Δεν είναι μυστικό ότι ο χώρος εργασίας έχει αλλάξει δραματικά από τα μέσα του 20ού αιώνα. Οι γυναίκες αποτελούν πλέον σημαντικό κομμάτι του εργατικού δυναμικού και οι εξελίξεις στην τεχνολογία έχουν προσφέρει απίστευτη ευελιξία και ελευθερία στη δουλειά μας. 

Από τη Μία Κόλλια

Τις τελευταίες δεκαετίες, η απόκτηση πτυχίου θεωρούνταν ο μόνος τρόπος για να έχουμε μια καλά αμειβόμενη εργασία. Τώρα βλέπουμε μια μεταπήδηση σε ένα εργατικό δυναμικό που βασίζεται σε διαφορετικού τύπου δεξιότητες και αυτό διευκολύνει τους ανθρώπους να ανακαλύψουν δουλειές που τους αρέσει πραγματικά να κάνουν.
Ας δούμε πώς έχει αλλάξει η εργασία τις τελευταίες δεκαετίες και πώς μπορεί να εξελιχθεί στο μέλλον.

Ο χώρος εργασίας κάποτε

Τη δεκαετία του 1940 έγινε μια ριζική αλλαγή στο εργατικό δυναμικό, με την αύξηση των εργαζόμενων γυναικών που άφηναν το σπίτι για να δουλέψουν ενώ οι άνδρες είχαν πάει στον πόλεμο. Τους άρεσε να έχουν μια καριέρα στον σύγχρονο χώρο εργασίας και πολλές βρήκαν δουλειά ως γραμματείς, νοσοκόμες και αεροσυνοδοί. Για τους άνδρες, οι θέσεις εργασίας ήταν κυρίως στον βιομηχανικό ή τον αγροτικό τομέα, συμπεριλαμβανομένων θέσεων ως μηχανικοί και οδηγοί λεωφορείων, ενώ άλλοι εργάζονταν ως διευθυντές και στελέχη.

Η Εποχή της Πληροφορίας ήταν προ των πυλών όταν ήρθαν οι δεκαετίες του 1960 και του 1970. Το εργατικό δυναμικό αυξανόταν με ταχείς ρυθμούς και λάμβανε χώρα μια οικονομική μετάβαση λόγω της εισαγωγής του αυτοματισμού. Στη δεκαετία του 1980, η επικοινωνία στα γραφεία γινόταν ακόμα μέσω σταθερών τηλεφώνων και προσωπικών συναντήσεων, αλλά σιγά σιγά εμφανίστηκε το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και τα προγράμματα επεξεργασίας κειμένου.

Το Διαδίκτυο έκανε την είσοδό του τη δεκαετία του 1990 και του 2000. Οι θέσεις εργασίας στη μεταποίηση άρχισαν να μειώνονται και έγινε μια στροφή που επικεντρώθηκε στην απόκτηση επαγγελματικών δεξιοτήτων. Καθώς πλησίαζε η δεκαετία του 2010, η δημιουργία θέσεων εργασίας ανθούσε και η ανεργία μειωνόταν. Αυτό έδωσε τη θέση του σε πρακτικές που βιώνουμε τώρα, με άτομα που μπορούν να ξεκινήσουν μια επιχείρηση με μικρό κεφάλαιο, να εργαστούν εξ αποστάσεως χάρη στις σύγχρονες τεχνολογικές εξελίξεις και να συνεργαστούν με ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Υπήρξαν πολλές άλλες αλλαγές τις τελευταίες δεκαετίες, που έχουν επηρεάσει σημαντικά τον τρόπο με τον οποίο έχει αλλάξει η εργασία, όπως:

• Πτώση σε βιομηχανίες όπως η εξόρυξη άνθρακα, σε θέσεις εργασίας σε τηλεφωνικά κέντρα, στη γεωργία και στις κατασκευές.

• Απεργίες εργαζομένων εξαιτίας κακών συνθηκών εργασίας, εργατικών διαφορών και αυξανόμενης ανεργίας.

