Ο Ορέστης Ομράν είναι στη λίστα των κορυφαίων δικηγόρων παγκοσμίως κάτω των 40 ετών του αμερικανικού οργανισμού LAW360, στην κατηγορία του τραπεζικού δικαίου και των διεθνών κεφαλαιαγορών. Είναι ο πρώτος και μόνος Έλληνας με αυτή τη σημαντική τιμή ενώ συνεχίζει να κατακτά νομικές νίκες στη μεγάλη δικηγορική εταιρεία στην οποία είναι και εταίρος.

Από τη Μία Κόλλια

Ο Έλληνας δικηγόρος, ο Ορέστης Ομράν, που διακρίνεται διεθνώς έχει έντονη κοινή λογική, ευρεία οπτική για τον κόσμο και τα πράγματα, χαρακτηρίζεται για τη σαφήνεια και την αμεσότητά του και τη βαθιά του ευγένεια. Όλα ασφαλώς είναι προσόντα και της νομικής του υπόστασης. Παράλληλα, είναι απολαυστικός συζητητής και ένας κοσμοπολίτης ταξιδευτής. Ο παππούς του καταγόταν από την Αίγυπτο και η προσωπική του διαδρομή είναι γεμάτη κόπο, προσπάθεια και στιγμές βαθιάς ικανοποίησης. 

- Πού σας βρίσκουμε επαγγελματικά αυτή την περίοδο;

Είμαι partner στην εταιρεία DLA Piper και επικεφαλής για την Ελλάδα και την Κύπρο - ασκώ επίσης τη δικηγορία στην Αμερική και την Αγγλία. Το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου μου το περνάω κάνοντας διασυνοριακές εταιρικές και χρηματοοικονομικές συναλλαγές στην Ευρώπη περισσότερο, με μια έμφαση προφανώς στην Ελλάδα. Ζω στις Βρυξέλλες, αλλά στην πραγματικότητα μοιράζω τον χρόνο μου μεταξύ Αθηνών και Βρυξελλών. Κάθε 10-15 μέρες είμαι στην Αθήνα.

- Ποια είναι η τόσο ενδιαφέρουσα διαδρομή σας;

Μεγάλωσα στην Αθήνα, στους Αμπελόκηπους, σπούδασα στο Πειραματικό Λύκειο και κατόπιν μπήκα στη Νομική. Μετά έφυγα στην Αμερική με υποτροφία για μεταπτυχιακό στο πανεπιστήμιο του Σικάγο, οπότε εκεί άρχισε να ξετυλίγεται μέσα μου το κουβάρι τού τι ήθελα να κάνω. Το διδακτορικό μου είναι στο συγκριτικό συνταγματικό δίκαιο, έναν κλάδο τον οποίο αγαπούσα πάντα, και στην αρχή θεωρούσα ότι θα ακολουθήσω ακαδημαϊκή καριέρα. Πηγαίνοντας όμως στην Αμερική, είδα πώς λειτουργεί η οικονομία και οι διεθνείς δικηγορικές εταιρείες - αυτή η εμπειρία μου άνοιξε τα μάτια. Είδα έναν διαφορετικό κόσμο, πιο κοντά στην πραγματική αγορά. Στην Αμερική όλα είναι πιο εμπορικά, θα μπορούσα να πω, συνδέουν το πανεπιστήμιο με την οικονομία ενώ στην Ελλάδα και στην Ευρώπη τα πρώτα χρόνια του πανεπιστήμιου αφιερώνονται στη θεωρία. Εκεί λοιπόν είδα τη λειτουργία των μεγάλων δικηγορικών γραφείων, τα οποία κάνουν διασυνοριακές συναλλαγές και δραστηριοποιούνται διεθνώς. Είδα ότι υπήρχαν πραγματικές ευκαιρίες για κάποιον που ήθελε να κάνει καριέρα στη δικηγορία. 

