Από τη Χριστίνα Κατσαντώνη 

Οι παιδικές της αναμνήσεις έχουν αρώματα και γεύσεις Κρήτης. Ήλιος, θάλασσα κι ένα μεγάλο τραπέζι στρωμένο για όλους. H πρώτη εικόνα του εαυτού της προέρχεται από μια φωτογραφία στην οποία ποζάρει ως παιδί δίπλα στον πατέρα της μέσα στο εργοτάξιο του Αγάπη Beach, πρώτου ξενοδοχείου της οικογένειας. Τότε, βέβαια, η Κωστάντζα Σμπώκου Κωνσταντακοπούλου ακόμα δε γνώριζε ότι η επαγγελματική διαδρομή της και κυρίως η χαρά της δημιουργίας για εκείνη θα περνούσε σταθερά μέσα από ένα εργοτάξιο -άλλοτε του Blue Palace και άλλοτε του Costa Navarino.

Costantza Sbokou Constantakopoulou | Leaders Talk | Official Trailer

Watch the full Leaders Talk Episode

 

Οι σπουδές και το μεγάλο «σχολείο»

Μικρή ήθελε να γίνει σχεδιάστρια μόδας. Αργότερα «ψάχτηκε» παρακολουθώντας μαθήματα θεάτρου και πολιτικής φιλοσοφίας, παράλληλα με τις σπουδές της στην Αρχιτεκτονική. Στο Μακεδονία Palace έζησε την πρώτη της εμπειρία από εργοτάξιο ως φοιτήτρια τότε στο δεύτερο έτος της σχολής. Θυμάται ότι έτρεχε σα τον Βέγγο, χωρίς να έχει ακριβή ρόλο, προσπαθώντας να βοηθήσει, όμως της άρεσε η ένταση και ο ενθουσιασμός της δημιουργίας. Τα δύσκολα ξεκίνησαν  στο χτίσιμο του Blue Palace στην Ελούντα της Κρήτης. 

Τότε η Κωνστάντζα Σμπώκου πήρε μια καθοριστική απόφαση για τη ζωή της: να επιστρέψει στην Ελλάδα από την Αμερική, όπου ήδη είχε ολοκληρώσει το μεταπτυχιακό της στο Harvard με υποτροφία κι είχε πιάσει δουλειά ως project and construction manager. Η επιθυμία της τότε ήταν να μείνει τουλάχιστον για λίγο ακόμα στην Αμερική. ‘Όμως οι ρίζες μίλησαν. Η επιρροή της οικογένειας, η επιθυμία του πατέρα και κυρίως η πρόκληση της συμμετοχής στη δημιουργία ενός έργου, όπως το Blue Palace, από την πρώτη μέρα στάθηκε το μεγάλο δέλεαρ που την οδήγησε στην απόφαση να επιστρέψει. Μια απόφαση για την οποία ποτέ δε μετάνιωσε. 

Το χτίσιμο του Blue Palace ήταν για την Κωστάντζα Σμπώκου Κωνσταντακοπούλου το μεγάλο «σχολείο». Μπήκε από την αρχή στα βαθιά κι άρχισε να μαθαίνει κάθε ειδικότητα στη λεπτομέρειά της, γεγονός που τη βοήθησε να εξελιχθεί στη δουλειά και να καταλάβει ότι όσο κι αν της αρέσει ο σχεδιασμός και η μελέτη, το κομμάτι της δουλειάς που πάντα θα την ενθουσιάζει, είναι το εργοτάξιο. 

Λάμψη στα μάτια των άλλων

Σταδιακά η διοίκηση της εταιρίας που ίδρυσε ο Γιάννης Σμπώκος (Sbokos Hotel Group) πέρασε στον έλεγχο της Κωστάντζας και της αδερφής της Αγάπης, κι ένα νέο κεφάλαιο άνοιξε το 2018, με τη μετονομασία της εταιρίας σε Phāea Resorts (που περιλαμβάνει σήμερα πέντε θέρετρα στην Κρήτη). Η λέξη Φάεα συμβολίζει τη λάμψη στα μάτια των επισκεπτών, που φιλοδοξούν να συνεχίσουν να βλέπουν οι δύο αδερφές, μεταφέροντας στο μέλλον την οικογενειακή παράδοση. 

Για την Κωστάντζα Σμπώκου Κωνσταντακοπούλου η φιλοξενία σε επαγγελματικό επίπεδο δε διαφέρει πολύ από αυτήν σε προσωπικό. Είναι συνυφασμένη με τη φιλοξενία σε ένα κρητικό σπίτι με ένα γεμάτο τραπέζι. Κι έχει ως στόχο ο κάθε επισκέπτης να πάρει μαζί του φεύγοντας ένα κομμάτι από την Ελλάδα, τον πολιτισμό της, τις ομορφιές, τα μυστικά και τα χαμόγελα των ανθρώπων της.

Επιχειρηματίας, σύζυγος και μητέρα

Το πρόγραμμά της τα τελευταία χρόνια παραμένει σταθερά «φορτωμένο» με υποχρεώσεις, κάποιες από τις οποίες περνάνε μέσα από το εργοτάξιο κορυφαίων ξενοδοχειακών συγκροτημάτων στην Ελλάδα. Για τα παιδιά και τον σύζυγό της, Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλο, με τον οποίο μοιράζονται το ίδιο όραμα, φυλάει πάντα ποιοτικό χρόνο. Η δουλειά της δεν έχει ωράριο, όμως, όπως λέει, όταν αγαπάς αυτό που κάνεις, η κούραση απλώς καταγράφεται στο τέλος της ημέρας. 

Έχοντας πίστη στις δυνατότητες της Ελλάδας στο χώρο του τουρισμού και στο αυθεντικό πνεύμα φιλοξενίας των Ελλήνων, η Κωστάντζα Σμπώκου Κωνσταντακοπούλου θεωρεί ότι ο τουρισμός στην Ελλάδα θα αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο ειδικά στο κομμάτι της πολυτελούς φιλοξενίας. Τα σχέδια για το μέλλον δε σταματούν ποτέ, με οδηγό την πίστη ότι σε κάθε πρόβλημα υπάρχει μια λύση και στόχο, αυτό που κάνει να αφήνει πάντα θετικό αποτύπωμα. 
 

#HerStory