Μόνο η ακαδημαϊκή γνώση δεν είναι πια αρκετή για την επαγγελματική επιτυχία.

Από τη Μία Κόλλια

Στο σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον δεν αρκούν πια μόνο οι τεχνικές ακαδημαϊκές γνώσεις. Τα soft skills είναι οι δεξιότητες που θα μας βοηθήσουν να εξελιχθούμε, να ανελιχθούμε και να αλλάξουμε ευκολότερα εργασιακό περιβάλλον χώρο, όταν το αποφασίσουμε. 

Πρόκειται για τις δεξιότητες που κάνουν τη διαφορά από τον έναν άνθρωπο στον άλλον. Οι «μαλακές» δεξιότητες είναι ένα σύνολο συμπεριφορών και τρόπων επίλυσης κρίσεων. Η ηθική αντιμετώπιση, η κριτική σκέψη, η ανθεκτικότητα, η υψηλή ικανότητα συνεργασίας, η καθαρή και σωστή επικοινωνία, η δημιουργικότητα είναι ορισμένες από αυτές. 

Σύμφωνα με την έρευνα Global Talent Trends 2019 του LinkedIn, αλλά και όπως τόνισε η Dr Κατερίνα Παπουτσή, Program Leader Faculty of Business and Economics στο Μητροπολιτικό Κολλέγιο, το 89% των εργοδοτών και recruiters παραδέχεται πως όταν μια πρόσληψη δεν έχει την απαραίτητη επιτυχία στον εργασιακό τους χώρο, ο λόγος είναι συνήθως η απουσία συγκεκριμένων soft skills.

Συνεχίζοντας στο ίδιο μοτίβο, εργοδότες που συμμετείχαν στην έρευνα “The Future of Work 2021: Global Hiring Outlook” του Monster, όταν ρωτήθηκαν για τις πιο σημαντικές δεξιότητες και τα χαρακτηριστικά που επιθυμούν στο εργατικό δυναμικό τους, η πλειονότητα ανέφερε soft skills όπως η αξιοπιστία, η συνεργασία, η προσαρμοστικότητα και η δυνατότητα επίλυσης προβλημάτων.

Οι ειδικοί επιμένουν: τα soft skills μπορούν να επιμηκύνουν σημαντικά την ανθεκτικότητα και το χρόνο μιας καριέρας. Οι μελέτες αποδεικνύουν ότι οι εργαζόμενοι που διαθέτουν πολλαπλές τέτοιες δεξιότητες έχουν πολύ πιο σταθερές και πολύχρονες καριέρες, που διαρκώς εξελίσσονται.

Κέρδος για εργαζόμενους και εργοδότες

Οι συναισθηματικές δεξιότητες της ενσυναίσθησης, της κατανόησης, της αποδοχής και της ευαισθησίας είναι εξαιρετικά σημαντικές και στην αποδοτικότητα και παραγωγικότητα των εργαζομένων. 

Πρόσφατη έρευνα από το Πανεπιστήμιο Yale έδειξε πως οι εργαζόμενοι που δουλεύουν για προϊστάμενους με τα προαναφερθέντα χαρακτηριστικά, δηλώνουν πιο χαρούμενοι, πιο ξεκούραστοι, παίρνουν λιγότερες άδειες ασθενείας και είναι πιο αποδοτικοί στην εργασία τους. Αντίθετα, το 70% των εργαζομένων που δουλεύουν για προϊσταμένους χωρίς αυτά τα εξαιρετικά soft skills, δήλωσαν αρνητική σύνδεση με τον χώρο εργασίας και κατέγραψαν μικρότερη αποδοτικότητα.

softskills

Oι τοπ δεξιότητες

Η λίστα των soft skills είναι τόσο μεγάλη όσο και τα χαρακτηριστικά των ανθρώπων και οι απαιτήσεις ενός εργασιακού περιβάλλοντος. Ας δούμε όμως εκείνες με τη μεγαλύτερη ζήτηση και την πιο ουσιαστική αποτελεσματικότητα σε κάθε χώρο και τομέα εργασίας.

1. Επικοινωνία

Η καλή επικοινωνία δεν έγκειται μόνο στο πώς μιλάμε. Περιλαμβάνει τη μη λεκτική επικοινωνία, τον τρόπο που ακούμε τους συναδέλφους ή τους πελάτες και την ενσυναίσθηση με την οποία προσεγγίζουμε τους συνομιλητές. Η αποδοτική επαφή βασίζεται στο σεβασμό του άλλου, την αυτοπεποίθηση, την καθαρή γραπτή και λεκτική επικοινωνία και τη δυνατότητα να δίνουμε καθαρό, εποικοδομητικό feedback, χωρίς να μειώνουμε τους συνομιλητές μας. Οι επικοινωνιακές δεξιότητες ανήκουν στα soft skills και υπογράφουν την επαγγελματική επιτυχία στη σύγχρονη εποχή.
 

