Οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι εξυμνούσαν την ευδαιμονία ως την κορυφή της επιτυχίας για τη ζωή του ανθρώπου. Ωστόσο, στη σύγχρονη εποχή όλα δείχνουν ότι η λέξη ευδαιμονία εμφανίζεται όλο και λιγότερο στο λεξιλόγιο μας. 

#happiness #life #society #personaldevelopment #balance #work #wellbeing #success #purpose

Από τη Μία Κόλλια

Πολλοί άνθρωποι εργάζονται όλη τους τη ζωή με μόνο στόχο τις υλικές ανταμοιβές ξεχνώντας να επενδύσουν σε κάποιον ουσιαστικό σκοπό που θα δώσει νόημα στη ζωή τους, με αποτέλεσμα να αναζητήσουν το βάθος και την ουσία πολύ αργά και έχοντας χάσει πολλές ευκαιρίες στη διαδρομή.

Μια περίφημη έρευνα των Daniel Kahneman και Angus Deaton (Harvard Grant) που ασχολήθηκε σε βάθος με τη σύνδεση της ευτυχίας και του εισοδήματος, έβγαλε στην επιφάνεια ένα λογικό συμπέρασμα: οι άνθρωποι, προς το τέλος της ζωής τους, σπάνια ασχολούνται με τα χρήματα ή τα υλικά αγαθά. Αντιθέτως, πολλοί μετανιώνουν την έλλειψη ανθρώπινων σχέσεων και του νοήματος στη δουλειά και τη ζωή κατά τη διάρκεια του βίου τους.

Ήδη από την αρχή της δεκαετίας του 1990, πολλοί ηγέτες και επιχειρηματίες ξεκίνησαν να αναζητούν την ευτυχία, όμως μόνο αφού είχαν επιτύχει πρώτα υλική, οικονομική και επαγγελματική επιτυχία. Το πρόβλημα ήταν προφανές: έπρεπε να πεισθούν οι άνθρωποι που είχαν ήδη ζήσει μια λαμπρή  καριέρα συσσωρεύοντας πόρους, χρήματα, δύναμη, θέσεις εξουσίας - να ανακατανείμουν το χρόνο και τα ταλέντα τους έτσι ώστε να μπορούν να αναζητήσουν το αληθινό νόημα και να βιώσουν τον θετικό αντίκτυπο διαφορετικών επιτευγμάτων κατά το δεύτερο μισό της ζωής τους.

Το πρόβλημα αυτής της συλλογιστικής είναι πως υποννοείται ότι η επαγγελματική «επιτυχία» και μια ευτυχισμένη, ουσιαστική ζωή αποκλείουν η μία την άλλη. Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει επιτυχία χωρίς νόημα και σημασία.

Η προσέγγιση της ευδαιμονίας στοχεύει στο να ανθίσουμε ως άνθρωποι μέσα από έναν ευρύτερο ορισμό της επιτυχίας, που έχει στο επίκεντρο της συνειδητότητα και τις ορθές επιλογές σχετικά με τις προτεραιότητες που επιλέγουμε να έχουμε στη ζωή μας.

Μια από τις δυσκολίες σ' αυτήν την πορεία είναι πως η κυρίαρχη αντίληψη της επιτυχίας είναι ακόμη προσκολλημένη στα υλικά αγαθά. Έτσι, μπορεί να μην έχουμε σκεφτεί ενδελεχώς και αναλυτικά εάν αυτό είναι πραγματικά το μονοπάτι που θέλουμε να ακολουθήσουμε και αν αντέχουμε να προσπεράσουμε εναλλακτικές προσεγγίσεις απέναντι στη ζωή που θα μας δώσουν άλλη πληρότητα. Η επιλογή μας εξ ορισμού και εκ των προτέρων, τις περισσότερες φορές, είναι να κυνηγάμε την υλική επιτυχία χωρίς να αναρωτηθούμε πραγματικά γιατί.

happy life

Αντίθετα, είναι σημαντικό να σκεφτούμε πώς μπορούμε να ζήσουμε μια ζωή πλούσια εμποτισμένη όχι μονάχα με τις επιφανειακές παγίδες της «επιτυχίας», αλλά με βαθύ σκοπό και χαρά σε ό,τι κάνουμε. Η αποδοχή αυτού του πιο ουσιαστικού ορισμού της επιτυχίας μάς προκαλεί να υιοθετήσουμε ένα διαφορετικό δρόμο από αυτόν που υποστηρίζεται στην κυρίαρχη κουλτούρα. Και το να το κάνουμε έγκαιρα μας επιτρέπει να χτίσουμε μια ζωή που θα είναι σταθερά και προοδευτικά γεμάτη νόημα.