- Πώς και δεν παραμείνατε στην Αμερική;

Υπήρχε μία πρόβλεψη στην υποτροφία μου να γυρίσω για 18 μήνες στην Ευρώπη. Λόγω αυτού του περιορισμού έπρεπε να επιστρέψω μετά το μεταπτυχιακό. Υπάρχει όμως και μια άλλη πραγματικότητα, η οποία νομίζω είναι και πιο αντικειμενική. Αυτό το οποίο κατέληξα να κάνω, δηλαδή να είμαι σε αμερικανική δικηγορική εταιρεία στην Ευρώπη, βοήθησε ώστε η πορεία της καριέρας μου να είναι πιο στοχευμένη από όσο αν είχα μείνει στην Αμερική. Παρά το γεγονός ότι έγινα δικηγόρος και στη Νέα Υόρκη, η ζήτηση για μη Αμερικανούς υπηκόους στα αμερικανικά δικηγορικά γραφεία είναι πολύ πιο περιορισμένη. Άρα νομίζω ότι το πιο σοφό για έναν δικηγόρο που έχει σπουδάσει στην Αμερική και θέλει να διατηρήσει επαφή με τη χώρα είναι να βρίσκεται και να εργάζεται σε ένα από τα ευρωπαϊκά γραφεία Αμερικάνικης δικηγορικής εταιρείας.

Omran Award

- Πώς νιώσατε για την πρόσφατη βράβευσή σας;

Πριν από ενάμιση μήνα ήρθε η συμπερίληψή μου στη λίστα των κορυφαίων δικηγόρων παγκοσμίως κάτω των 40 ετών, στην κατηγορία του τραπεζικού δικαίου και των διεθνών κεφαλαιαγορών. Είναι ένα αρκετά exclusive βραβείο, γιατί όντως η έρευνα που γίνεται για τις βραβεύσεις αυτές είναι πολύ ενδελεχής. Φυσικά χάρηκα πάρα πολύ, γιατί είναι κάτι που αναγνωρίζεται διεθνώς και ήρθε να δέσει αρκετά καλά και με κάποια άλλα βραβεία που έχω πάρει στο παρελθόν. Ήταν μια μεγάλη επιβράβευση για μένα και κάτι που με χαροποίησε πολύ. 

- Τι σημαίνει καλός δικηγόρος για σας και τι είναι αυτό που πιστεύετε ότι σας ξεχωρίζει; Τι θα λέγατε σε ένα νέο 18 χρονών, που ξεκινάει τις σπουδές του στη Νομική; Επίσης πόσο μετράει και το χάρισμα που μπορεί να έχει κάποιος;

Νομίζω ότι είναι δύο πράγματα, το ένα δουλεύεται και το άλλο ίσως υπάρχει μέσα μας ως χάρισμα και πρέπει να το αναπτύξουμε. Το πρώτο είναι η ουσιαστική γνώση του δικαίου και αυτό έγινε με πολλή δουλειά, με πολλές ώρες διάβασμα. Αυτό φυσικά περιλαμβάνει την κατανόηση του δικαίου αλλά και της μεθοδολογίας του δικαίου. Πώς δηλαδή σχηματοποιούμε αυτά που θέλουμε να πούμε νομικά και πώς τα καθιστούμε κατανοητά όχι μόνο στους πελάτες μας αλλά και σε ένα δικαστήριο - δεν αρκεί δηλαδή απλά να παπαγαλίζεις διατάξεις.  

Προϋπόθεση λοιπόν η γνώση. Ωστόσο το χάρισμα είναι εκείνο που θα σε βοηθήσει να πάρεις την ουσιαστική γνώση και να την εφαρμόσεις στις ανάγκες του κάθε πελάτη και τις εκάστοτε συνθήκες της αγοράς. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να καταλάβεις ποια είναι τα συμφέροντα του πελάτη σου και τι ακριβώς θέλει να πετύχει με εσένα δικηγόρο του. 