Experts Talk : Tα «soft skills» της επιτυχίας

2. Προσαρμοστικότητα

Δεν αρκούν οι τεχνικές δεξιότητες για να επιβιώσει κάποιος στον χώρο εργασίας. Εταιρείες και οργανισμοί αλλάζουν συχνά προσωπικό και συνθήκες παραγωγής ή λειτουργίας, και οι ιδανικοί εργαζόμενοι πρέπει να είναι ευέλικτοι και προσαρμοστικοί, ώστε να μπορούν να ακολουθήσουν τις εξελίξεις. Η περιέργεια και το ανοιχτό μυαλό είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη αυτής της δεξιότητας καθώς και η ηρεμία μπροστά σε νέες καταστάσεις. Ακόμη, βοηθάει το να είναι κάποιος οργανωμένος, ώστε να μπορεί να πάρει εύκολα αποφάσεις σε σύντομο χρονικό διάστημα. Επίσης, σημαντική είναι η δίψα για μάθηση.

3. Ομαδικότητα

Ιδιαιτέρως περιζήτητη είναι η δυνατότητα καλής συνεργασίας με άλλους και η άψογη λειτουργία μέσα σε ομάδες - προσόντα που συνδυάζουν πολλά άλλα soft skills (όπως η επικοινωνία και η προσαρμοστικότητα). Στην ομαδικότητα βασίζεται συχνά η επιτυχία ολόκληρων projects. Απαραίτητες υπο-δεξιότητες εδώ είναι η ενσυναίσθηση, η δυνατότητα διαμεσολάβησης και διαπραγμάτευσης, η καλή οργανωτικότητα και το αυξημένο αίσθημα αλληλεγγύης και συνεργασίας.

4. Δημιουργικότητα

Άσχετα με τον τομέα εργασίας, η δημιουργικότητα είναι απαραίτητη για την επίτευξη στόχων. Η δημιουργικότητα χαρακτηρίζει εργαζόμενους που διαθέτουν διορατικότητα, φαντασία, που έχουν την τάση να διερωτώνται για κάθε εσωτερική διαδικασία και που συνηθίζουν να βλέπουν την καθημερινότητα μέσα από διαρκώς εναλλασσόμενα πρίσματα.

5. Ηγεσία

Καμία εταιρεία ή οργανισμός δεν μπορεί να φθάσει στην κορυφή χωρίς δυναμική κι ευαίσθητη ηγεσία. Αυτό το τόσο σημαντικό soft skill δεν περιορίζεται μόνο στα ηγετικά στελέχη ή στους managers, αλλά και σε κάθε εργαζόμενο. Εάν όλο το εργατικό δυναμικό λειτουργεί «ηγετικά» σε κάθε τι που προσεγγίζει, το αποτέλεσμα θα είναι εξαιρετικά εντυπωσιακό και υψηλών στάνταρντ. Τα απαραίτητα χαρακτηριστικά ενός ηγέτη είναι η ενσυναίσθηση, η ταπεινότητα, η ανάπτυξη εμπιστοσύνης με τους συνεργάτες, η πειθαρχία, το active listening και η ευστροφία.

Ήπιες δεξιότητες:  Έμφυτες ή μπορούν να διδαχτούν;

Αν και πολλές από τις δεξιότητες που αναφέρουμε, είναι έμφυτες σε πολλούς εργαζόμενους σαν αποτέλεσμα του τρόπου ανατροφής, της κοινωνικοποίησής και της εμπειρίας τους σε χώρους εργασίας, τα soft skills μπορεί κάποιος να τα εμφυσήσει, να τα διδάξει και να τα αναπτύξει.

Οι μεγάλοι οργανισμοί τείνουν να παρακολουθούν την εξέλιξη των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού τους μέσα από τακτικές εσωτερικές έρευνες και αξιολογήσεις.

Οι C-suite executives κάθε μεγάλης εταιρείας δημιουργούν και εμπνέουν την κουλτούρα του περιβάλλοντος εργασίας κι αυτή με τη σειρά της αναδεικνύει τα top soft skills που θεωρούνται απαραίτητα για το εργατικό δυναμικό της.

Η προσέγγιση της δια βίου μάθησης και η προσφορά εσωτερικών workshops και προγραμμάτων από τις εταιρείες είναι αποδεδειγμένα τρόπος για την αύξηση των αναμενόμενων δεξιοτήτων. Ο χώρος των coaches και των ομιλητών που αναλαμβάνουν τέτοιου είδους προγράμματα έχει εξελιχθεί πολύ και είναι εξαιρετικά βοηθητικός για την προώθηση της επιθυμητής κουλτούρας μέσα από την εκμάθηση των ιδανικών soft skills.

Όπως κάθε μυς, έτσι και τα soft skills τείνουν να αποδυναμώνονται με το πέρασμα του χρόνου, άρα οι τακτές συναντήσεις, τα προγράμματα ενδυνάμωσης δεξιοτήτων και το case-specific coaching είναι σημαντικά εργαλεία για τη διατήρηση της αποτελεσματικότητάς τους. Είτε μέσω mentoring, ψηφιακής κατάρτισης, διαδραστικών workshops ή και τις νέες τεχνολογίες του gamification και του VR, οι σύγχρονες εταιρείες φροντίζουν την «υγεία» των soft skills για τη μακροβιότητα και τη συνεχιζόμενη επιτυχία τους.

#SoftSkills