Stories Talk | Νίκος Η. Παπαστεργίου "Ο απόλυτος ασφαλιστικός κώδικας, απαιτεί σχεδιαστικά εργαλεία και ρεαλιστικές παραδοχές"
Η εργασία από το σπίτι μπορεί να είναι πραγματικά απολαυστική. Ελλοχεύει όμως ο κίνδυνος να μετατρέψουμε όλο μας το σπίτι σε ένα χώρο εργασίας, χάνοντας τις προσωπικές στιγμές με τον εαυτό μας ή την οικογένεια μας.
Από τη Μία Κόλλια
#business #society #workplace #workfromhome
Μια υγιής ισορροπία ανάμεσα στην εργασία και σε όλες τις άλλες δραστηριότητές μας (οικογένεια, σύντροφοι, φίλοι, ξεκούραση, διασκέδαση, ύπνος) είναι απαραίτητη ώστε να μπορούμε να αποδίδουμε σωστά στη δουλειά μας αλλά και να ζούμε μια πλήρη, απολαυστική ζωή.
Η επίτευξη αυτής της ισορροπίας είναι συχνά δύσκολη, αλλά ο διαχωρισμός της εργασίας στο σπίτι και της ζωής στο σπίτι είναι κάτι που μπορούμε να κάνουμε!
Το σπίτι και εμείς
Πρωτίστως, είναι σημαντικό να καταλάβουμε γιατί αξίζει τόσο να κοπιάσουμε για να δημιουργήσουμε τις ιδανικές συνθήκες για εργασία και ζωή. Η προσέγγιση της δουλειάς ως κάτι που αφορά και τις 24 ώρες του 24ωρου δεν είναι υγιής. Μια τέτοια αντιμετώπιση μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στον ύπνο, να μας κάνει ευερέθιστους, να επηρεάσει αρνητικά τις σχέσεις με την οικογένειά μας και τους φίλους μας και σίγουρα μπορεί να οδηγήσει σε burnout. Πρέπει να φροντίζουμε να έχουμε χρόνο ξεκούρασης, διασκέδασης, επαφής με ανθρώπους, έτσι ώστε να έχουμε αποθέματα ενέργειας για να αντιμετωπίσουμε σωστά τη δουλειά.
Ο χώρος του σπιτιού, συνδέεται στο μυαλό μας με την ανάπαυλα. Η εργασία από το σπίτι είναι αρκετά πρόσφατη προσθήκη στο λεξιλόγιό μας και είναι λογικό να χρειαζόμαστε κάποιον χρόνο για να συνηθίσουμε τις νέες συνθήκες. Τείνουμε να συνδέουμε τη δουλειά με ένα γραφείο και όλα τα υπόλοιπα πράγματα εκτός αυτού του χώρου. Έτσι, είναι σημαντικό να μπορούμε να δημιουργήσουμε έναν ξεχωριστό χώρο εργασίας μέσα στο σπίτι ώστε να μπορεί να ξεκουραστεί το μυαλό μας στους υπόλοιπους χώρους του σπιτιού.
Επιπλέον, ο διαχωρισμός της δουλειάς από τη ζωή στο σπίτι, είναι εξαιρετικά σημαντικός και για τις διαπροσωπικές μας σχέσεις. Ο σύντροφος ή η οικογένειά μας αλλά και οι φίλοι μας, χρειάζεται να γνωρίζουν πως διαθέτουμε χρόνο για εκείνους. Εάν, για παράδειγμα, περνάμε τον χρόνο μας κολλημένοι στο κινητό ή τον υπολογιστή μας, είναι δύσκολο να δείξουμε το ενδιαφέρον μας.
Πώς, λοιπόν, μπορούμε να διατηρήσουμε ισορροπία ανάμεσα στη δουλειά στο σπίτι και τη ζωή στο σπίτι;
Συντονισμός προγραμμάτων
Είναι λογικό να προσπαθούμε να δομήσουμε το πρόγραμμά μας με τέτοιο τρόπο ώστε να συντονίζεται με τις ώρες που εργάζονται σύζυγοι και φίλοι.
Εάν ο χρόνος που εμείς βρισκόμαστε βαθιά συγκεντρωμένοι στη δουλειά μας είναι ο χρόνος που οι άνθρωποι γύρω μας ξεκουράζονται ή διασκεδάζουν, τότε θα έχουμε μεγάλη δυσκολία να είμαστε παραγωγικοί στη δουλειά μας αλλά και θα χάνουμε την ευκαιρία να περνάμε χρόνο με τα άτομα που αγαπάμε.
Φροντίζουμε λοιπόν να εργαζόμαστε τις ώρες που τα παιδιά βρίσκονται στο σχολείο ή τις ώρες που ο/η σύντροφός μας και οι φίλοι μας είναι στις δικές τους δουλειές. Θα βοηθήσουμε την απόδοσή μας, θα μπορούμε να έχουμε μια όμορφη οικιακή και κοινωνική ζωή αλλά και θα ενισχύσουμε τις διαπροσωπικές μας σχέσεις.
Αυστηρό «σχόλασμα»
Όταν εργαζόμαστε από το σπίτι, είναι πολύ εύκολο να παρασυρθούμε και να εργαστούμε πολλή περισσότερη ώρα από όση χρειάζεται.
