Όταν η Στέλλα σπούδαζε φιλολογία στην Ελλάδα, δεν μπορούσε να φανταστεί πως μερικά χρόνια αργότερα θα ίδρυε το πρώτο διαδικτυακό Σχολείο Ελληνικής Γλώσσας που σύντομα θα αποτελούνταν από εκατοντάδες μαθητές από όλο τον κόσμο.

Από τη Μία Κόλλια

Μόλις αποφοίτησε από τη φιλολογία Πατρών το 2004, έφυγε για την Αμερική όπου και έζησε για περίπου 2 χρόνια με τον μεγάλο της αδερφό Πάνο. Στόχος της ήταν να κάνει το μεταπτυχιακό της στο Raleigh της Βόρειας Καρολίνας. Τελικά έγινε δεκτή στο UCL το 2006 όπου ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές. Τα δυο χρόνια που έμεινε όμως στην Αμερική, έζησε από κοντά την ελληνική κοινότητα και κέρδισε σημαντικά εφόδια για το μέλλον.
 
Με μεταπτυχιακές σπουδές στο University College of London, όπου εξειδικεύτηκε στις Online Τεχνολογίες στην Εκπαίδευση και με «όπλο» το συνδυασμό της παραδοσιακής τάξης με τις νέες τεχνολογίες, η Στέλλα κατάφερε να χτίσει μία διαδικτυακή οικογένεια συνεργατών και εκπαιδευτικών με βάση τους την Ελλάδα, οι οποίοι φέρνουν κάθε μέρα τον Ελληνισμό λίγο πιο κοντά στους Έλληνες της διασποράς.

Από το Λονδίνο όπου ζει με τον σύζυγό της, η Στέλλα διευθύνει από το 2014 το The Greek Online School με τους κάτι παραπάνω από 1200 ενεργούς μαθητές και 50 δασκάλους Ελληνικών.  Μέσω του The Greek Online School έχει δημιουργηθεί μια πολύ ξεχωριστή διαδικτυακή κοινότητα ομογενών γεμάτη αγάπη για την ελληνική γλώσσα, την Ελλάδα και τον ελληνισμό. Είναι το πρώτο σχολείο που προετοιμάζει μαθητές για τις εξετάσεις Ελληνόμαθειας εξ’ ολοκλήρου διαδικτυακά με ποσοστό επιτυχίας 100%. Διοργανώνουν επίσης γλωσσικά παιχνίδια γνώσεων για παιδιά όπου 15-20 παιδιά από διαφορετικές χώρες συνδέονται διεκδικώντας την πρωτιά!   

Η διαδικτυακή αυτή κοινότητα απαντά σε όσους βρίσκουν την online εκπαίδευση απόμακρη με τις διαδικτυακές τους γιορτές για τις εθνικές επετείους, τις φιλίες που δημιουργούνται μεταξύ συμμαθητών και κυρίως με τα καλοκαιρινά ανταμώματα τους στην Ελλάδα. Κυρίως όμως απαντάνε με το έργο του Σχολείου που καθιστά την Ελληνική γλώσσα και κουλτούρα διαθέσιμη σε κάθε γωνιά του κόσμου.

H ιστορία

Το 2007 ο συνέταιρός της Παύλος της ζητά να συνδεθεί μέσω μιας πλατφόρμας που λέγεται Adobe εξηγώντας της πως πλέον έτσι θα έκαναν μάθημα. Τότε ακόμα οι συνδέσεις ήταν σχεδόν ανύπαρκτες. «Από εκείνη τη στιγμή αρχίσαμε τους πειραματισμούς και δεν σταματήσαμε να ψάχνουμε εργαλεία και πλατφόρμες ακόμα και όταν γύρισα στην Ελλάδα. Η ιδέα όμως ενός Διαδικτυακού Σχολείου Ελληνικής Γλώσσας για Έλληνες του εξωτερικού ανήκει στο άλλο μου μισό, στον Αλέξανδρο, ο οποίος καμία σχέση δεν έχει με την εκπαίδευση αλλά το πάθος του να φροντίζει και να σώζει ανθρώπινες ζωές δεν περιορίζεται μόνο στην ιατρική. Είναι καλοκαίρι του 2011 και έχει ξεκινήσει η κρίση – με έχουν σταματήσει και από το φροντιστήριο όπου δούλευα. Μια κουβέντα ένα βράδυ έκανε την κρίση ευκαιρία να κάνω το όνειρό μου, για κάτι διαφορετικό, πραγματικότητα. Από εκείνη τη στιγμή αφοσιώθηκα 100% στο The Greek Online School που τότε λεγόταν Greek Lessons OnLine. Οι γνώσεις, η εκπαίδευση, η ανησυχία, η όρεξη, οι συνθήκες και η αγάπη γέννησαν όλα μαζί το σχολείο μου».  

