Stories Talk | Νίκος Η. Παπαστεργίου "Ο απόλυτος ασφαλιστικός κώδικας, απαιτεί σχεδιαστικά εργαλεία και ρεαλιστικές παραδοχές"
Η Φώφη Γεννηματά θα μείνει χαραγμένη στη συλλογική μας μνήμη ως η γυναίκα που με την αξιοπρέπεια της στον προσωπικό και τον πολιτικό στίβο άφησε αποτύπωμα αυθεντικού ηγέτη. Ήταν η επαγγελματική αριστεία, χωρίς αμφιβολία. Μα πάνω από όλα ήταν το χαμηλό προφίλ, η ευγένεια του λόγου, η υψηλή αισθητική ακόμη και όταν οι τόνοι ήταν υψηλοί, η διακριτικότητα σε έναν χώρο που χαρακτηρίζεται από υπερέκθεση, το κουράγιο και η αντοχή ακόμη και όταν το σώμα λύγιζε.
Η Φώφη Γεννηματά επαναπροσδιόρισε τον ορισμό του ηγέτη στη σύγχρονη εποχή. Και ξαφνικά, από τo θάνατο ενός πολιτικού, προέκυψαν συναισθήματα που ούτε τα υποψιαζόμασταν. Με αλήθεια, βάθος και ένταση, ακόμα και σε αυτούς που δεν τη γνώριζαν.
Μέσα από το πλήγμα τής απώλειας βγήκε ολοκληρωμένο αυτό που η Φώφη Γεννηματά μάς είχε περάσει σχεδόν ερήμην μας, με την ταπεινή της φωτεινότητα όλα αυτά τα χρόνια.
Ο θάνατος είναι η πλευρά της ζωής που είναι στραμμένη μακριά μας. Όμως, εδώ νιώσαμε, σαν με κάποιο τρόπο να έστρεψε το βλέμμα του προς όλους μας, αφού πέθανε μια γυναίκα που ξαφνικά ανακαλύψαμε ότι την νιώθαμε σαν μια μακρινή κοντινή μας συγγενή…
Και ξαφνικά οι πολιτικοί έβγαλαν με αλήθεια τον καλύτερο εαυτό τους. Οι πολίτες ένιωσαν στις καρδιές τους μια βαθιά αγάπη και ένα σεβασμό. Η ίδια έστρεψε προς τον θάνατο ένα πρόσωπο που ακτινοβολεί.
Ποια ήταν όμως η Φώφη Γεννηματά που τόσο πολύ μας άγγιξε με το έργο όσο και με το προσωπικό της αφήγημα;
Κόρη του πρώην υπουργού και βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Γεννηματά και της Κάκιας Βέργου, η Φώφη Γεννηματά σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, από όπου αποφοίτησε το 1987. Στα φοιτητικά της χρόνια εντάχθηκε στην ΠΑΣΠ και ταυτόχρονα εργαζόταν στο πολιτικό γραφείο του πατέρα της, μέχρι το 1989 όταν και ανέλαβε καθήκοντα στο ιδιαίτερο γραφείο του τότε Υπουργού Εθνικής Οικονομίας Γιώργου Γεννηματά.
Τα επόμενα 4 χρόνια ήταν αποκλειστική συντονίστρια των δραστηριοτήτων του πατέρα της που τότε ήταν κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ. Όταν ο Γιώργος Γεννηματάς ανέλαβε τα υπουργεία Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, η Φώφη Γεννηματά ονομάστηκε συντονίστρια του ιδιαίτερου γραφείου του.
Μόλις 22 ετών παντρεύτηκε τον Αλέξανδρο Ντέκα και σε αυτήν την τρυφερή ηλικία και φάση της ζωής της έμαθε ότι δεν μπορεί να κάνει παιδιά. «Δεν μπορούσα να φανταστώ τη ζωή μου χωρίς παιδιά», δήλωσε αργότερα. «Υπάρχουν γυναίκες που δεν θέλουν, και το σέβομαι. Εγώ δεν είμαι έτσι. Ήμουν μόλις 22 ετών όταν μου το είπαν. Δεν έγινε εύκολα. Προσπαθούσα δέκα χρόνια να μείνω έγκυος. Με πολλές αποτυχίες και αναποδιές. Αλλά πάντα στη ζωή αυτό που μετράει είναι το αποτέλεσμα. Σήμερα έχω τρία παιδιά και χαίρομαι που ήρθαν έτσι τα πράγματα. Δυστυχώς, οι γονείς μου δεν πρόλαβαν να τα γνωρίσουν. Έφυγαν με αυτόν τον καημό».
