#politics #society #europeanparliament #europeanunion 

Από τη Χριστίνα Κατσαντώνη

Από τότε που άρχισε να αντιλαμβάνεται τον εαυτό του, η κανονικότητά του έμοιαζε διαφορετική. Για το Στέλιο Κυμπουρόπουλο, το γεγονός ότι γεννήθηκε με βλάβη ήταν το φυσιολογικό. Γρήγορα όμως αντιλήφθηκε ότι έπρεπε ο κόσμος να αλλάζει διαρκώς στο πέρασμά του, ώστε να μπορέσει να μοιραστεί μαζί του την πεποίθηση ότι κανονικότητα είναι η διαφορετικότητα. 

Τα όμορφα παιδικά χρόνια

Γεννήθηκε το 1985 κι από τότε που θυμάται τον εαυτό του, η καθημερινότητά του ήταν γεμάτη από υποχρεώσεις - κολυμβητήριο, ταξίδια, μασάζ - που είχαν σχέση με την υγεία του. Θυμάται τους γονείς του να ανησυχούν από το υπαρκτό τότε ενδεχόμενο να πέθαινε στην εφηβεία. Μα πάνω απ’ όλα, όμως, θυμάται ότι έκαναν ό,τι καλύτερο μπορούσαν για εκείνον και το ίδιο τον έμαθαν να κάνει κι αυτός. 

Τα παιδικά του χρόνια ήταν όμορφα και γεμάτα. Οι γονείς του επέμειναν να πάει σε κανονικό σχολείο γιατί ήθελαν το παιδί τους να είναι λειτουργικό σε ένα γενικό κι όχι προστατευμένο περιβάλλον. Τον ενθάρρυναν να συμμετέχει σε κάθε σχολική δραστηριότητα και τον βοήθησαν να απολαύσει τα πρώτα χρόνια της ζωής του όπως οποιοδήποτε παιδί. 

Μεγάλες δυσκολίες, μεγάλες αλλαγές

Όταν γύρω στα 12 χρειάστηκε να υποβληθεί σε μια επικίνδυνη και δύσκολη επέμβαση, οι γονείς ήταν και πάλι εκεί. Με οδηγό τους την κοινή πίστη ότι η ζωή αλλάζει όταν γίνεσαι ο ίδιος η αλλαγή που θέλεις, το θαύμα έγινε. Κι από το νοσοκομείο στη Γαλλία, ύστερα από πολλές δυσκολίες, βγήκε πιο δυνατός κι έτοιμος να γίνει ο Στέλιος ο αριστούχος σημαιοφόρος, που όλη η Ελλάδα γνώρισε το 1999. 

Το 1999 μαζί με το Στέλιο Κυμπουρόπουλο και τους γονείς του πίστεψαν κι άλλοι ότι ο Στέλιος αξίζει, αν μη τι άλλο, να πάρει αυτό που δικαιούται. Όταν πρωτομπήκε στο Γυμνάσιο, είχε εξαιρεθεί από την κλήρωση για τους παραστάτες -εξαιτίας ενός νόμου του 1974. Το 1999, όμως, μια εκπαιδευτικός βγήκε μπροστά, δημοσιοποίησε το θέμα κι ο νεαρός αριστούχος παρέλασε δίπλα στη σημαία στη σχολική παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου. Άλλο ένα στερεότυπο είχε μόλις καταρρεύσει κι ο κόσμος έγινε πιο πλατύς και πιο δίκαιος. 

Stelios Kympouropoulos | ImpacTalk | LeadersTalk | Official Trailer

Watch the full Leaders Talk Episode

Οι σπουδές και η ειδικότητα

Για να αλλάξει η κοινωνία, όμως, δε φτάνει μόνο η ράμπα -που εκείνος πάντως δεν βρήκε όταν πέρασε στην Ιατρική Αθηνών, άφησε όμως πίσω του φεύγοντας από εκεί. Γιατί κι η ράμπα είναι πολύτιμη αλλά όπως λέει, ακόμα πιο πολύτιμη είναι η αναγνώριση ότι στην κοινωνία όλοι είναι απαραίτητοι. Όλοι έχουν δικαίωμα να εκπαιδευτούν και να κάνουν επάγγελμα ή επιστήμη αυτό που σπούδασαν. 

Εκείνος έδωσε τις μάχες του και τις κέρδισε -όχι εύκολα. Όταν έφτασε η ώρα να κάνει ειδικότητα, επέλεξε την ψυχιατρική και βρέθηκε σε ένα γραφείο να παρακολουθεί ένα παράθυρο και τους συναδέλφους του να μπαινοβγαίνουν. Χρειάστηκε να πείσει ότι του είναι απαραίτητος ένας προσωπικός βοηθός, ώστε να μπορεί να ασκήσει όπως κάθε άλλος την ειδικότητά του και να φτάσει σήμερα να είναι ένας ψυχίατρος, που έχει καταφέρει να βοηθήσει πολλούς ανθρώπους. Και όχι μόνο…

Ευρωβουλευτής με ρεκόρ

Τον Ιούλιο του 2019 ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος εξελέγη Ευρωβουλευτής με την παράταξη της Νέας Δημοκρατίας, πετυχαίνοντας ένα ιστορικό ρεκόρ ψήφων σε Ευρωεκλογές. 

Κι όπως σε κάθε νέα πρόκληση στη ζωή του, έτσι και τώρα, συμμετέχει ενεργά στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ταξιδεύει διαρκώς και συνεχίζει να δίνει τις μάχες του ως ένας ενεργότατος πολίτης που έχει πάρει τη ζωή του στα χέρια του και προσπαθεί από όπου κι αν βρίσκεται να κάνει τον κόσμο λίγο καλύτερο για όλους. Γιατί όπως ο ίδιος λέει το νόημα της ζωής βρίσκεται στην αγάπη, στο νοιάξιμο, στη φροντίδα, και στη δυνατότητα κάθε -μα κάθε- μέλους της κοινωνίας να ζήσει τα όνειρά του. 

#HisStory