Σε μια κοινωνία με γρήγορους ρυθμούς και απάνθρωπους, σε μια κοινωνία αδιάφορη προς τον πλησίον, ο Γεώργιος Στάθης έχει κάνει επάγγελμα την προσφορά και τη μέριμνα σε κωφά και βαρήκοα άτομα.

Από τη Μία Κόλλια

Ο Γεώργιος Στάθης εργάζεται ως επαγγελματίας Διερμηνέας Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας από το 2013. Με τη νοηματική ασχολήθηκε πολύ νωρίς στη ζωή του. Ήταν 19 ετών τότε και όλα ξεκίνησαν από προσωπική περιέργεια γι’ αυτή την τόσο διαφορετική γλώσσα.

Αργότερα ανακάλυψε ότι η νοηματική ήταν ένας τρόπος επικοινωνίας τόσο γοητευτικός και τόσο εξαιρετικά ενδιαφέρων, που όσο τα χρόνια περνούσαν και η βασική του εκπαίδευση έφτανε στο τέλος της, αποφάσισε να συνεχίσει σε τμήμα διερμηνέων και να ακολουθήσει πλέον τη νοηματική επαγγελματικά.

Έτσι, ίδρυσε την κοινωνική εταιρεία HandsUp Agency, το πρώτο πρακτορείο Διερμηνέων Νοηματικής Γλώσσας στην Ελλάδα. Η HandsUp έχει να επιδείξει πολλά και διαφορετικά επιτεύγματα και μάλιστα σε διαφορετικούς τομείς, όπως για παράδειγμα τον πολιτισμό, την εκπαίδευση και την τεχνολογία. Τον Σεπτέμβριο του 2020 η ομάδα του HandsUp κατάφερε να καταστήσει τον πρώτο όροφο του Μουσείου Κυκλαδικής τέχνης προσβάσιμο σε Κωφούς και Βαρήκοους μέσω μιας οθόνης που προβάλλει σε Ελληνική Νοηματική και Διεθνή νοήματα για τους ξένους κωφούς επισκέπτες αλλά και ταυτόχρονο ελληνικό και αγγλικό υποτιτλισμό και βίντεο με ξενάγηση. Αυτή τη στιγμή εργάζονται για να κάνουν και τους υπόλοιπους ορόφους προσβάσιμους.

Επίσης εδώ και ενάμιση χρόνο η εταιρεία σε συνεργασία με το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Κύπρου και πολλές άλλες καινοτόμες εταιρίες και φορείς, εργάζεται στο πρόγραμμα aiD. Πρόκειται για ένα πολύ φιλόδοξο εγχείρημα που στόχο έχει να δημιουργήσει με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, έναν αλγόριθμο που θα έχει την δυνατότητα να μετατρέπει τη νοηματική Γλώσσα σε γραπτό κείμενο αλλά και το αντίστροφο.

Εύλογα, η ικανοποίηση που αντλεί ο Γεώργιος Στάθης από το σπουδαίο εγχείρημα της HandsUp, τόσο σε ατομικό όσο και σε ομαδικό επίπεδο, είναι μεγάλη. «Το να δημιουργεί κανείς υπηρεσίες που στόχο έχουν την καλυτέρευση της ποιότητας ζωής του ανθρώπου, αυτό από μόνο του σου δημιουργεί μια τεράστια ικανοποίηση».

Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι και οι φορείς που εξυπηρετεί η HandsUp αλλά και ο τελικός αποδέκτης των υπηρεσιών της, άτομα κωφά και βαρήκοα δηλαδή, εκφράζουν πάντοτε απλόχερα την ευγνωμοσύνη τους και την χαρά τους, κι αυτό φυσικά αποτελεί και την κινητήριο δύναμη για να συνεχίζουν τη δουλειά τους με μεγαλύτερη ζέση.

stathis1

Παρόλα αυτά, ενώ οι εποχές έχουν αλλάξει και σημειώνονται άλματα προόδου σε πολλούς τομείς, οι «ρατσιστικές» συμπεριφορές ακόμα δεν έχουν εκλείψει. Τα άτομα με αναπηρία εκτός από τις ελλείψεις της κρατικής μέριμνας, έχουν να αντιμετωπίσουν καθημερινά και συμπεριφορές από ανενημέρωτους και απρόθυμους πολίτες, υπαλλήλους, εργοδότες κ.ο.κ. «Πράγματι στη θεωρία οι προθέσεις και τα σχέδια περί προσβασιμότητας φαίνεται να είναι οι καλύτερες, ωστόσο στην πράξη τα πράγματα διαφέρουν αρκετά. Το θετικό βέβαια είναι πως γίνονται βήματα, όχι γοργά, αλλά γίνονται».

