Ο Διακεκριμένος Ψυχίατρος Ματθαίος Γιωσαφάτ μπορεί να έφυγε από τη ζωή όμως το πνεύμα του, τα σοφά λόγια του και το αποτύπωμα που άφησε σε χιλιάδες ανθρώπους θα μείνουν για πάντα παρακαταθήκη. 

Από τον Αλέξανδρο Θεοδωρόπουλο

Ο κορυφαίος Έλληνας ψυχίατρος και ψυχαναλυτής είχε βάλει τη σφραγίδα του σε πολλές έρευνες, βιβλία, ακαδημαϊκά άρθρα καθώς και σε πλήθος μελετών δημοσιευμένων σε επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια του εξωτερικού. 

Η Σπουδαία Πορεία

Ο Ματθαίος Γιωσαφάτ γεννήθηκε στην Κατερίνη Πιερίας. Ξεκίνησε να διαβάζει στο βουνό κατά τη διάρκεια της κατοχής και αργότερα τελείωσε το σχολείο στην Κατερίνη. Αποφοίτησε από το τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1963 και έλαβε την ειδικότητα του Νευρολόγου-Ψυχιάτρου το 1967. 

Την ίδια χρονιά έφυγε για το Λονδίνο με σκοπό την περαιτέρω εξέλιξη του στον τομέα της ψυχιατρικής και της ψυχανάλυσης. Εκεί παρέμεινε για 15 χρόνια όπου ανέλαβε διάφορες θέσεις σε νοσοκομεία, αρχικά ως βοηθός και επιμελητής και αργότερα ως υποδιευθυντής και τελικά μόνιμος διευθυντής στο Εθνικό Σύστημα Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου. Ακολούθησε πενταετή εκπαίδευση στην Ψυχαναλυτική Ψυχοθεραπεία και τετραετή στην Ομαδική Ανάλυση και Οικογενειακή Θεραπεία.

Αφού έλαβε το Δίπλωμα Ψυχολογικής Ιατρικής και αργότερα το ανώτατο Δίπλωμα Ψυχιατρικής, έγινε μέλος του Βασιλικού Κολλεγίου Ψυχιάτρων. Επίσης, διετέλεσε για τέσσερα χρόνια υποδιευθυντής και αναπληρωτής διευθυντής στο Tavistock Center, μια από τις σημαντικότερες και πιο γνωστές ψυχαναλυτικές Κλινικές στον κόσμο, όπου εκτός από την κλινική εργασία ανέλαβε και διδασκαλία. 

Εκτός από την τεράστια εμπειρία του ως γιατρός και ερευνητής, απέκτησε και πολλαπλή διδακτική εμπειρία σε νοσοκομεία, σε διάφορα Ψυχιατρικά Κέντρα και Νοσοκομεία, στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, καθώς και στο Ιατρικό Μεταπτυχιακό Κέντρο (Royal Postgraduate Medical Federation) ως Senior Lecturer. Μεταξύ άλλων είχε δώσει τιμητική ομιλία στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και διετέλεσε διευθυντής και υπεύθυνος εκπαίδευσης στο Ινστιτούτο Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας  του Λονδίνου.   

The great psychiatrist Matthaios Giosafat

Η Επιστροφή στην Ελλάδα

Με την επιστροφή του στην Ελλάδα, ο Ματθαίος Γιωσαφάτ εξελέγη διευθυντής του Παιδοψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής, ιδρύοντας παράλληλα μαζί με άλλους συνεργάτες την Ελληνική Εταιρία Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας, με επίκεντρο την ατομική ψυχαναλυτική θεραπεία, και την Ελληνική Εταιρία Ομαδικής Ανάλυσης και Οικογενειακής Θεραπείας, της οποίας διετέλεσε πρόεδρος και διευθυντής του Εκπαιδευτικού Ινστιτούτου.

Εκτός από τις κλινικές και τα πανεπιστήμια του εξωτερικού δίδαξε και στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, οργανώνοντας το διετές πρόγραμμα μετεκπαίδευσης στην Ψυχιατρική Κλινική.

Έγγραψε πλήθος βιβλίων, άρθρων και μελετών που δημοσιεύτηκαν σε επιστημονικά περιοδικά ή αποτέλεσαν μέρος διαλέξεων που έδωσε σε διάφορες κλινικές και πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού. Το βιβλίο του «Μεγαλώνοντας μέσα στην Ελληνική Οικογένεια» έγινε αμέσως bestseller. Αποτέλεσε μέλος πολυάριθμων Ελληνικών και διεθνών Εταιριών μεταξύ των οποίων η Παγκόσμια Ψυχιατρική Εταιρία, η Διεθνής Εταιρία Ομαδικής Ψυχοθεραπείας, η Ευρωπαϊκή Εταιρία Οικογενειακής Θεραπείας και πολλές άλλες.

Η Αιώνια Κληρονομιά

«Η ψυχανάλυση, δεν είναι θρησκεία, δεν εξηγεί τα πάντα, έχει πολλά σκοτεινά και αντιφατικά στοιχεία, αλλά είναι η μόνη θεωρία κι επιστήμη που εξηγεί τα κίνητρα της ανθρώπινης συμπεριφοράς, κίνητρα που έχουν τα αίτιά τους στον ασυνείδητο ψυχικό κόσμο του βρέφους, του παιδιού, του ενήλικα» είχε χαρακτηριστικά τονίσει.

Ο ίδιος μιλούσε για την αγάπη στις σχέσεις σαν το υπέρτατο αγαθό, το πραγματικά πολύτιμο συναίσθημα που ξεκινάει από την ευγνωμοσύνη.  

«Φοβάμαι το αιφνίδιο, το απρόβλεπτο και το αναπάντεχο. Πριν από λίγες μέρες έπαθα πνευμονία και γνώρισα επακριβώς τι σημαίνει η ασθένεια του σώματος, η αρρώστια. Φοβάμαι, όταν, ξαφνικά, όλα μπορεί να τελειώσουν και τίποτα δεν θα έχει σημασία».

Ο «Δάσκαλος της Ψυχανάλυσης», όπως τον αποκαλούσαν,  μπορεί να έφυγε από κοντά μας αλλά το έργο που άφησε πίσω θα λειτουργεί για πάντα ως φωτεινός φάρος σε πολλούς τομείς της κοινωνίας, μιας κοινωνίας στην οποία αφιέρωσε όλη του τη ζωή με σκοπό την κατανόηση των περίπλοκων σχέσεων της.

#HisStory