Από το Πανεπιστήμιο της Κρήτης, στη βράβευση από τον Μπαράκ Ομπάμα, ο δρόμος δεν ήταν εύκολος. Με σκληρή δουλειά, πάθος γι’ αυτό που κάνει και επιμονή, ο Πάνος Ρούσσος έχει λάβει την υψηλότερη τιμητική διάκριση που μπορεί να δοθεί από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών σε κορυφαίους νέους επιστήμονες και μηχανικούς στα αρχικά στάδια της ερευνητικής σταδιοδρομίας τους.

Από τη Μία Κόλλια

Ο Πάνος Ρούσσος είναι πρόεδρος του διάσημου τμήματος Γενετικής και Γενομικής Ψυχιατρικής του Icahn School of Medicine at Mount Sinai, έχοντας υπό την επίβλεψή του περισσότερους από 80 παγκοσμίως διακεκριμένους καθηγητές, μεταδιδακτορικούς φοιτητές και φοιτητές Ιατρικής.

Με καταγωγή από τη Σαντορίνη, γεννήθηκε στον Πειραιά το 1979. Από τα πρώτα σχολικά του χρόνια, είχε κλίση στις θετικές επιστήμες αλλά και στον αθλητισμό. Διακρίθηκε σε διάφορα ομαδικά αθλήματα και έπαιξε βόλεϊ στον αθλητικό σύλλογο του Άρη Νικαίας, όπου και έλαβε τη δεύτερη θέση στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα του 1997-1998. Ο Πάνος Ρούσσος ξεκίνησε τις σπουδές του στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης το 1998. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του, έλαβε πολλές κορυφαίες διακρίσεις, συμπεριλαμβανομένης και της υποτροφίας για κλινική άσκηση στη Νευρολογία στο φημισμένο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης των ΗΠΑ ενώ ήταν ακόμα φοιτητής. Αυτό ήταν και το έναυσμα για την ακαδημαϊκή καριέρα που ακολούθησε στην Αμερική.

Όταν αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, το 2004, συνέχισε τις σπουδές του στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα των Νευροεπιστημών του πανεπιστημίου, από όπου αποφοίτησε με διάκριση αριστείας ως ο κορυφαίος φοιτητής του προγράμματος. Κατά τη διάρκεια των μεταπτυχιακών σπουδών του, έκανε πρωτοποριακή επιστημονική έρευνα πάνω στη γενετική αρχιτεκτονική των γνωστικών διαταραχών που παρατηρούνται στη σχιζοφρένεια, με εκτεταμένες δημοσιεύσεις, πολλαπλές διακρίσεις αριστείας και υποτροφίες.

rousos

Ο Δρ. Ρούσσος μετοίκησε στη Νέα Υόρκη το 2008 για να πραγματοποιήσει την ειδικότητά του στην Ψυχιατρική στο Icahn School of Medicine at Mount Sinai, ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομειακά ιδρύματα της Νέας Υόρκης. Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής του στην Ψυχιατρική ως ειδικευόμενος (από το 2008 έως το 2012) και μεταδιδακτορικός (από το 2012 έως το 2014), αρίστευσε. Το πάθος του για τη δουλειά του τον οδήγησε στη διεύρυνση των κατευθύνσεων του ερευνητικού του έργου, ξεπερνώντας τις δυσκολίες των υψηλών κλινικών απαιτήσεων και των στενών χρονικών δεσμεύσεων της κλινικής εξειδίκευσης στο αμερικανικό σύστημα υγείας. Ο Δρ. Ρούσσος εστίασε το ενδιαφέρον του στον συνδυασμό πολλαπλών γενετικών και μοριακών δεδομένων, για να διερευνήσει τους άγνωστους μηχανισμούς μέσω των οποίων γενετικοί πολυμορφισμοί αυξάνουν τον κίνδυνο για σχιζοφρένεια. Ανέβηκε στην ακαδημαϊκή ιεραρχία από πολύ μικρή ηλικία και έλαβε τη θέση του επίκουρου καθηγητή Ψυχιατρικής και Γενετικής και Γενομικών Επιστημών στο Icahn School of Medicine at Mount Sinai το 2014.

Ως ανεξάρτητος πλέον επικεφαλής ερευνητής, ο Δρ. Ρούσσος έχει εστιάσει στη μελέτη των μηχανισμών μέσω των οποίων οι γενετικοί πολυμορφισμοί αυξάνουν την ευπάθεια σε νευροψυχιατρικές παθήσεις όπως αυτές της σχιζοφρένειας, της διπολικής διαταραχής και της νόσου του Alzheimer. Η συνολική πρωτοποριακή μελέτη και η πολύτιμη συμβολή του στην έρευνα αναγνωρίστηκαν το 2016 με την απονομή του κορυφαίου προεδρικού βραβείου για επιστήμονες και μηχανικούς, από τον τότε Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στον Λευκό Οίκο. «Αυτοί οι νέοι επιστήμονες έχουν ηγετικό ρόλο στην προσπάθειά μας να κατανοήσουμε και να αντιμετωπίσουμε προκλήσεις όπως αυτή της κλιματικής αλλαγής ή προβλήματα που σχετίζονται με την υγεία και την ευεξία των πολιτών. Τους συγχαίρουμε για όσα έχουν καταφέρει ως άτομα και τους ενθαρρύνουμε να συνεχίσουν να αποτελούν παράδειγμα των δυνατοτήτων και της εφευρετικότητας του αμερικανικού λαού», ανέφερε ο Μπαράκ Ομπάμα.

#HisStory