Τα έργα του εκτίθενται στο National Hellenic Museum του Σικάγο, στο Μουσείο Μπενάκη, στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και έχει λάβει μέρος σε σημαντικές διεθνείς εκθέσεις ,Art New York, Art Miami, Art Wynwood, SCOPE Miami Beach. Ο Σταμάτης, ο 28χρονος Έλληνας street artist, με το τεράστιο ταλέντο και τη βαθιά ευαισθησία θίγει, σε μεγάλες διαστάσεις, θέματα των καιρών μας αλλά και θεμελιώδη ζητήματα της ανθρωπότητας από καταβολής κόσμου. 

#art #culture #streetart #artfair #galleries #museums 

Από τη Μία Κόλλια 

- Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών: ήταν το χάρισμα που σε ώθησε στην επιλογή ή το αντικείμενο;

Δεν γνώριζα αν έχω κάποιο χάρισμα ή ταλέντο, ούτε με ενδιέφερε. Ένα υποσυνείδητο πάθος προς το αντικείμενο με μάγευε και αυτό ήταν που με ώθησε να «βουτήξω» στον κόσμο των καλών τεχνών.

- Πώς ξεκίνησες; Θυμάσαι το πρώτο έργο, το συναίσθημα και τον στόχο; Υπήρχε στόχος εξ αρχής;

Ξεκίνησα ζωγραφίζοντας επίπονα στα τετράδια την ώρα του μαθήματος στο σχολείο. Ένα χαρακτηριστικό πρώτο μου σχέδιο που θυμάμαι ήταν μια παραλλαγή που είχα ζωγραφίσει ενός εξωφύλλου αγαπημένου μου CD μουσικής. Θυμάμαι όσοι το είχαν  δει έλεγαν «εδώ κάτι παίζει», για εμένα όμως δεν υπήρχε κάποιος συγκεκριμένος στόχος, απλά έκανα κάτι που με διασκέδαζε και με απορροφούσε.

- Πως ήρθε η αναγνωρισιμότητα στο εξωτερικό; Πόση η συγκίνηση  και πώς διαχειρίζεσαι τη φήμη που ήρθε νωρίς;

Η πρώτη σοβαρή επαφή της δουλειάς μου με το εξωτερικό ήταν το 2012, όταν οι The New York Times είχαν δημοσιεύσει ως κεντρική cover photo το έργο μου «Ι Love Life» σε ένα εκτενές άρθρο αφιερωμένο στην Ελλάδα, την οικονομική κρίση που είχε επέλθει στη χώρα και το αμφισβητούμενο μέλλον της με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το «I Love Life» ήταν το δεύτερο μου έργο που είχα κάνει σε τοίχο της Αθήνας σε ηλικία 18 ετών. Μετά από αυτή την δημοσίευση ξεκίνησαν και όλες μου οι συνεργασίες με το εξωτερικό και αυτή η πορεία. Το «I Love Life» έγινε viral με διεθνείς δημοσιεύσεις μέχρι και σήμερα και εξακολουθώντας ο κόσμος να θέλει να το αγοράσει από πίνακα και εκτύπωση μέχρι μπλούζα και θήκη κινητού - ακόμα και  tattoo το κάνουν στο σώμα τους.

Η αλήθεια είναι ότι δεν ήξερα πώς να το διαχειριστώ, μού ήταν αναπάντεχο και ήμουν άπειρος. Είχα χαρεί αλλά κόμπλαρα παράλληλα.

- Τι είναι για σένα η τέχνη;

Είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του ανθρώπου. Είναι η πνευματική τροφή που καλύπτει κενά του ψυχικού κόσμου του ανθρώπου, ξεκλειδώνοντας παράλληλα την ικανότητα της φαντασίας και του οράματος καθώς και επικοινωνώντας ιδέες, σκέψεις ή απόψεις με επιμορφωτικό και διασκεδαστικό χαρακτήρα. Επίσης λειτουργεί με τέτοιο τρόπο ώστε να αναβαθμίζει την αισθητική του χώρου και την ποιότητα της ζωής του ανθρώπου.

stamatis

- Ως street artist μας μιλάς για την αισθητική της πόλης που ζεις;

Η Αθήνα είναι μια πόλη που με εμπνέει. Το χαρακτηριστικό της για εμένα είναι ότι συνδυάζει πολλές διαφορετικές αισθητικές και όψεις, ενώ υπάρχουν έντονες αντιθέσεις. Για παράδειγμα, άλλη αισθητική έχει η περιοχή της Πλάκας, άλλη το Παγκράτι και άλλη ο Βοτανικός. Αυτή η ποικιλία δημιουργεί μια πόλη γεμάτη ζωή, καθόλου μονότονη που εντείνει για εμένα το αίσθημα της δημιουργικότητας.

