Όταν η τέχνη συναντά την ιστορία και την τεχνολογία, η ιστορία γίνεται το πιο φιλικό σπίτι αναμνήσεων και γνώσης.
 
 

#morias21 #history #technology #arts #culture #greekrevolution
 
Από τη Μία Κόλλια
Inspired by Morias’21 
 
200 χρόνια έχουν περάσει από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης και το πρόγραμμα πολιτιστικού τουρισμού ΜΟΡΙΑΣ '21 γιορτάζει αυτή τη σημαντική επέτειο προσκαλώντας επισκέπτες από όλο τον κόσμο να ανταμώσουν στην Πελοπόννησο, όπου εδραιώθηκε ο Ελληνικός Αγώνας της Ανεξαρτησίας, και να τους μεταφέρει στην ιστορία με τη βοήθεια δραστηριοτήτων και διαδραστικών εμπειριών σε ολόκληρη την περιοχή.

Ως επιστέγασμα του προγράμματος ΜΟΡΙΑΣ '21, το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου και η ΤΕΜΕΣ πήραν την πρωτοβουλία να συνεργαστούν με την Google Arts & Culture. Ο στόχος ήταν διττός: η παρουσίαση των σημαντικότερων στιγμών της Επανάστασης στην Πελοπόννησο, ως γεωγραφικού πυρήνα των γεγονότων, αλλά και μία μοναδική ευκαιρία διάδοσης των αξιών του Αγώνα για ελευθερία, δικαιοσύνη, ενότητα και πίστη στο κοινό όραμα που ενέπνευσε τη φιλοσοφία του προγράμματος ΜΟΡΙΑΣ '21.

https://impactalk.gr/el/experts-talk/politistikos-toyrismos-ekei-opoy-i-istoria-synantaei-tin-tehni-ti-gastronomia-kai-ti 

Η επιλογή της συνεργασίας με την Google Arts & Culture δεν ήταν τυχαία. Η διάχυση της πληροφορίας και η προσβασιμότητα στη γνώση μέσω της τεχνολογίας έχει αναδειχθεί σήμερα σε σημαντικό παράγοντα αξιολόγησης της επιτυχίας των σύγχρονων δράσεων. Η ανάδειξη ψηφιακού υλικού, εικαστικού και ιστορικού, σε μία παγκόσμια πλατφόρμα όπως η Google, το κάνει προσιτό σε όλους, αποτελεί ένα διαχρονικό εκπαιδευτικό εργαλείο  ενώ παράλληλα μας εμπνέει για περαιτέρω αναζήτηση και δράση. 

Ορισμένα από τα σημαντικά έργα τέχνης που παρουσιάζονται, είτε στη βάση δεδομένων ως εικαστικά εκθέματα είτε ως αφηγηματικά εργαλεία στις θεματικές ιστορίες, εκτίθενται για πρώτη φορά διαδικτυακά κι έτσι οι επισκέπτες της πλατφόρμας βιώνουν μία μοναδική εμπειρία πολιτισμού από το σπίτι τους.
Έτσι, δημιουργήθηκαν ψηφιακές ιστορίες με βάση τους άξονες του ΜΟΡΙΑΣ '21, που είναι οι ιστορικές διαδρομές στην Πελοπόννησο, η τέχνη, η ιστορία, η γαστρονομία και η φύση.

Παράλληλα, προετοιμάζονται δορυφορικές παρουσιάσεις σε συνεργασία με οργανισμούς όπως είναι το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, η Συλλογή Ελληνικών Ενδυμασιών Γ.Β. Καρέλια και η Playmogreek, που θα ενισχύσουν εικαστικά και ιστορικά τόσο τη βάση δεδομένων όσο και τη συνολική εμπειρία του επισκέπτη της σελίδας.
 
Η Ψηφιακή Συλλογή «ΜΟΡΙΑΣ’21» από την Google Arts & Culture
 
Η ψηφιακή συλλογή περιέχει σχεδόν 200 έργα τέχνης. Στα πιο ενδιαφέροντα από αυτά, που είναι ήδη online, περιλαμβάνονται «Η Ναυμαχία του Ναυαρίνου» του Jean-Charles Langlois, «Η Άλωση της Ακροκορίνθου» του Peter Von Hess, «Γκραβούρα του Ναυπλίου» από τον Karl Krazeisen, «Ελληνίδα που αναμένει την έκβαση μάχης» του H. Decaisne, «Οι Έλληνες είναι αθάνατοι» από τον G. de Galard καθώς και ιστορικά αντικείμενα όπως το κράνος του στρατηγού Θ. Κολοκοτρώνη, έκθεμα του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου. Τους επόμενους μήνες, θα προστεθούν αρκετά έργα ακόμη και η ψηφιακή συλλογή θα περιλαμβάνει 500 εκθέματα συνολικά. 

