Ο Στέλιος Ράμφος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1939. Είναι σύγχρονος φιλόσοφος, πανεπιστημιακός και συγγραφέας.

Επιμέλεια: Μάκης Προβατάς

Σπούδασε στη Νομική Σχολή Αθηνών και το 1965 πήγε στο Παρίσι όπου σπούδασε Φιλοσοφία στο Université de Vincennes à Saint - Denis. Σε αυτό το Πανεπιστήμιο δίδαξε Φιλοσοφία από το 1969 έως το 1974. Το 1974 εγκαταστάθηκε οριστικά στην Ελλάδα.  

Στην Αθήνα δίδαξε, μεταξύ άλλων, στο Ίδρυμα Γουλανδρή-Χόρν, ενώ σήμερα διδάσκει στο Ίδρυμα Βασίλη και Μαρίνας Θεοχαράκη.  Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε γνωστά λογοτεχνικά περιοδικά, όπως «Ευθύνη», «Ερουρέμ», «Ίνδικτος», ενώ πραγματοποιεί πολλές διαλέξεις και παρεμβαίνει με συνεντεύξεις για θέματα της επικαιρότητας που απασχολούν τη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα. 

Δείτε ολόκληρο το Leaders Talk Εδώ

Το συγγραφικό του έργο είναι σημαντικό και περιλαμβάνει πολλά βιβλία, φιλοσοφικά, μελέτες και δοκίμια. Μερικά από τα πιο γνωστά συγγραφικά του έργα είναι η «Ελλάδα των Ονείρων- Σπουδή στο συλλογικό μας φαντασιακό», η «Η αιωνιότητα και ο χρόνος, Πλωτίνου, ΙΙΙ 7 (45)», η «Λογική της παράνοιας».

Στο Leaders Talk, ο Στέλιος Ράμφος, εξηγεί πως έφτασε να ασχοληθεί με την κατανόηση των πνευματικών χαρακτηριστικών που κληροδότησε το Βυζάντιο στη νεότερη Ελλάδα, η άγνοια των οποίων, όπως αναφέρει, καθιστά το νεοελληνικό ψυχισμό ελλειμματικό.

Ο Στέλιος Ράμφος δηλώνει φανατικά αισιόδοξος: «αισιοδοξία, για μένα, είναι να βλέπεις την πραγματικότητα. Όπου υπάρχει θεώρηση της πραγματικότητας, είναι ο δρόμος ανοιχτός για το αισιόδοξο». Με αφορμή την πανδημία και τις εσωτερικές ζυμώσεις που αυτή προκαλεί σε κάθε άνθρωπο, ο Στέλιος Ράμφος θεωρεί ότι πρόκειται για μια καλή ευκαιρία να σκεφτούμε σοβαρά την αδυναμία μας. «Γιατί σκέφτομαι σοβαρά την αδυναμία μου σημαίνει σκέφτομαι την ψυχή μου», καταλήγει ο διάσημος φιλόσοφος.

#HisStory