Επιχειρώντας μια σύγκριση με χώρες του εξωτερικού, σίγουρα κάποιες παρέχουν υπηρεσίες και διευκολύνσεις στους κωφούς και βαρήκοους πολίτες τους πολύ πιο προηγμένες από τις δικές μας καθώς και ολιστικές λύσεις. Όμως είναι πολύ αισιόδοξο το γεγονός ότι η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, ειδικά μέσω του ιδιωτικού τομέα, κάνει συνεχώς βήματα για μια κοινωνία πιο προσβάσιμη και συμπεριληπτική.

Όσον αφορά στην ένταξη της νοηματικής γλώσσας ως μάθημα που θα διδάσκεται στα σχολεία, ο Γιώργος Στάθης τάσσεται υπέρ αυτής της πρότασης καθώς θεωρεί πως θα ήταν μια ιδιαίτερα ευεργετική προσθήκη όχι μόνο για την κοινωνία των κωφών -που προφανώς η εκμάθηση της γλώσσας τους από το ευρύτερο σύνολο θα εξυπηρετούσε όλες τις καθημερινές τους ανάγκες για επικοινωνία- αλλά θα ήταν πολύτιμη και για τους ίδιους τους ακούοντες. «Η νοηματική είναι μια γλώσσα που επειδή εκφέρεται μέσω των χεριών, των εκφράσεων του προσώπου και του σώματος, ενεργοποιεί βάσει ερευνών σημεία του εγκεφάλου που οι ομιλούμενες γλώσσες δεν το κάνουν. Επίσης ως μια ιδιαιτέρως εκφραστική γλώσσα - κάνει τον άνθρωπο που τη μαθαίνει και τη χρησιμοποιεί γενικότερα πιο εκφραστικό και ανοιχτό σε ερεθίσματα».

Ο Γιώργος Στάθης εκτός από τον κόσμο της διερμηνείας, ελίσσεται και στον μαγικό κόσμο της συγγραφής. Ξεκίνησε να γράφει μυθιστορήματα στην ηλικία των 15 ετών δημιουργώντας φανταστικούς κόσμους, ήρωες και σκοτεινούς εχθρούς. Όμως σε εκείνη τη φάση της ζωής του επέλεγε να τα κρατήσει για τον ίδιο. Μετά από κάποια χρόνια ένιωσε πως πλέον είχε έρθει η ώρα η φαντασία του να λάβει «υπόσταση» και να δημοσιεύσει τα πρώτα του βιβλία. Έτσι, τον Σεπτέμβριο του 2019 εξέδωσε το πρώτο του λογοτεχνικό βιβλίο και ακολούθησαν άλλα δύο διηγήματα. Τον Φεβρουάριο του 2021 εκδόθηκε το πρώτο του παιδικό παραμύθι, το οποίο είναι και το πρώτο καθολικά προσβάσιμο παραμύθι στην Ελλάδα, με ακουστική αφήγηση αλλά και βίντεο στη νοηματική γλώσσα.

«Προσωπικά θεωρώ πως οι κόσμοι φαντασίας που αναπτύσσονται μέσα από τα βιβλία δεν είναι απλά μια απόδραση, αλλά ίσως και μια προοπτική να δούμε με άλλο μάτι την ίδια την πραγματικότητα. Ο ίδιος, γράφοντας βιβλία φαντασίας, αποφορτίζομαι ενώ βρίσκω έναν τρόπο να στείλω στους αναγνώστες μου μηνύματα και να τους προκαλέσω να δουν ζητήματα όπως η αναπηρία, ο ρατσισμός, η αλληλεγγύη, η διαφορετικότητα μέσα από ένα διαφορετικό πρίσμα. Η λογοτεχνία μπορεί να τα απομονώσει και να κάνει τον αναγνώστη να τα αναγνωρίσει, μέσα από τις σελίδες των βιβλίων, στην πραγματική ζωή».

#HisStory