petrobeis
 
Διαδικτυακά Εκθέματα

Τα εκθέματα που είναι τώρα διαθέσιμα στο Google Arts & Culture μας ταξιδεύουν στην ιστορία, εστιάζοντας κυρίως στα ακόλουθα:

- Θεματικές διαδρομές - Ανακαλύπτοντας την Πελοπόννησο: Έχουν επιλεγεί χαρακτηριστικές θεματικές διαδρομές από τις 21 συνολικά που προσφέρει το πρόγραμμα πολιτιστικού τουρισμού ΜΟΡΙΑΣ ‘21. Οι διαδρομές, που μπορούν να συνδυαστούν σε εξορμήσεις 3, 5 ή 7 ημερών, αφορούν εμβληματικές πόλεις, χωριά, καστροπολιτείες και άλλα σημεία όπου πάρθηκαν σημαντικές αποφάσεις στην Ανατολική και Δυτική Μάνη, στην Καλαμάτα, στην Κόρινθο, στη Μονεμβασιά, στο Ναύπλιο, στην Πύλο και στην Τρίπολη. 

https://impactalk.gr/el/stories-talk/politistikos-toyrismos-enas-neos-olistikos-tropos-anapsyhis 

- Ιστορία - Μαρτυρίες από Κειμήλια και Ζωγραφικούς Πίνακες: Πίνακες Ελλήνων και ξένων δημιουργών που παραχωρήθηκαν από το Μουσείο Μπενάκη, το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, το Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Καλαμάτας, την Αργολική Αρχειακή Βιβλιοθήκη Ιστορίας & Πολιτισμού αλλά και τη Συλλογή Τέχνης της Costa Navarino εκτίθενται ψηφιακά, σε συνδυασμό με αφήγηση των γεγονότων από τους πρωταγωνιστές τους αλλά και με παράλληλη παράθεση ιστορικών μαρτυριών που μας ταξιδεύουν στις πιο σημαντικές περιοχές του Μοριά.

- Γαστρονομία - Γεύσεις της Ελληνικής Επανάστασης: Βασισμένο σε έρευνα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, θα βρείτε online ένα ειδικό μενού 12 πιάτων με την υπογραφή του chef Λευτέρη Λαζάρου, βασισμένο σε υλικά και συνταγές της περιόδου. Παράλληλα, ο Master of Wine Κωνσταντίνος Λαζαράκης επιλέγει ιδιαίτερες ποικιλίες κρασιού από την Πελοπόννησο, που συνδυάζονται ιδανικά με κάθε συνταγή.

- Τέχνη - Τοιχογραφίες της Ελληνικής Επανάστασης: Με έμπνευση από την Ελληνική Επανάσταση και τους ήρωές της, νέοι καλλιτέχνες δημιούργησαν τοιχογραφίες που μεταμόρφωσαν το αστικό περιβάλλον επιλεγμένων πόλεων της Πελοποννήσου. Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε από το ΙΓ’ Εργαστήριο της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, υπό την επίβλεψη της Δρ. Ερατώ Χατζησάββα, που είχε την ευθύνη της ιστορικής τεκμηρίωσης και την εικαστική επιμέλεια της εικονογράφησης.

- Φύση - Τα δέντρα μιλούν: Σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καλαμάτας, και με τη υποστήριξη του Olayan Group,, το πρόγραμμα ΜΟΡΙΑΣ '21 χαρτογράφησε αιωνόβια δέντρα της Πελοποννήσου ως ζωντανές υπενθυμίσεις ιστορικών στιγμών της Ελληνικής Επανάστασης.

Σχετικά με την Google Arts & Culture

Η Google Arts & Culture φέρνει κοντά μας τις συλλογές πάνω από 2.000 μουσείων. Είναι ένας διαδραστικός τρόπος να εξερευνήσουμε την τέχνη, την ιστορία και τα θαύματα του κόσμου -από τους πίνακες με το δωμάτιο του Van Gogh ως το κίνημα για τα δικαιώματα των γυναικών και το Taj Mahal. Η εφαρμογή Google Arts & Culture διατίθεται δωρεάν.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα ΜΟΡΙΑΣ ’21, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα https://www.morias21.com/

Μπορείτε να βρείτε τη συλλογή του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας Google Arts & Culture και μέσω της εφαρμογής Google Arts & Culture, η οποία είναι δωρεάν και διατίθεται για συσκευές iOS και Android.
https://artsandculture.google.com/partner/captain-vassilis-carmen-constantakopoulos-foundation?hl=el