Είναι απαραίτητο να δημιουργήσουμε ένα πρόγραμμα με αυστηρή ώρα ολοκλήρωσης της εργασίας. Για όσους εργάζονται παράλληλα με ένα «υπαρκτό γραφείο», αυτό γίνεται πιο εύκολο, καθώς ακολουθούν την ώρα λήξης της εργάσιμης ημέρας που θέτει η ίδια η δουλειά. Εάν όμως εργαζόμαστε ελεύθερα ή/και έχουμε δική μας επιχείρηση, τότε χρειάζεται να θέσουμε ένα όριο που δεν θα ξεπερνάμε.
Ένα επαναλαμβανόμενο, σαφές πρόγραμμα βοηθάει να είμαστε πιο συγκεντρωμένοι όταν χρειάζεται. Βοηθά ακόμη τον οργανισμό μας να ενσωματώνει αυτό το πρόγραμμα και, έτσι, ασυναίσθητα συνηθίζουμε την εναλλαγή παραγωγής και ξεκούρασης.
Ένα «έξυπνο» διαχωριστικό χρόνου
Πολλά αρνητικά έχουν ειπωθεί για τη ρουτίνα, όμως μπορεί να φανεί χρήσιμη. Η υιοθέτηση μιας πρακτικής που την επαναλαμβάνουμε καθημερινά μετά την ολοκλήρωση της εργασίας μας, είναι το κλειδί.
Η εργασία από το σπίτι θολώνει τα όρια του εργασιακού και του προσωπικού χρόνου. Μπορούμε να αντισταθούμε σε αυτήν την τάση, δημιουργώντας μια υγιή πρακτική που να λειτουργεί ως διαχωριστικό όριο ανάμεσα σε αυτά τα δύο τμήματα της ημέρας μας. Ένας περίπατος, μια βόλτα με την οικογένεια ή τον σκύλο, ακόμη και το συμμάζεμα του χώρου εργασίας μας, αποτελούν όλα θεμιτές – και αποτελεσματικές - πρακτικές.
Στην πραγματικότητα, το ποια πρακτική θα ακολουθήσουμε δεν είναι το πιο βασικό. Το σημαντικότερο είναι να είμαστε τυπικοί στο να εφαρμόζουμε την επιλεγμένη πρακτική μας καθημερινά. Το εσωτερικό μας ρολόι θα συνδέσει τη ρουτίνα αυτή με τη λήξη της εργάσιμης ημέρας και την αρχή του προσωπικού μας χρόνου.
Ένα «πραγματικό» διαχωριστικό χώρου
Η παροιμία λέει «μάτια που δε βλέπονται, γρήγορα λησμονιούνται» κι εμείς θέλουμε ακριβώς αυτό. Κατά τη διάρκεια του ελεύθερου χρόνου, πρέπει να ξεχνάμε πως το γραφείο μας βρίσκεται στο σπίτι.
Φυσικά, η ύπαρξη ενός ξεχωριστού δωματίου που λειτουργεί ως γραφείο, κάνει τα πράγματα πολύ ευκολότερα. Έτσι, μέρος της ρουτίνας μας για τη λήξη της εργασίας, θα είναι και το κλείσιμο της πόρτας του γραφείου. Αποφεύγοντας την οπτική επαφή με τα αντικείμενα που συνδυάζουμε με τη δουλειά, βοηθάμε το μυαλό μας να χαλαρώσει και να απολαύσουμε τον ελεύθερο μας χρόνο.
Εάν δεν έχουμε αυτήν τη δυνατότητα, υπάρχουν αρκετοί έξυπνοι τρόποι να κλειδώσουμε τη δουλειά σε ένα προκαθορισμένο σημείο. Βάζουμε τον υπολογιστή σε ένα συρτάρι ή δημιουργούμε ένα όμορφο διαχωριστικό που κρύβει το γραφείο μας.
Αποτοξίνωση από οθόνες
Καθώς η εργασία στο σπίτι γίνεται κατά κύριο λόγο σε υπολογιστή, laptop, tablet ή και κινητό, χρειάζεται να προγραμματίσουμε χρόνο μακριά από όλες τις οθόνες.
Οι νέες τεχνολογίες μπορεί να είναι φοβερά εξυπηρετικές, αλλά ποτέ πριν δεν ήταν τόσο εύκολο να παρεισφρήσει η δουλειά στον ελεύθερο χρόνο μας. Οι διαρκείς ήχοι στο κινητό είναι, για παράδειγμα, ιδανικοί για να διασπάσουν την προσοχή μας και να μας τραβήξουν πίσω στη δουλειά. Πολλοί άνθρωποι δε σταματούν ούτε και στο κρεβάτι, λίγο πριν τον ύπνο!
Ειδικά τις ημέρες αργίας, μπορούμε να προσπαθήσουμε να περνάμε αρκετές ώρες μακριά από οποιουδήποτε τύπου οθόνη. Το μυαλό μας έτσι θα ηρεμήσει και θα αυξηθεί η ικανότητα προσοχής και συγκέντρωσής μας σε ό,τι επιλέξουμε να κάνουμε.
Είναι, πάντως, σαφές, πως η εργασία από το σπίτι έχει να προσφέρει πολλά θετικά στη ζωή μας. Προκειμένου όμως να νιώσουμε τα θετικά αποτελέσματα αυτής της διαδικασίας, πρέπει να οριοθετήσουμε και να βελτιστοποιήσουμε τον τρόπο που προσεγγίζουμε την εργασία. Ισορροπία πάνω από όλα!