Χάρη στο πείσμα και την άσβεστη επιθυμία της για ένα παιδί, η ζωή της χαμογέλασε και τελικά απέκτησε μία κόρη με τον Αλέξανδρο Ντέκα και με το δεύτερο σύζυγό της, τον Ανδρέα Τσούνη, με τον οποίο παντρεύτηκαν το 2003, μια κόρη και ένα γιο.
Οι λίγες φορές που ανέφερε δημόσια το πρόβλημα υγείας της ήταν πάντα σε σχέση με τα παιδιά της. Αγωνιούσε, αν θα τα δει να μεγαλώνουν… «Με έπιανε τρόμος όταν σκεφτόμουν ότι τα παιδιά μου, που με τόσο κόπο και προσπάθεια απέκτησα, θα τα άφηνα ξαφνικά μόνα τους. Είναι πολύ οδυνηρό». Η δυσκολότερη στιγμή στη ζωή της ήταν όταν έπρεπε να πει στην σχεδόν δεκάχρονη κόρη της Αιμιλία για την ασθένεια και το χειρουργείο που έπρεπε να κάνει.
Το 1994 ο Γιώργος Γεννηματάς έφυγε από τη ζωή χάνοντας τη μάχη με τον καρκίνο σε ηλικία μόλις 55 ετών. Επτά μήνες νωρίτερα είχε χάσει τη ζωή της και η μητέρα της Κάκια σε ηλικία 54 ετών μετά από δεκάχρονη μάχη με την ίδια ασθένεια!
«Παλεύαμε μέχρι την τελευταία στιγμή. Με επτά μήνες διαφορά έφυγαν οι γονείς μου από τη ζωή. Πρώτα η μητέρα μου και μετά ο πατέρας μου. Μόνο αυτό μπορούσε να συμβεί με αυτούς τους ανθρώπους. Ήταν μαζί από 13 χρόνων. Μια ζωή μαζί».
Πολιτικό ον με αυθύπαρκτη οντότητα
Η πολιτική πορεία της Φώφης Γεννηματά αποδεικνύει περίτρανα ότι δεν ήταν απλά η κόρη του πατέρα της. Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Α' Αθήνας με το ΠΑΣΟΚ τον Απρίλιο του 2000 και αμέσως εξελέγη γραμματέας της Βουλής των Ελλήνων. Το 2009 ανέλαβε υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και το 2013 χρίστηκε Αναπληρώτρια Υπουργός Εθνικής Άμυνας στην κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά.
Στην πιο λαμπερή στιγμή της πολιτικής της καριέρας διαδέχτηκε το 2015 τον Ευάγγελο Βενιζέλο στην προεδρεία του ΠΑΣΟΚ. Την ίδια χρονιά συνυπέγραψε με το Θανάση Θεοχαρόπουλο τη δημιουργία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης που εξέλεξε 17 βουλευτές στις εκλογές του Σεπτεμβρίου.
Ανήσυχο πνεύμα σε υπερδραστήριο σώμα, η Φώφη Γεννηματά ανακοίνωσε τον Ιούλιο του 2017 ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός νέου πολιτικού φορέα και κάλεσε να συμμετάσχουν σε αυτό κόμματα και πολιτικές κινήσεις που θα ήθελαν να εκφράσουν τον χώρο της Κεντροαριστεράς στην Ελλάδα.
Τον Μάρτιο του 2018 αναδείχθηκε πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, αξίωμα στο οποίο παρέμεινε μέχρι να την εγκαταλείψουν οι σωματικές της δυνάμεις. Η Φώφη Γεννηματά ανακοίνωσε πως αποσύρεται από τη μάχη για την προεδρία του Κινήματος Αλλαγής τον Οκτώβριο του 2021 και μόλις λίγες μέρες μετά άφηνε την τελευταία της πνοή στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» .
Πέθανε στις 25 Οκτωβρίου 2021, την Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης κατά του Καρκίνου του Μαστού.
Σε ακόμη ένα ειρωνικό γύρισμα της μοίρας το επώνυμο Γεννηματά θα έχει σημαδέψει δυο φορές το ελληνικό σύστημα Υγείας. Ο Γιώργος Γεννηματάς ήταν πρωτεργάτης του ΕΣΥ και το όνομα της Φώφης Γεννηματά θα δοθεί στην πρώτη σοβαρή προσπάθεια θέσπισης προγράμματος για πρόληψη και αντιμετώπιση του καρκίνου.