Δεν είναι μυστικό ότι η ανάπτυξη και η καθοδήγηση μιας ομάδας υψηλών επιδόσεων είναι ακρογωνιαίος λίθος για την επιτυχία σε κάθε τομέα. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι αισθάνονται πιεσμένοι όταν έρχονται αντιμέτωποι με αυτό το θέμα. Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν τα κατάλληλα εργαλεία που, χρησιμοποιώντας τα, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα αποτελεσματικό ομαδικό περιβάλλον, που μέσα σε αυτό οι υπάλληλοί μας θα οδηγηθούν στην επίτευξη των στόχων της εταιρείας. Ας δούμε τι μπορούμε να κάνουμε…

Από τη Μία Κόλλια

1. Καθορίζουμε σχολαστικά ρόλους και αρμοδιότητες

Οι ξεκάθαροι ρόλοι και αρμοδιότητες είναι απαραίτητοι για την αποτελεσματική λειτουργία κάθε ομάδας. Ως επικεφαλής, είναι δική μας ευθύνη να διασφαλίσουμε ότι όλα τα μέλη της γνωρίζουν ακριβώς τι αναμένεται από αυτά. Αυτό θα συμβάλει στη μείωση της σύγχυσης και των συγκρούσεων και θα επιτρέψει στην ομάδα μας να εργαστεί πιο αποτελεσματικά. Η σαφήνεια επίσης θα καταστήσει τα μέλη της ομάδας υπεύθυνα για την απόδοσή τους και εμείς θα μπορούμε να εντοπίσουμε πιο εύκολα τους τομείς στους οποίους κάποιος μπορεί να δυσκολεύεται. Συνολικά, ο καθορισμός ρόλων και αρμοδιοτήτων είναι ένα ουσιαστικό πρώτο βήμα για την ηγεσία μιας ομάδας υψηλής απόδοσης.

2. Ορίζουμε σαφείς στόχους και σκοπούς

Ως ηγέτης ομάδας, μία από τις πιο βασικές μας ευθύνες είναι ο καθορισμός σαφών στόχων και σκοπών. Αυτό θα βοηθήσει την ομάδα μας να παραμένει συγκεντρωμένη και να έχει κίνητρα. Ωστόσο, είναι επίσης σημαντικό να διασφαλίσουμε ότι οι στόχοι αυτοί είναι εφικτοί και ότι η ομάδα μας διαθέτει τους πόρους και την υποστήριξη που χρειάζεται για να τους επιτύχει. Αφού ορίσουμε τους στόχους, είναι επίσης απαραίτητο να παρακολουθούμε την πρόοδο της ομάδας και να παρέχουμε ανατροφοδότηση σχετικά με την απόδοσή της. Ακολουθώντας αυτά τα βήματα, μπορούμε να βεβαιωθούμε ότι η ομάδα μας θα εργάζεται αξιοποιώντας πλήρως τις δυνατότητές της.

3. Επικοινωνούμε τακτικά

Αν θέλουμε η ομάδα μας να έχει υψηλές επιδόσεις, η αποτελεσματική επικοινωνία είναι ζωτικής σημασίας. Πρέπει να επικοινωνούμε τακτικά με τα μέλη της, ώστε να είναι πάντα ενήμερα για το τι συμβαίνει και τι προσδοκίες έχουμε από αυτά. Επίσης σημαντικό είναι να δημιουργήσουμε ένα θετικό και υποστηρικτικό περιβάλλον. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να φτιάξουμε ένα περιβάλλον όπου οι εργαζόμενοι να αισθάνονται άνετα να παίρνουν ρίσκα και να δοκιμάζουν νέες μεθόδους.

team

4. Παρέχουμε ανατροφοδότηση

Ως ηγέτης ομάδας, η παροχή ανατροφοδότησης στα μέλη της είναι απαραίτητη. Ένας τρόπος για να το κάνουμε αυτό είναι να χρησιμοποιήσουμε το μοντέλο SBI (Situation, Behaviour, Impact). Δηλαδή, θα πρέπει πρώτα να περιγράψουμε μια κατάσταση, στη συνέχεια να μιλήσουμε για τη συμπεριφορά που έχουμε παρατηρήσει και, τέλος, να εξηγήσουμε τον αντίκτυπο αυτής της συμπεριφοράς. Για παράδειγμα, θα μπορούσαμε να πούμε: «Όταν διακόψατε τη Μαίρη στη συνάντηση σήμερα, την κάνατε να αισθανθεί έλλειψη σεβασμού και αυτό τη δυσκόλεψε να μοιραστεί τις ιδέες της». Αυτός ο τύπος ανατροφοδότησης είναι συγκεκριμένος, αντικειμενικός και εφαρμόσιμος και θα βοηθήσει τα μέλη της ομάδας μας να βελτιώσουν την απόδοσή τους.