• Μετατόπιση θέσεων εργασίας από τη γεωργία και τη μεταποίηση σε θέσεις που δημιουργούνται στον τομέα της τεχνολογίας.

• Τεχνολογικές καινοτομίες που επέτρεψαν την αυτοματοποίηση και τις δυνατότητες του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Future of Work

Ο χώρος εργασίας σήμερα

Υπάρχουν πολλές διαφορές στο πώς έχει αλλάξει η δουλειά από το παρελθόν μέχρι σήμερα. Η πανδημία της Covid-19 έκανε τους εργαζόμενους να φοβούνται για το μέλλον τους -εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τη δουλειά τους και εξακολουθούν να προσπαθούν να διαχειριστούν πολλά  οικονομικά προβλήματα. Αν δούμε τη θετική πλευρά όλου αυτού που συνέβη, παρατηρούμε μια εστίαση στη δημιουργία μιας καλύτερης ατμόσφαιρας στον χώρο εργασίας, στη χρήση νέων εργαλείων για απομακρυσμένη εργασία και στη συνεργασία μέσω κοινωνικών δικτύων, smartphones και online χρήσης αρχείων.

Υπάρχουν πολλές άλλες σημαντικές εξελίξεις που έχουν αλλάξει το τρέχον εργασιακό περιβάλλον:

• Η Covid-19 έδωσε στους εργαζόμενους σε κάποιους τομείς τη μόχλευση που χρειάζονται για να περιμένουν ψηλότερους μισθούς και ενισχυμένα οφέλη.

• Οι εργαζόμενοι ζητούν περισσότερο ευέλικτο χρόνο και άδειες μετ' αποδοχών για γονείς.

• Οι οργανισμοί αναμένεται να αυξήσουν τον κατώτατο μισθό, προκειμένου να προσλάβουν ειδικευμένους εργαζόμενους.

Ο χώρος εργασίας στο μέλλον

Σχεδόν όλοι συμφωνούν σε δύο πράγματα. Πρώτον, οι δεξιότητές μας έχουν μεγαλύτερη σημασία απ’ ό,τι είχαν τα πτυχία παλιότερα και δεύτερον, καθώς οι δεξιότητες είναι τόσο σημαντικές, χρειαζόμαστε περισσότερες ευκαιρίες για να τις αποκτήσουμε.

Η Covid-19 συγκλόνισε τις βιομηχανίες και ταρακούνησε πολλές στρωμένες καριέρες, αναγκάζοντας πολλούς ανθρώπους να αλλάξουν δουλειά ή ακόμα και τομείς. Δεν έχει τόση σημασία πού εργαζόμασταν, αλλά περισσότερο τι μπορούμε να κάνουμε τώρα. Έχοντας αυτό κατά νου, δεν πρέπει να διστάζουμε να επεκτείνουμε τις δεξιότητές μας ούτε να φοβόμαστε να κάνουμε αίτηση για θέσεις εργασίας για τις οποίες μπορεί να χρειαζόμαστε εξειδικευμένη εκπαίδευση.

Τα ελεύθερα επαγγέλματα και η απομακρυσμένη εργασία θα γίνουν ο κανόνας -από εκεί που αποτελούσαν την εξαίρεση ενώ πολλοί άνθρωποι κάνουν και δεύτερη δουλειά για να συμπληρώσουν το εισόδημά τους.

Όσον αφορά την εξέλιξη της εργασίας, τρία είναι τα βασικά σημεία ενδιαφέροντος:

• Τόσο οι εργοδότες όσο και οι εργαζόμενοι διψούν για περισσότερη κατάρτιση και επαγγελματική εξέλιξη.

• Η συνεργασία με κάθε εργαζόμενο σε προσωπικό επίπεδο και η ικανοποίηση των αναγκών του είναι απαραίτητη.

• Η τεχνολογία είναι πλέον μέρος της λύσης, αλλά δεν μπορεί να υποσκελίσει τον ανθρώπινο παράγοντα σε καμία δουλειά.