- Είναι το γκράφιτι μια στάση πολιτική απέναντι στα πράγματα; Πιστεύεις πως μπορεί να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο;

Δεν θα έλεγα ότι είναι πάντα μια στάση πολιτική, κάποιες φορές μπορεί να είναι απλά διακοσμητική, κάποιες άλλες, ναι, μπορεί να έχει κάποιο πολιτικό και καταγγελτικό χαρακτήρα. Σίγουρα μπορεί να ευαισθητοποιήσει σε κάποιο βαθμό τον κόσμο αλλά μέχρι εκεί. Δε μπορεί από μόνο του το Graffiti ή η Street Art να αλλάξει τον κόσμο.

- Είναι σαφής η κοινωνική διάσταση των έργων σου. Μας περιγράφεις λίγο τη διαδικασία από την έμπνευση στην υλοποίηση;

Σίγουρα εμπνέομαι και από την επικαιρότητα. Με ενδιαφέρουν ωστόσο και θέματα που αφορούν την κοινωνία, την ανθρωπότητα και την ίδια τη ζωή. Με ενδιαφέρουν επίσης θέματα σχετικά με τη σχέση του ανθρώπου με τη φύση και με απασχολούν και έννοιες όπως η εξουσία, η δύναμη, η αθωότητα, η γνώση, η αγνότητα και το παρόν σε σχέση με το παρελθόν και το μέλλον.

Μέσα σε αυτό πλαίσιο σκέψης όταν μου παρουσιαστεί μια ιδέα στο μυαλό, όπου και να είμαι, προσπαθώ να κρατήσω κάποιες σημειώσεις ή αν είναι εφικτό, κάνω και κάποιο πολύ απλό σκίτσο. Στη πορεία, ακολουθεί μια διαδικασία με πολλαπλά στάδια ανάπτυξης, επεξεργασίας και «πλασίματος» της εικόνας, μέχρι την ολοκλήρωση του έργου και την τελική εικονοποίηση της αρχικής ιδέας.

- Ποιες είναι οι συνεργασίες σου στο εξωτερικό και ποιες ήταν οι πιο σημαντικές στιγμές της πορείας σου;

Οι συνεργασίες μου στο εξωτερικό είναι με γκαλερί, μουσεία, ιδρύματα, πολυεθνικές εταιρείες, μουσικούς, brands, διεθνή Τύπο, φεστιβάλ, εκδοτικούς οίκους  και επιχειρήσεις.

Αν μπορώ να ξεχωρίσω κάποιες σημαντικές συνεργασίες θα έλεγα τη δημιουργία του εξωφύλλου για το άλμπουμ «Intimo» του παγκοσμίου φήμης τραγουδιστή Nicky Jam, το ντύσιμο με τοιχογραφίες και πίνακες μου του κτιρίου της πολυεθνικής εταιρείας KPMG στo Oman, οι συμμετοχές μου σε διεθνείς Art Fairs (Art Miami, Art Wynwood, Art New York, Palm Beach Modern + Contemporary, SCOPE Miami Beach), όταν επιλέχθηκα ως ο νέος καλλιτέχνης να εκθέσω δίπλα στον θρυλικό Έλληνα χαράκτη και σημαντική επιρροή μου, Τάσσο (Αναστάσιος Αλεβίζος) στην αναδρομική του έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη. Δε μπορώ να μην αναφερθώ στη δημοσίευση  του έργου μου «I love Life» στους New York Times το 2012 και όλη τη μετέπειτα  παγκόσμια αναγνώρισή του μέχρι και σήμερα.

- Τι συμβουλές έχεις να δώσεις στον έφηβο που ψάχνεται;

Να καταφέρει να βρει αυτό που πραγματικά του αρέσει και να αφοσιωθεί σε αυτό ώστε να το κατακτήσει, αδιαφορώντας για τις αμέτρητες ώρες που χρειάζεται να αφιερώσει και τη συνεχή προσπάθεια που απαιτείται να κάνει. Να εστιάσει σε ένα εποικοδομητικό μοντέλο ζωής μακριά  από κάθε στοιχείο αναλωσιμότητας.

- Ποια τα μελλοντικά σου σχέδια και όνειρα;

Θέλω να συνεχίσω να είμαι δημιουργικός εξελίσσοντας και εμπλουτίζοντας την τέχνη μου, όσο πιο πολύ μπορώ, με ακόμα περισσότερες δραστηριότητες σε όλους του τομείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό, πατώντας όμως πάνω από όλα, γερά στα πόδια μου. 

#HisStory