Η συμπονετική ηγεσία είναι ένας συνδυασμός ενσυναίσθησης και καλών ηγετικών δεξιοτήτων. Και είναι το κλειδί για την επιτυχία. Η σύγχρονη εποχή και η μοντέρνα επιχειρηματικότητα την εφαρμόζουν και την υποστηρίζουν. 

Από τη Μία Κόλλια  

Οι συμπονετικοί ηγέτες βρίσκονται στο τιμόνι μιας επιχείρησης και τη διοικούν με το κεφάλι αλλά και με την καρδιά, καταλαβαίνουν ότι οι υπάλληλοί τους είναι άνθρωποι πρώτα απ’ όλα - και ότι οι άνθρωποι έχουν ανάγκες. Οι συμπονετικοί ηγέτες συμπεριφέρονται στους υπαλλήλους τους με τον τρόπο που θα ήθελαν να φέρονται και στους ίδιους και εστιάζουν στην ανάπτυξη ενός εργασιακού περιβάλλοντος όπου το προσωπικό αισθάνεται ότι εκτιμάται και είναι ασφαλές. Δυστυχώς, τη συμπονετική ηγεσία στον χώρο εργασίας δεν τη συναντάμε πολύ συχνά, επειδή η πλειονότητα των ηγετών έχει εκπαιδευτεί να πιστεύει ότι ο χώρος εργασίας πρέπει να είναι απαλλαγμένος από συναισθήματα. Τα προσωπικά προβλήματα του καθενός πρέπει να μένουν στο σπίτι και η μόνη αποδεκτή στάση που πρέπει να επιδεικνύεται είναι η θετική. Όλα τα θέματα κρύβονται κάτω από το χαλί και η «τοξική» θετικότητα επιβάλλεται στους εργαζόμενους. Και όμως, η συμπονετική ηγεσία είναι το κλειδί της επιτυχίας, και ας δούμε τους λόγους...

1) Οι άνθρωποι ευδοκιμούν όταν υπάρχει συμπόνια

Όταν οι εργαζόμενοι αισθάνονται ασφαλείς, ευδοκιμούν επειδή η ευαλωτότητα οδηγεί σε βαθύτερη ανθρώπινη σύνδεση. Σύμφωνα με τη συγγραφέα και ερευνήτρια Brené  Brown, οι άνθρωποι είναι «προγραμματισμένοι» να συνδέονται μεταξύ τους, επειδή αυτό τούς δίνει νόημα και σκοπό. Επομένως, όταν οι επικεφαλής σε μια εταιρεία είναι συμπονετικοί και δείχνουν ότι νοιάζονται για την ευημερία των υπαλλήλων τους και εκτός του χώρου εργασίας, ενισχύεται ο συναισθηματικός δεσμός μεταξύ της διοίκησης και των εργαζομένων και αυτό δημιουργεί ένα πιο σταθερό εργασιακό περιβάλλον, όπου οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να ευδοκιμήσουν.

2) Οι άνθρωποι πρέπει να νιώθουν ότι τους κατανοούν

Όταν δεν ξέρουμε τι κάνει τους υπαλλήλους μας να ξεχωρίζουν, ποτέ δε θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους. Μερικοί άνθρωποι πηγαίνουν να δουλέψουν μόνο για το μεροκάματο, αλλά υπάρχουν και πολλοί άλλοι που έχουν βρει σκοπό μέσα σε αυτό που κάνουν και με τη σωστή καθοδήγηση, μπορούν να γίνουν πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία για την επιχείρησή μας. Αλλά για να βγάλουμε τον καλύτερο εαυτό τους, πρέπει να είμαστε σε θέση να τους κατανοήσουμε -και αυτό είναι ένα από τα οφέλη της συμπονετικής ηγεσίας.

Compassion

 

3) Η συμπόνια κάνει ένα πιο ευτυχισμένο εργατικό δυναμικό

Μελέτες αποδεικνύουν ότι οι δυστυχισμένοι εργαζόμενοι τείνουν να είναι πιο καταθλιπτικοί, πιεσμένοι και αγχωμένοι. Αυτό οδηγεί σε αυξημένο κίνδυνο πεπτικών προβλημάτων και καρδιακών παθήσεων. Επομένως, είναι προς το συμφέρον μας να προσπαθήσουμε να έχουμε πιο ευτυχισμένους εργαζόμενους. Η συμπονετική ηγεσία ενισχύει το ηθικό των υπαλλήλων, επειδή τους κάνει να αισθάνονται υποστήριξη, ασφάλεια και εκτίμηση, γεγονός που δημιουργεί ένα πιο αποτελεσματικό εργατικό δυναμικό.

4) Η συμπόνια μειώνει τη συχνή εναλλαγή προσωπικού

Εάν προσλαμβάνουμε νέους υπαλλήλους κάθε έξι μήνες καταλήγει να είναι μια μη οικονομικά αποδοτική πρακτική και παράλληλα επιβραδύνει την πρόοδο μιας εταιρείας. Για να διατηρήσει τους υπαλλήλους και να δημιουργήσει αφοσίωση, η διοίκηση συνήθως επικεντρώνεται στην αύξηση των μισθών και σε κάποια επιπλέον μπόνους. Ωστόσο, οι άνθρωποι γίνονται όλο και πιο δυσαρεστημένοι, όταν εργάζονται σε επιχειρήσεις όπου δεν αισθάνονται ότι τους εκτιμούν. Μια έρευνα του ICL (Institute for Compassionate Leadership) δείχνει ότι οι άνθρωποι προτιμούν να εργάζονται σε μια εταιρεία που πληρώνει λιγότερα χρήματα αλλά είναι περισσότερο επικεντρωμένη στην ευημερία των εργαζομένων της.

5) Η συμπόνια βελτιώνει την εργασιακή ικανοποίηση

Όταν οι εργαζόμενοι δεν είναι ικανοποιημένοι με τη δουλειά τους, δεν αποδίδουν σε υψηλό επίπεδο ή αποφασίζουν να φύγουν και να δουλέψουν κάπου αλλού. Όμως, ένα συμπονετικό περιβάλλον εργασίας είναι πιο θετικό και λιγότερο αγχωτικό, γεγονός που ενισχύει την εργασιακή ικανοποίηση. Μια μελέτη που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο Villanova των Ηνωμένων Πολιτειών διαπίστωσε ότι οι ικανοποιημένοι εργαζόμενοι επενδύουν περισσότερο στην επιτυχία της εταιρείας. Έχουν την επιθυμία να εκπληρώσουν το όραμα του οργανισμού και επομένως κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο για να το επιτύχουν.

Μπορεί κάποιος να έχει εξαιρετικές ηγετικές ικανότητες, αλλά να μην έχει ενσυναίσθηση. Τα καλά νέα είναι ότι η ενσυναίσθηση είναι μια ήπια δεξιότητα που μπορούμε να μάθουμε.