5. Ανταμείβουμε την επιτυχία

Προτού μοιράσουμε ρόλους και αρμοδιότητες στην ομάδα μας και καθορίσουμε τους στόχους της, πρέπει να έχουμε σιγουρευτεί ότι επιλέξαμε τα κατάλληλα άτομα που θα την απαρτίσουν. Είναι σημαντικό να υπάρχει ένας συνδυασμός δεξιοτήτων και τύπων προσωπικότητας, για να δημιουργηθεί μια ολοκληρωμένη ομάδα. Η επαρκής εκπαίδευση και η υποστήριξη αυτών των ανθρώπων είναι προς όφελός μας. Και φυσικά, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι κάθε μέλος της ομάδας θα πρέπει να αισθάνεται ότι η συμβολή του εκτιμάται. Οι επιτυχίες θα πρέπει να επιβραβεύονται. Αυτό θα τους βοηθήσει να νιώσουν ότι τους εκτιμούν και θα έχουν κίνητρο να συνεχίσουν να αποδίδουν σε υψηλό επίπεδο.

6. Πώς συνδέονται η ηγεσία και η υψηλή απόδοση

Όπως γνωρίζει κάθε επιχειρηματίας, η υψηλή απόδοση είναι απαραίτητη για την επιτυχία. Αλλά τι ακριβώς είναι η υψηλή απόδοση; Στην πιο βασική της μορφή, η υψηλή απόδοση είναι απλώς η ικανότητα μιας ομάδας να επιτυγχάνει τους στόχους της. Αλλά η επίτευξη των στόχων δεν είναι πάντα εύκολη. Για να είναι επιτυχημένες, οι ομάδες χρειάζονται ηγέτες που μπορούν να τις καθοδηγήσουν και να τις βοηθήσουν να ξεπεράσουν τις προκλήσεις. Επικεφαλής με επιρροή, που γνωρίζουν πώς να θέτουν στόχους που αποτελούν πρόκληση για τα μέλη της ομάδας τους, αλλά εξακολουθούν να είναι εφικτοί. Οι αποτελεσματικοί ηγέτες γνωρίζουν πώς να παρακινούν τους εργαζόμενους να αποδίδουν τα μέγιστα και να φτάνουν στην επιτυχία.

7. Διαχειριζόμαστε τις συγκρούσεις

Η σύγκρουση συχνά αποτελεί μέρος κάθε παραγωγικής ομάδας. Όταν άνθρωποι με διαφορετικές προσωπικότητες, υπόβαθρο και απόψεις συναντιούνται, αναπόφευκτα θα προκύψουν διαφωνίες. Ωστόσο, η σύγκρουση μπορεί να αποτελέσει πηγή δημιουργικότητας και ανάπτυξης. Εάν η διαχείρισή της είναι αποτελεσματική, μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερη λήψη αποφάσεων και βελτιωμένη επικοινωνία. Υπάρχουν μερικά βασικά πράγματα που πρέπει να θυμόμαστε όταν αντιμετωπίζουμε συγκρούσεις. Πρώτον, δεν είναι όλες οι συγκρούσεις καταστροφικές. Κάποιο επίπεδο διαφωνίας είναι υγιές και μπορεί να βοηθήσει και στη δημιουργία νέων ιδεών. Δεύτερον, είναι σημαντικό να προλαμβάνουμε κάποιες συγκρούσεις. Αντιμετωπίζουμε τα ζητήματα καθώς προκύπτουν και δεν τα αφήνουμε να φουντώνουν. Και τέλος, σεβόμαστε τις απόψεις των άλλων ανθρώπων. Ακόμη και αν διαφωνούμε μαζί τους, προσπαθούμε να δούμε τα πράγματα από τη δική τους οπτική γωνία. Αν μπορέσουμε να εφαρμόσουμε αυτά τα βήματα, οι συγκρούσεις που μπορεί να παρουσιαστούν στην ομάδα μας δεν θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο στους στόχους της.