Πολίτης του κόσμου

«Για μένα σημαίνει κυρίως ελευθερία. Από πολύ μικρή είχα μεγάλη περιέργεια να γνωρίσω τον κόσμο και να ζήσω κάπου στο εξωτερικό, όπως και έκανα. Δεν μου αρέσει να νιώθω εγκλωβισμένη σε ένα μέρος, πνίγομαι.
Επίσης, σημαίνει γνώση, μαθαίνω να ακούω τον κόσμο γύρω μου και μόνο όταν πραγματικά ακούω προσεκτικά τους άλλους γύρω μου, μαθαίνω τον κόσμο και γίνομαι κομμάτι του. Δεν μου αρέσει η γκρίνια αλλά η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι ενώ νομίζουμε ότι ακούμε, βασικά μόνο μιλάμε.
Επίσης, πολίτης του κόσμου σημαίνει προσφορά. Τι πιο ωραίο από το να προσφέρεις στον κόσμο ένα κομμάτι από τον εαυτό σου, να προσφέρεις γνώση, να προσφέρεις Ελληνισμό!»

Stella

Γιορτές με Ελληνάκια από όλο τον κόσμο

Το The Greek Online School είναι το πρώτο ελληνικό σχολείο παγκοσμίως που κάνει διαδικτυακές γιορτές από το 2014. Σε αυτές τις γιορτές στην αρχή έμπαιναν το πολύ 10 παιδιάκια ενώ τώρα που έχει ξεπεράσει συνολικά τους 1200 ενεργούς μαθητές, μπαίνουν  150-200 παιδιά και μιλάνε για ελληνικές παραδόσεις και έθιμα, απαγγέλουν ποιήματα, τραγουδούν και παίζουν. «Είναι πολύ συγκινητικό να τα βλέπεις περιποιημένα, στολισμένα, να περιμένουν εναγωνίως τη σειρά τους να πουν το κομμάτι τους και να ακουστούν από τη μία άκρη του πλανήτη στην άλλη».

Πρόσφατα προβλήθηκε σε δυο ελληνικά κανάλια απόσπασμα της γιορτής τους για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση και οι μαθητές ξετρελάθηκαν! Είναι απίστευτο, ειδικά για όσους υποτιμούν τη χώρα, να βλέπεις την περηφάνεια και την ικανοποίηση μαθητών, γονιών και δασκάλων μακριά από αυτήν.

Το όνειρό της Στέλλας είναι το The Greek Online School να φτάσει στα σπιτικά όλων των Ελλήνων και Φιλελλήνων του κόσμου. Πρόσφατα κατέληξαν σε μια πολύ σημαντική συνεργασία με το σχολείο «Ταξιάρχες της Βοστώνης», του οποίου ανέλαβαν τα μαθήματα ελληνικής γλώσσας. Η γλώσσα διδάσκεται διαδικτυακά και ο πολιτισμός μας δια ζώσης.

Η συνεργασία αυτή έδωσε νέα προοπτική στη δράση τους. «Θέλουμε όλα τα ελληνικά παροικιακά σχολεία ανά τον κόσμο και όλες τις ελληνικές κοινότητες μαζί μας, συμμάχους μας. Ένα από τα αγαπημένα μας συνθήματά μας είναι “Μαθαίνω να Αγαπώ τα Ελληνικά” άρα θα κλείσω με αυτό το όνειρο, να μάθουμε όλοι μας να αγαπάμε τη γλώσσα μας, την Ελλάδα μας τον Ελληνισμό μας!»  

#HerStory