Stories Talk | Νίκος Η. Παπαστεργίου "Ο απόλυτος ασφαλιστικός κώδικας, απαιτεί σχεδιαστικά εργαλεία και ρεαλιστικές παραδοχές"
#technology #entrepreneur #innovation #futurist
Από τη Μία Κόλλια
Ο Στέφανος Λουκάκος είναι ένας ιδιοφυής άνθρωπος της τεχνολογίας που δε γράφει κώδικα. Ξέρει ωστόσο πολύ καλά πώς να «διαβάζει», να επεξεργάζεται και να εισάγει στον κόσμο της αγοράς κάθε τι καινούργιο. Βλέπει το μέλλον και ανοίγει ,νέους δρόμους, τώρα πια για τη δική του εταιρεία την Connectly μια πολύ-εθνική εταιρεία με την κυριολεκτική έννοια του όρου, που δεν έχει πατρίδα, γραφεία και εθνικότητα.
Έχει εργαστεί πλάι στον ιδρυτή της Facebook, Μαρκ Ζούκενμπεργκ στην Καλιφόρνια και έχει βιώσει πολλά σε διάφορα μέρη της γης. Αυτό που τον χαρακτηρίζει, εκτός από το κοφτερό μυαλό και τις γνώσεις, είναι η επιμονή του. Ο Στέφανος Λουκάκος έχει ακούσει περισσότερα «όχι» από όσα μπορούμε να φανταστούμε και ποτέ δεν τον λύγισαν. Τα μετρά ως μέρος της διαδικασίας, τα προσπερνά και απλώς μετά κερδίζει!
- Τι σπουδές έχετε κάνει;
Σπούδασα πολιτικός μηχανικός στο Πολυτεχνείο, ακολουθώντας το επάγγελμα του πατέρα μου, όπως αντίστοιχα έκαναν πολλά παιδιά της γενιάς μου. Μετά πήγα στην Αμερική και έκανα μεταπτυχιακά, πρώτα στο Berkley και μετά στο Stanford. Το πρώτο μεταπτυχιακό αφορούσε τις σπουδές μου ως μηχανικού και το δεύτερο ήταν για μαθηματικά και οικονομικά. Αυτό με βοήθησε να χαράξω την προσωπική μου πορεία. Η Αμερική μπορεί να ανοίξει δρόμους στους νέους, που τουλάχιστον τότε, στα δικά μου χρόνια, η Ευρώπη δεν μπορούσε να προσφέρει. Εκεί άρχισε να με ενδιαφέρει πολύ ο χώρος των οικονομικών, των επιχειρήσεων και της τεχνολογίας.
- Αυτός ο νέος τομέας που ακολουθήσατε τελικά ήταν κάτι που μέσα σας το θέλατε πάντα ή προέκυψε στην πορεία;
Το ανακάλυψα στην πορεία, γιατί αν δεν δοκιμάσεις κάτι, δεν μπορείς να ξέρεις αν θα είσαι καλός σε αυτό. Αυτό πάντως που κατάλαβα μέσα από τη δουλειά μου στην Google και στο Facebook, και θα ήθελα να μεταδώσω και ως συμβουλή στα νέα παιδιά, είναι ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό να εστιάζεις εκεί που είσαι δυνατός και όχι να προσπαθείς να φτιάξεις τις αδυναμίες σου.
Την εποχή που πήγαινα εγώ σχολείο, αν κάποιος ήταν καλός στα μαθηματικά και δεν ήταν καλός στην έκθεση, η μεγαλύτερη προσπάθεια δινόταν στην έκθεση. Κι όμως, το αντίθετο πρέπει να συμβαίνει. Πρέπει να επενδύεις σε αυτό που είσαι καλός, για να γίνεις ακόμα καλύτερος. Ο κόσμος έχει αλλάξει και η εξειδίκευση πλέον παίζει πολύ μεγάλο ρόλο.