Η κατανόηση ότι ο νόμος τίθεται σε ένα πλαίσιο πραγματικών οικονομικών και εμπορικών συνθηκών είναι ίσως το πιο δύσκολο πράγμα στη διεθνή δικηγορία. Αυτό κατάφερα να το αναπτύξω σε μικρή ηλικία - φανταστείτε ότι έγινα partner στην εταιρεία μου σε ηλικία 32 ετών. 

Orestis Omran

- Έχετε κάνει και σπουδές οικονομικών;

Δεν έχω κάνει σπουδές οικονομικών, αλλά ήμουν στη σχολή του Σικάγο που καθιέρωσε το Δίκαιο και Οικονομία, ως ρεύμα και τρόπο σκέψης. Στην πράξη διέθεσα πολύ χρόνο στο να διαβάσω πράγματα μόνος μου και να καταλάβω πού δραστηριοποιούνται οι πελάτες μου (funds, τράπεζες, κυβερνήσεις που εκδίδουν κρατικά ομόλογα και άλλοι).

- Υπάρχει η ηθική του δικαίου ή  πρόκειται περί μιας «μαθηματικής εξίσωσης» μόνο;

Φυσικά και υπάρχει ηθική του δικαίου ή τουλάχιστον κάποιων τομέων του δικαίου. Στην Αμερική, πολλοί λένε ότι οι δικηγόροι κάνουμε τους πλούσιους ανθρώπους πλουσιότερους. Είναι μια προσέγγιση που δεν τη συμμερίζομαι απόλυτα. Θεωρώ ότι με το να βοηθάμε ακόμα και μεγάλες επιχειρήσεις, βοηθάμε μέσω αυτών τους εργαζόμενούς τους. Με το να βοηθάμε κυβερνήσεις σε μείζονα ζητήματα, όπως πρόσφατα κάναμε με την ελληνική κυβέρνηση για ζητήματα αγοράς ενέργειας του Ταμείου Ανάκαμψης, θεωρώ ότι βοηθάμε να υπάρχει θετική επίδραση στις ζωές των ανθρώπων.Έχουμε πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού μας το κοινωνικό αποτύπωμα της δουλειάς μας και δε σας κρύβω ότι πολλές φορές, σε περιπτώσεις που έχει αδικηθεί ο πελάτης μας, ερχόμαστε πιο κοντά στην ηθική πλευρά του δικαίου. Σίγουρα πάντως δεν υπάρχουν μόνο τα αρνητικά κλισέ για τους δικηγόρους, υπάρχει και η θετική πλευρά της υπεράσπισης όσων αδικούνται. 

- Υπάρχει η αποτυχία στον χώρο σας και τι είναι αυτή η αποτυχία;

Αποτυχία είναι να πάψει κάποιος να κερδίζει την εμπιστοσύνη των πελατών του είτε επειδή αποδίδει χειρότερα από τους ανταγωνιστές του, είτε επειδή αντικειμενικά δεν αποδίδει καλά και δεν μπορεί να ικανοποιήσει τις προσδοκίες των πελατών του. Ευτυχώς, δεν έχω ζήσει τέτοιες στιγμές αποτυχίας, αλλά σίγουρα έχω ζήσει στιγμές ανασφάλειας. Πάντα όμως προσπαθώ να διορθώσω πράγματα τα οποία μπορεί να μην πηγαίνουν τόσο καλά όσο θα ήθελα.

- Χρόνος για προσωπική ζωή υπάρχει; Γιατί πραγματικά φαίνεστε πολύ πολυάσχολος.

Είμαι υπέρμαχος της λογικής ότι για όλα υπάρχει χρόνος. Ένας τρόπος είναι ίσως να κοιμάται κανείς λιγότερο από το μέσο άνθρωπο -κάτι που μου συμβαίνει ούτως ή άλλως. Σίγουρα πάντως, αν κάποιος είναι οργανωμένος, μπορεί να εξοικονομήσει χρόνο και για την προσωπική του ζωή.

#HisStory