Καθώς αρχίζουμε να αναζητάμε την αλήθεια μας και να επιτρέπουμε στον εαυτό μας να οραματιστεί αλλιώς την επιτυχία, μπορούμε κάλλιστα να θέτουμε στον εαυτό μας μερικές ερωτήσεις:

- Ποιος είναι ο βασικός σκοπός της δουλειάς μου και οι τρόποι με τους οποίους κάνει τον κόσμο καλύτερο, και πώς μπορώ να κλίνω προς αυτόν τον σκοπό ή πώς μπορώ να μεταμορφώσω την καθημερινή μου εργασία ώστε να τον πλησιάσω;

- Ποιες είναι οι βασικές σχέσεις στη ζωή μου, τόσο εντός όσο και εκτός δουλειάς, και πώς μπορώ να εμβαθύνω σε αυτές και να τις εμπλουτίσω;

- Ποιον στηρίζω εντός και εκτός της δουλειάς μου και τι άλλο μπορώ να κάνω στη δουλειά, στο σπίτι και στο ευρύτερο περιβάλλον μου για να βοηθήσω άλλους ανθρώπους;

- Πώς γίνομαι καλύτερος κάθε μέρα; Πώς μπορώ να ακολουθήσω μια ουσιαστική πορεία στην προσωπική ή επαγγελματική μου ζωή;

Μια πλούσια ζωή αναγνωρίζει το σκοπό παντού. Στις θετικές και βαθιές ανθρώπινες σχέσεις, στη δημιουργικότητα, στην εργασία, σε ουσιαστικές φιλοσοφικές και ιδεολογικές πεποιθήσεις, στη συνεργασία με άλλους ανθρώπους και στην αλληλεγγύη. 

Λαμβάνοντας υπόψη αυτά τα στοιχεία μπορούμε, σε τακτά χρονικά διαστήματα, να αναρωτιόμαστε και να μελετάμε σε ποιο σημείο βρισκόμαστε μέσα σε αυτή την εξελικτική προσωπική πορεία. Ταυτόχρονα, μπορούμε  να κινηθούμε προς την αναζωογόνηση μιας υπάρχουσας καριέρας ή και πολλών συνηθισμένων μας δραστηριοτήτων όταν αισθανόμαστε πως βρισκόμαστε σε τέλμα.

Πολλοί άνθρωποι που περιμένουν μέχρι το δεύτερο μισό της ζωής τους για να εξετάσουν αυτά τα ερωτήματα, ανακαλύπτουν ότι η ικανότητά τους να βιώσουν την πραγματική επιτυχία έχει μειωθεί καθώς έχουν ακολούθησει μια πορεία με απουσία βαθύτερου νοήματος. Και ενώ ποτέ δεν είναι αργά για να επιλέξουμε να ζήσουμε πιο αληθινά και ουσιαστικά, είναι καλύτερα να ξεκινάμε όσο πιο νωρίς γίνεται. 

Αυτό είναι άμεσα δυνατό στη ζωή μας σήμερα! Μπορεί να περιλαμβάνει αλλαγή του τρόπου με τον οποίο βλέπουμε τη δουλειά μας ή μια πιο σοβαρή επένδυση σε πιο ουσιαστικές θετικές σχέσεις. Μπορούμε να κάνουμε μια μεγαλύτερη αλλαγή - στο επάγγελμα, στον τόπο που ζούμε ή τον τρόπο ζωής μας. Αλλά σίγουρα θα πρέπει να κάνουμε ένα σοβαρό απολογισμό της ζωής μας και να σκεφτούμε αν το μονοπάτι στο οποίο βρισκόμαστε μας οδηγεί πραγματικά εκεί που θέλουμε να πάμε.