναι δύσκολες.

vanessa

Ο πλανήτης μας κινδυνεύει τώρα πια περισσότερο από ποτέ και μας χρειάζεται όλους, κυρίως τις γυναίκες, που αποτελούν ένα ανεκμετάλλευτο δυναμικό. Γι αυτό, οφείλουμε να πρωτοστατούμε σε δράσεις με στόχο την περιβαλλοντική βιωσιμότητα και την  αειφορία. Το επόμενο μου project στο πλαίσιο του AWomanCanBe.org, το “Women for Nature_THE ANTARCTICA EXPEDITION PROJECT”, έχει ως στόχο την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση. Πρόκειται για μια αποστολή στην Ανταρκτική, ένα μέρος που πλήττεται περισσότερο από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, προκειμένου να αναδειχθεί το πρόβλημα, να συζητηθεί και να αρχίσουμε να αντιλαμβανόμαστε ότι όσα μας φαίνονται μακρινά , είναι στην ουσία δίπλα μας και χωρίς τη συμμετοχή μας στη λύση τους, σύντομα θα επηρεάσουν και τη δική μας ζωή».

Τι είναι ακριβώς το Women For Nature_THE ANTARCTICA EXPEDITION PROJECT

«To project εντάσσεται στο πλαίσιο του Women for Nature, μια πρωτοβουλία του οργανισμού που δημιουργεί τις προϋποθέσεις, ώστε οι γυναίκες να προϊστανται σε δράσεις που στόχο έχουν την αειφορία του φυσικού περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση, περιβαλλοντικών προβλημάτων και απειλών, όπως η κλιματική αλλαγή. Το Antarctica Expedition είναι μια αποστολή ευαισθητοποίησης με διεθνή αντίκτυπο αλλά Ελληνική ψυχή. Πραγματοποιείται στην ήπειρο που ρυθμίζει το κλίμα όλου του πλανήτη και ταυτόχρονα πλήττεται περισσότερο από την κλιματική αλλαγή. Μια Ελληνίδα θα επιχειρήσει την ανάβαση στο όρος Vinson, την υψηλότερη κορυφή της Ανταρκτικής και θα φτάσει με σκι στο Νότιο Πόλο μεταφέροντας το μήνυμα ότι και στο θέμα της κλιματικής αλλαγής: Μια γυναίκα ΜΠΟΡΕΙ να κάνει τη διαφορά».

#HerStory