- Πώς συνεχίσατε μετά τα μεταπτυχιακά σας;
Δούλεψα στον χρηματοοικονομικό τομέα, σε τράπεζες στη Νέα Υόρκη και μετά έκανα ένα ΜΒΑ στο INSEAD στη Γαλλία. Συνέχισα να δουλεύω σε τράπεζες αλλά πάντα μου άρεσε ο χώρος της τεχνολογίας. Έτσι, η πρώτη μου μετάβαση ήταν στις τηλεπικοινωνίες, που τότε ήταν ένας πολύ ενδιαφέρων τομέας. Εργάστηκα για ένα διάστημα στην Deutsche Telekom στη Γαλλία και μετά επέστρεψα στην Ελλάδα και έγινα διευθύνων σύμβουλος της Hellas on Line. Ήταν μια εμπειρία με πολλά θετικά αλλά και πολλά αρνητικά σημεία, γιατί στην ελληνική πραγματικότητα οι αλλαγές είναι πολύ δύσκολες: λίγοι άνθρωποι έχουν τον έλεγχο πολλών πραγμάτων…
- Εσείς λοιπόν επιλέξατε τον τομέα της τεχνολογίας επειδή ήσασταν δυνατός σε αυτόν. Τι σημαίνει είμαι «δυνατός στην τεχνολογία»;
Σημαίνει ότι πρέπει να διαβάζεις. Ακόμα και μετά το πανεπιστήμιο, πρέπει να διαβάζουμε και να μαθαίνουμε διαρκώς καινούργια πράγματα. Επίσης, εγώ ήθελα να κάνω κάτι διαφορετικό από αυτό που ήταν τότε το mainstream στη χώρα μας.
Μετά την Hellas on Line, πήγα στην Google στην Ελλάδα, η οποία ήταν μια εταιρεία-κορυφή. Εκεί βέβαια κατάλαβα ότι η τεχνολογία ήταν κάτι διαφορετικό από ό,τι ήξερα ως τότε, γιατί ήταν κάτι παγκόσμιο -που σημαίνει ότι μπορεί να είσαι στην Αθήνα και να πουλάς ένα προϊόν στην Κίνα ή στη Βραζιλία ή οπουδήποτε αλλού. Αυτό, από τη μία, σου δίνει τεράστιες προοπτικές και από την άλλη, κάνει το χώρο πάρα πολύ ανταγωνιστικό. Κατάλαβα επίσης ότι η τεχνολογία μπορεί να επιφέρει καταλυτικές αλλαγές στην κοινωνία, αν σκεφτείς τα πράγματα που έχουν γίνει στην καθημερινότητά μας τα τελευταία 30 χρόνια.
Η επόμενη σκέψη μου ήταν να πάω στην πηγή της τεχνολογίας. Δεν ήταν τόσο απλό να πάω κατευθείαν στην Καλιφόρνια, όπου είναι τα κεντρικά γραφεία της Google κι έτσι ξεκίνησα πηγαίνοντας στο Λονδίνο, όπου είναι τα κεντρικά γραφεία της στην Ευρώπη και μετά στο Facebook στο Δουβλίνο, ως γενικός διευθυντής για όλες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ευρώπη.
- Σε αυτές τις δουλειές πώς πήγατε, κάνατε μια αίτηση, την έλεγξαν και έτσι σας πήραν;
Όχι, ποτέ δεν έχω κάνει αίτηση σε μια δουλειά και να με έχουν πάρει με τη μία. Υπάρχουν πολλές πόρτες ανοιχτές, αλλά πρέπει να το προσπαθήσεις και να το ξαναπροσπαθήσεις και να βρεις μόνος σου τον δρόμο προς αυτήν που θα ανοίξει τελικά. Μου έχουν πει αμέτρητα «όχι» σε συνεντεύξεις, αλλά ποτέ δεν πτοήθηκα. Τώρα που έχω μια δική μου startup, το μότο της ως εταιρείας είναι «always move forward», πάντα να προχωράς μπροστά. Να μαθαίνεις από το παρελθόν, αλλά να μην το αφήνεις να σε κρατάει πίσω.
- Ήσασταν στη Facebook στο Δουβλίνο λοιπόν. Ο στόχος σας για τη Silicon Valley παρέμενε;
Βεβαίως και παρέμενε. Κάποια στιγμή, μίλησα με κάποιον που είχε μια παρά πολύ καλή θέση στην εταιρεία και ζήτησα να περάσω άμεσα από συνέντευξη. Μου πρότειναν να κάνουμε τηλεδιάσκεψη. Θυμάμαι ότι ήταν Παρασκευή και τους είπα ότι τη Δευτέρα θα είμαι εκεί -αυτό ήταν πολύ θετικό για μένα.
- Είναι και τύχη όλα αυτά ή είναι το κυνήγι της τύχης;
Είναι και τα δύο. Κάποτε είχαν πει στον τενίστα Μπγιορν Μποργκ, «ήσουν πολύ τυχερός σε αυτό το παιχνίδι». Και αυτός απάντησε, «ναι, και όσο πιο πολύ προπονούμαι τόσο πιο τυχερός είμαι».
- Καταφέρατε και φτάσατε λοιπόν στην πηγή της τεχνολογίας…
Ναι, κατάφερα να πάρω μια πολύ καλή θέση ως διευθυντής του Messenger στο business κομμάτι. Παράλληλα βέβαια κατάλαβα ότι το να δουλεύεις στη Facebook στην Καλιφόρνια είναι σαν να δουλεύεις στον ΟΤΕ στην Ελλάδα. Είναι απλά μια πολύ καλή δουλειά. Μετά από 4μιση χρόνια εκεί, αποφάσισα και εγώ να μπω στον κόσμο των startups. Πήγα λοιπόν ως CEO σε μια startup που λεγόταν HeadSpin. Ήταν μια φοβερή εμπειρία, αλλά η εταιρεία είχε πολλά προβλήματα και εκεί σκέφτηκα ότι ωραίο είναι να δουλεύεις για άλλους αλλά καλύτερα να δουλεύεις για τον εαυτό σου.
Ξεκίνησα τη δική μου startup, την Connectly, με όλες τις ευθύνες και τις δυσκολίες που αυτό επιφέρει, μη έχοντας πλέον τις πλάτες μιας μεγάλης εταιρείας. Έπρεπε λοιπόν να πουλήσω ένα όραμα και να κάνω και άλλους ανθρώπους να θέλουν να έρθουν μαζί μου σε αυτό. Η εταιρεία μου αφορά την επικοινωνία επιχειρήσεων και πελατών μέσω των messaging channels. Αντί δηλαδή αυτή η επικοινωνία να γίνεται τηλεφωνικά, μπορεί να γίνεται με μηνύματα.
- Πώς αξιολογείτε σήμερα αυτή την κίνησή σας να φτιάξετε μια δική σας εταιρεία;
Πιστεύω ότι ήταν μία σωστή κίνηση, τα πράγματα πηγαίνουν αρκετά καλά και θα δείξει στο μέλλον. Δεν είναι εύκολο να χτίζεις κάτι από το μηδέν, πόσο μάλλον στην τεχνολογία, όπου όταν έχεις μία startup, πρέπει εσύ ο ίδιος να δημιουργήσεις τη ζήτηση από την αρχή, για να έχεις και την προσφορά. Όταν όμως πετύχεις, αυτή η επιτυχία μπορεί να είναι πολύ μεγάλη.
- Έχετε γνωρίσει τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ από κοντά. Τι θα λέγατε για αυτόν;
Ναι, έχω βρεθεί σε meetings που ήταν και εκείνος παρών. Θεωρώ ότι είναι genius. Αυτό που μου έχει κάνει μεγάλη εντύπωση και προσπαθώ και εγώ να το ακολουθώ, είναι ότι είναι ένας άνθρωπος που ακούει πάρα πολύ τους άλλους. Ήταν πάντα διαβασμένος, ό,τι στέλναμε πριν από μία συνάντηση, το είχε διαβάσει προσεκτικά. Ξεκίνησε πολύ νέος, η επιτυχία σε αυτό που έκανε ήρθε πάρα πολύ γρήγορα, και πιθανώς δεν πρόλαβε να αντιληφθεί ότι χρειάζεται και εκείνος βοήθεια. Κάποια πράγματα του ξέφυγαν από τον έλεγχο.
- Ποιο θεωρείτε ότι είναι το μεγάλο σας ατού;
Πιστεύω ότι έχω την ικανότητα να κάνω τους ανθρώπους να συμπαρατάσσονται μαζί μου σε ένα σκοπό, να τους μεταδίδω το όραμά μου. Επίσης θεωρώ ότι έχω μια έμφυτη περιέργεια, που με κάνει να θέλω να δοκιμάζω, να αλλάζω και να προχωρώ. Και σίγουρα μου αρέσει πολύ η ανατροφοδότηση από τους συνεργάτες μου. Πάντα σημειώνω και λαμβάνω υπόψη μου όλα όσα μου λένε.
- Πώς διαχειρίζεστε μια αποτυχία;
«Always move forward». Πάντα προχωράω μπροστά…\
#HisStory